> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Zaskakujące dane o zatrudnieniu

Zaskakujące dane o zatrudnieniu

Zbliżające się Euro 2012 oprócz okresu letniego, w którym co roku z przyczyn sezonowych zwiększa się zatrudnienie, mogą być ostatnimi w tym roku czynnikami pozytywnie stymulującymi rynek pracy w Polsce. Jednocześnie będziemy obserwować bardzo powolny wzrost wynagrodzeń, stymulowany głównie potrzebą dojścia do poziomów wynagrodzeń w UE, który będzie blokowany jednak niewielką presją płacową i rosnącymi kosztami pracy.

Najnowsze dane publikowane przez Główny Urząd Statystyczny wskazują na zmniejszenie poziomu zatrudnienia w sektorze przedsiębiorstw. W stosunku do zeszłego miesiąca zatrudnienie nieznacznie zmalało o 0,1% do poziomu 5,530 mln osób, co jest zaskakującym wynikiem, przeciwnym do sezonowego cyklu zatrudniania.

Po mroźnej zimie, nadal nie widać ocieplenia na rynku pracy. Najnowsze dane wskazują na wstrzymanie zwiększenia zatrudnienia wśród przedsiębiorców, co negatywnie wpłynie dynamikę redukowania bezrobocia w Polsce. Obecnie mamy do czynienia z duża niepewnością w światowej gospodarce oraz zawirowaniami polityczno-ekonomicznymi w Grecji, które zwiększają niepokój również polskich przedsiębiorców odnośnie stabilności ich zamówień. To właśnie niepewne perspektywy zleceń wyhamowują zwiększanie zatrudnienia – komentuje Tomasz Hanczarek, Prezes Zarządu Work Service S.A.

W najbliższych miesiącach nastroje na rynku pracy będą poprawiać wakacyjne prace sezonowe oraz dodatkowe miejsca pracy, które pojawią się na Euro 2012. Jednak oba te czynniki będą jedynie doraźne, a obecne problemy rynku pracy możemy odczuć jeszcze silniej na jesieni – dodaje Tomasz Hanczarek.

Poziom wynagrodzeń na przestrzeni ostatniego roku uległ poprawie na poziomie 3,8% i wynosi obecnie 3719,81 zł.

Obecny wzrost wynagrodzeń, w porównaniu z zeszłym rokiem, nie przekracza nawet poziom inflacji. Z naszych badań wynika, że ponad 28% pracujących Polaków spodziewa się w tym roku wzrostu płac, ale większość wskazuje możliwość uzyskania podwyżki na poziomie jedynie 5%. Pokazuje to, że wzrost kosztów pracy oraz ograniczona presja płacowa przełożą się w tym roku jedynie na powolny wzrost wynagrodzeń nie przekraczający znacząco inflacji – podsumowuje Tomasz Hanczarek, Prezes Zarządu Work Service S.A.

Grupa Kapitałowa Work Service świadczy usługi w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi.  Specjalizuje się w poszukiwaniu i rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym,  pełnym outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami i procesami pomocniczymi w przedsiębiorstwach oraz oferowaniem rozwiązań opartych o wykorzystanie umów o pracę tymczasową. Grupa Kapitałowa Work Service S.A. jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych, prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów i przedstawicielstw oraz za granicą w pięciu krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Work Service działa od 1999 roku, a dzięki długoletniej współpracy z największymi pracodawcami w kraju i za granicą posiada pełną wiedzę na temat rynku pracy i kompleksowych rozwiązań wspomagających zarządzanie. Już ponad 2000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, doceniając doświadczenie, profesjonalizm i indywidualne podejście. Każdego roku dzięki Work Service zatrudnienie znajduje blisko 150 tysięcy osób.

Rzecznik Prasowy, Work Service S.A.