> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Zastąp urlopowicza i zarabiaj w wakacje

Zastąp urlopowicza i zarabiaj w wakacje

Urlop pracownika to problem dla pracodawcy, ale także szansa dla bezrobotnego, aby zostać zatrudnionym na zastępstwo. W jakich branżach poszukiwani są pracownicy na krótki okres czasu? Ile mogą na tym zarobić? Work Service odpowiada na wątpliwości.

Wakacje to czas wyjazdów, a każdy z nich stawia pracodawcę z trudnej sytuacji. Musi on poradzić sobie z problemem nieobecności pracownika i znaleźć kogoś, kto przejmie obowiązki urlopowicza. – Rozwiązania są różne, w zależności od rodzaju firmy i charakteru stanowiska. W większości z nich obowiązkami osoby wyjeżdżającej dzielą się jego koledzy i koleżanki. Są jednak branże, w których pracownicy, którzy zostają w pracy, nie mogą przejąć dodatkowych zadań, a jednocześnie biznes nie może być zatrzymany – tłumaczy Tomasz Hanczarek Prezes Work Service S.A.

Prace na zastępstwo

Płaca minimalna*

Płaca maksymalna*

Średnia

Ekspedient

11 zł

Pracownik biurowy

Pracownik produkcji

Pomoc w księgowości

Magazynier

*Płaca brutto, dane własne Work Service

Pracę na zastępstwo można dostać przede wszystkim w firmach produkcyjnych, gdzie niezbędna jest ciągłość procesu produkcyjnego oraz np. w działach księgowych dużych firm, gdzie przepływ faktur jest tak intensywny, że jakakolwiek zaległość w księgowaniu jest potem trudna do nadrobienia. - W centrach logistycznych życie toczy się bez zatrzymywania. Magazynierzy są zazwyczaj na tyle obciążeni, że nie są w stanie pracować więcej, dłużej czy szybciej. Dlatego niezbędne jest uzupełnienie personelu na stanowiskach pomocniczych lub operatorów wózków widłowych – tłumaczy Tomasz Hanczarek. – Pracownik magazynu może w tym roku zarobić średnio 12,25 zł za godzinę pracy. Jeśli będzie miał doświadczenie i trafi na hojną firmę może zarobić nawet 15 zł brutto. Na nieco więcej może liczyć pracownik biurowy – od 11,5 do 16 zł oraz pracownik produkcji od 10 zł do 17 zł brutto za godzinę – dodaje Tomasz Hanczarek.

Na wakacyjne zastępstwo mogą zatrudnić się także ekspedienci. Mogą oni zarobić średnio 11 zł. Oczekiwanymi kwalifikacjami jest umiejętność obsługi komputera oraz terminala płatniczego, a także umiejętności miękkie, czyli dobry kontakt z klientem. - W niedużych sklepach, w których jest np. trzech ekspedientów - urlop jednego z nich to poważny brak. Przy niezmienionej liczbie klientów – szczególnie jeśli sklep znajduje się w dobrej lokalizacji – brak jednego pracownika jest bardzo odczuwalny – dodaje Krzysztof Inglot, Dyrektor Działu Rozwoju Rynków w Work Service SA.

Zatrudnienie na zastępstwo obejmuje zazwyczaj czas od 2 do 6 tygodni i przeważnie jest praktykowane w okresie wakacji letnich, rzadziej w zimę. Najczęściej dotyczy ono zawodów wymagających podstawowego lub średniego poziomu kwalifikacji. – Mimo kryzysu nie zauważamy spadku zapotrzebowania na pracowników na zastępstwo. Problematyczne dla firm jest jedynie to, że chętnych do współpracy należy szukać zazwyczaj wśród bezrobotnych, bo osoba pracująca nie jest dyspozycyjna, aby podjąć współpracę na tak krótki okres czasu. Na pomoc przychodzą jednak agencje pracy, które mają na tyle dużą bazę szukających zajęcia, że zawsze mogą pomóc każdemu pracodawcy – podsumowuje Krzysztof Inglot.

Grupa Kapitałowa Work Service działa od 1999 roku i jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych. Prowadzi działalność na terenie całego  kraju za pośrednictwem sieci oddziałów oraz za granicą w 6 krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Specjalizuje się w restrukturyzacjach w obszarze HR, rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym oraz outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami. Oferuje także rozwiązania wykorzystujące umowy o pracę tymczasową. Już ponad 2000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, a blisko 250 tysięcy osób rocznie za jego pośrednictwem znajduje zatrudnienie. Work Service jest pierwszą spółką z sektora usług personalnych notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków, Rzecznik Prasowy