> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Zmiany miejsca pracy - nieuniknione

Zmiany miejsca pracy - nieuniknione

Blisko 40 proc. Polaków zmieniło pracę w ciągu ostatnich pięciu lat. Jesteśmy coraz bardziej mobilni i zaczynamy otwierać się na zmiany, jednak w porównaniu z pracownikami z Zachodniej Europy o wiele bardziej cenimy stabilność - Work Service analizuje wyniki badań.

Jak często Polacy zmieniają pracę

Blisko 40 proc. Polaków w ciągu ostatnich pięciu lat zmieniło pracę. Dla 15 proc. ankietowanych był to raz, dla 12,4 proc. - dwa, ale dla prawie 4 proc. badanych było to więcej niż trzy razy. Zapytaliśmy eksperta, czy jest to duży odsetek. - Niecałe 40 proc. ankietowanych- to stosunkowo mało, ale wskaźnik rośnie i będzie rósł. Daleko nam jeszcze do Zachodu, ale będziemy go gonić – ocenia Tomasz Hanczarek, Prezes Work Service. - Przyczyną trendu jest przede wszystkim rosnąca mobilność Polaków oraz zmiana podejścia do pracy, która nie jest już postrzegana jako „jedna na całe życie”. Kryzys wzmacnia ten trend, jednak nie jest jego główną przyczyną – dodaje Tomasz Hanczarek.

Analizując wyniki badań pod względem miejsca zamieszkana ankietowanych, można zauważyć, że zmianom najbardziej sprzyja zamieszkanie w mieście powyżej 250 tys. lub w metropolii. Najbardziej stabilną pracę zadeklarowali mieszkańcy małych i średnich miast do 250 tysięcy.

Profil osoby często zmieniającej pracę

- Główną przyczyną częstszych zmian w dużych skupiskach ludzi jest dostępność pracy – tłumaczy Krzysztof Inglot Dyrektor Działu Rozwoju Rynków w Work Service. - Wielkość rynku w miastach daje większe możliwości wyboru miejsca pracy lub zawodu. Nie bez wpływu pozostaje też zmiana stylu życia na bardziej swobodny i niezależny, który jest częściej praktykowany w dużych miastach – dodaje Krzysztof Inglot.

Częstotliwość zmiany pracy jest także powiązana z wysokością zarobków. Najczęściej zmieniają pracę osoby zarabiające 3-5 tys. zł netto. Połowa z nich zmieniła miejsce zatrudnienia co najmniej raz w ciągu ostatnich pięciu lat. W grupie osób, które zmieniły w tym okresie pracę więcej niż trzy razy przeważają ankietowani o zarobkach poniżej
tysiąca złotych.

- Osoby zarabiające powyżej minimalnego wynagrodzenia łatwiej radzą sobie ze zmianami w życiu - tłumaczy Krzysztof Inglot. - Przyczyną większej skłonności do zmiany może być też ambicja rozwoju zawodowego i gotowość  zbierania nowych doświadczeń, która częściej charakteryzuje osoby z zarobkami średnimi i wyższymi. Chętniej podejmują one nowe wyzwania i mają większą łatwość radzenia sobie z codziennymi problemami. Motywacją osób zarabiających poniżej płacy minimalnej jest niewystarczające wynagrodzenie, które skłania do starań o poprawę swojego losu. Gdy nie mogą znaleźć stabilnej pracy - nie stronią też od zatrudnienia tymczasowego, dlatego ich rotacja zatrudnienia jest tak wysoka – dodaje ekspert Work Service.

*badania na zlecenie Work Service przeprowadzone przez Homo Homini w lipcu 2013 r. na próbie reprezentatywnej 1100 osób;

Grupa Kapitałowa Work Service działa od 1999 roku i jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych. Prowadzi działalność na terenie całego  kraju za pośrednictwem sieci oddziałów oraz za granicą w 6 krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Specjalizuje się w restrukturyzacjach w obszarze HR, rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym oraz outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami. Oferuje także rozwiązania wykorzystujące umowy o pracę tymczasową. Już ponad 2000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, a blisko 250 tysięcy osób rocznie za jego pośrednictwem znajduje zatrudnienie. Work Service jest pierwszą spółką z sektora usług personalnych notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków, Rzecznik Prasowy