> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Grupa Work Service > Gremi Media i Work Service uruchamiają wspólny projekt HR

Gremi Media i Work Service uruchamiają wspólny projekt HR

Grupa Gremi Media, wydawca „Rzeczpospolitej” i „Parkietu” wkracza na obszar cyfrowego doradztwa personalnego. Dariusz Bąk, Prezes Zarządu Gremi Media podpisał dziś list intencyjny ze spółką Work Service, liderem usług personalnych w Europie Środkowo-Wschodniej. Zakłada on uruchomienie do końca roku nowej, innowacyjnej platformy w domenie kariera.pl. Jej wersja beta będzie uruchomiona za miesiąc, a ostateczna do końca roku.

Oparty o najnowsze technologie i narzędzia talent acqusition marketing, serwis będzie dedykowany pracodawcom i zaoferuje im wsparcie związane z budowaniem wizerunku w sieci, przyciąganiem najlepszych kandydatów, zarządzaniem bazą potencjalnych pracowników oraz procesem rekrutacji. Portal będzie również skierowany do kandydatów, a w szczególności do specjalistów i menagerów.

- Od wielu miesięcy mamy do czynienia z rynkiem pracownika w Polsce i rosnącymi trudnościami pracodawców z pozyskiwaniem kandydatów. Z naszych badań wynika, że dziś wielu Polaków jest zagubionych rynku pracy i pomimo chęci zmiany zatrudnienia, nie wiedzą jakie kanały najskuteczniej pomogą im w znalezieniu najlepszych ofert – mówi Tomasz Misiak, Prezydent Rady Nadzorczej Work Service S.A. - Dlatego łącząc, know-how lidera rynku usług personalnych Grupy Work Service, z zasięgiem i prestiżem Gremi Media, przygotowujemy wspólnie innowacyjne narzędzie, które ma na celu skrócenie dystansu pomiędzy pracownikami a pracodawcami - dodaje Tomasz Misiak.

Gremi od  początku stawia na nowoczesne rozwiązania cyfrowe i multimedialne. Rzeczpospolita jest najczęściej wybieranym dziennikiem w wersji elektronicznej w Polsce, największy newsroom ekonomiczny codziennie dostarcza jakościowe treści do najliczniejszej grupy profesjonalistów na wszystkich platformach. Od kilku miesięcy na stronach internetowych rp.pl i parkiet.com emitowana jest również ramówka na żywo programów Rzeczpospolita TV i Parkiet TV. Codzienne pasma obejmują tematykę ekonomiczną, prawną, giełdową i polityczną,  co wzbogaca codziennie publikowane treści o nowe formaty kontentowe. Grupę interesują kolejne obszary biznesowe w świecie cyfrowych potrzeb grupy celowej mediów Grupy Gremi. e-HR jest jednym z nich.

- Jesteśmy jedyną polską grupą medialną z unikatową prasą ekonomiczną i biznesową, która ma tak rozbudowaną ofertę profesjonalnych treści a także stałą ramówkę emisji materiałów wideo nadawanych w czterech pasmach tematycznych, a co za tym idzie, ma do zaoferowania odbiorcy w elektronicznej formie tak dużą ilość jakościowych, ekskluzywnych, własnych materiałów dziennikarskich każdego dnia - podkreśla Dariusz Bąk, Prezes Zarządu Gremi Media. - Platforma kariera.pl to kolejny etap naszej cyfrowej ekspansji. Głównym zadaniem serwisu będzie umożliwienie kandydatom zdobycia pełnej informacji związanej z rozwojem osobistym, rynkiem pracy, pozycją zawodową oraz potencjalnymi wyzwaniami zawodowymi wraz z dopasowanymi ofertami pracy. Potencjały rynku jest ogromny. Dzięki nowej platformie mamy zamiar go wykorzystać z korzyścią dla grupy i naszych klientów - dodaje Bąk.

Rynek jest lukratywny. Branża usług HR rośnie od kilku lat w tempie dwucyfrowym. Wartość samego tylko rynku pracy tymczasowej urosła w ciągu ostatnich pięciu lat niemal dwukrotnie do 5,6 mld złotych, zaś liczba osób zatrudnionych za pośrednictwem agencji zwiększyła się do ponad 1,2 mln, z czego prawie 800 tys. stanowili pracownicy tymczasowi. W zeszłym roku liczba pracodawców korzystających z pośrednictwa i doradztwa personalnego pobiła zaś kolejny rekord, sięgając 17 tys. przedsiębiorstw, czyli ponad 2 tys. więcej niż rok wcześniej.

Grupa Kapitałowa Work Service działa od 1999 roku i jest największym dostawcą kompleksowych usług HR  na polskim rynku. Prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów oraz za granicą w 16 krajach (Rosja, Niemcy, Czechy, Turcja, Rumunia, Węgry, Słowacja, Wielka Brytania, Belgia, Francja, Szwajcaria, Słowenia, Chorwacja, Serbia, Bułgaria, Chiny). Specjalizuje się zarówno w usługach z zakresu doradztwa personalnego, jak i restrukturyzacji w obszarze HR, rekrutacji i outsourcingu pracowniczym. Już ponad 3000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie. Każdego dnia 50 000 osób i 300 000 pracowników rocznie znajduje zatrudnienie za pośrednictwem spółek należących do Grupy Kapitałowej Work Service. Work Service jest pierwszą spółką z sektora usług personalnych notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.