> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Wynagrodzenie w górę, a zatrudnienie w dół

Wynagrodzenie w górę, a zatrudnienie w dół

Niewielki wzrost wynagrodzeń do 3 709,99 zł oraz mały spadek zatrudnienia do 5497,4 tys. – tak możemy podsumować stan polskiego rynku pracy w lutym 2013 roku. Pracodawcy wolą korzystać z nadgodzin, niż zatrudniać. Czeka nas powolna stabilizacja wynagrodzeń oraz niewielki wzrost bezrobocia.

wynagrodzenie

Brak stabilności w gospodarce oraz brak pewności co do nowych zamówień i popytu zmniejsza skłonność pracodawców do długookresowych zobowiązań i tworzenie miejsc pracy. Wysoka awersja do zatrudniania sprawia, że pracodawcy wolą korzystać z pracy w nadgodzinach, zamiast tworzyć nowe miejsca pracy – tłumaczy Tomasz Hanczarek Prezes Work Service.

Wynagrodzenie wzrosło o 0,8 proc. od stycznia i o 4 proc. wobec lutego zeszłego roku. Natomiast zatrudnienie jest obecnie na poziomie 5497,4 tysięcy, czyli o 0,2 proc. niż miesiąc temu i o 0,8 proc. mniej w porównaniu do lutego 2012 r.

Luty 2013*

Wartości

I 2013= 100

II 2012= 100

Zatrudnienie w tys.

99,8

99,2

Przeciętne wynagrodzenie ogółem brutto w zł

3 709,99

* Dane GUS

Receptą w tej trudnej sytuacji mogą być zmiany w kodeksie pracy, które zwiększą elastyczność zatrudnienia, bądź korzystanie z różnych form outsourcingu – dodaje Tomasz Hanczarek. Wybiegając myślami w przyszłość przewidujemy, że czeka nas powolna stabilizacja wynagrodzeń oraz niewielki wzrost bezrobocie. Te niekorzystne trendy mogą ustabilizować się najwcześniej na początku trzeciego kwartału – prognozuje Tomasz Hanczarek.

Grupa Kapitałowa Work Service działa od 1999 roku i jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych. Prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów oraz za granicą w 7 krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Specjalizuje się w restrukturyzacjach w obszarze HR, rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym oraz outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami. Oferuje także rozwiązania wykorzystujące umowy o pracę tymczasową. Już ponad 2000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, a blisko 150 tysięcy osób rocznie za jego pośrednictwem znajduje zatrudnienie. Work Service jest pierwszą spółką z sektora usług personalnych notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

Krzysztof Inglot

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków, Rzecznik Prasowy