> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Walentynki - z miłością do pracy

Walentynki - z miłością do pracy

Data 14 lutego na stałe weszła do polskiego kalendarza jako święto zakochanych. W ostatnich latach coraz więcej osób celebruje to wydarzenie, dzięki czemu dostarczają dodatkowego zajęcia dla wielu pracowników tymczasowych. Wzmożony obrót w handlu, usługach czy gastronomii wymaga dodatkowych rąk do pracy. Na dorobienie w okresie walentynek w największym stopniu mogą liczyć sprzedawcy lub dostawcy kwiatów – wynika z najnowszych danych przygotowanych przez firmę Work Service.

Początek lutego to pierwszy okres po świętach Bożego Narodzenia i Sylwestrze, w którym dochodzi do wzmożonego zapotrzebowania na pracowników tymczasowych. Główną tego przyczyną są walentynki, podczas których obserwowany jest kilkukrotnie większy obrót w niektórych sektorach usług, handlu i gastronomii. Każda osoba zainteresowania poszukiwaniem zajęcia w tym czasie, powinna zweryfikować, jaki rodzaj pracy przyniesie jej najwyższe płace.

Najwyższe średnie wynagrodzenia za prace walentynkowe można uzyskać sprzedając lub dostarczając kwiaty w dzień zakochanych, często będąc przebranym za kupidyna. Stawki godzinowe w tych profesjach dochodzą nawet do 55 zł netto, co oznacza, że w ciągu jednego pełnowymiarowego dnia pracy można zarobić nawet 440 zł  – mówi Tomasz Hanczarek, Prezes Zarządu Work Service S.A. Pierwsze dwa tygodnie lutego to czas, w którym z roku na roku dostrzegamy zwiększone zapotrzebowanie na pracowników tymczasowych. Zwykle najwięcej ofert pracy pojawia się w same walentynki oraz na kilka dni poprzedzających to święto – dodaje Tomasz Hanczarek.

Nr

7,5

12,5

10,0

Dane własne - Work Service S.A.

*Stawki godzinowe
 podawane w PLN

Trzecie miejsce, w przygotowanym przez Work Service rankingu najbardziej dochodowych prac walentynkowych,  zajęła profesja wizażystki. Z reguły tego typu osoby poszukiwane są przez galerie, centra handlowe oraz sieci sklepów kosmetycznych. Wykonywanie profesjonalnego makijażu klientkom sklepów może przynieść średnie zarobki na poziomie 23,5 zł netto za godzinę. Jednak decydując się na taką formę pracy, należy posiadać doświadczenie oraz odpowiednie certyfikaty ukończenia kursu makijażu.

Na dalszych miejscach rankingu znajdują się prace, które przynoszą znacznie niższe wynagrodzenia godzinowe. Są one związane z bardzo intensywnymi w  okresie walentynek formami promocji, zarówno usług, jak i produktów. Z tego powodu występuje duże zapotrzebowanie na hostessy i promotorów, którzy namawiają klientów do skorzystania z ofert przygotowanych specjalnie na dzień zakochanych.

Okres walentynek to jeden z nielicznych momentów w roku kiedy pojawiają się na rynku dosłownie kilkudniowe oferty pracy. Lawinowo rosnąca ilość klientów restauracji, sklepów oraz miejsc związanych z rozrywką wymusza na pracodawcach czasowego nawet podwojenia wielkości zatrudnienia. W dniu zakochanych występuje dużo wyższe niż na co dzień zapotrzebowanie na sprzedawców, kasjerów i kelnerów. Jednak w przypadku tych zawodów średnie zarobki nie przekraczają 11 zł za godzinę  podsumowuje Krzysztof Inglot, Dyrektor Działu Rozwoju Rynków w Work Service S.A.

Grupa Kapitałowa Work Service świadczy usługi w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi. Specjalizuje się w poszukiwaniu i rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym, pełnym outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami i procesami pomocniczymi w przedsiębiorstwach oraz oferowaniem rozwiązań opartych o wykorzystanie umów o pracę tymczasową. Grupa Kapitałowa Work Service jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych, prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów i przedstawicielstw oraz za granicą w pięciu krajach Europy Środkowo-Wschodniej. Work Service działa od 1999 roku, a dzięki długoletniej współpracy z największymi pracodawcami w kraju i za granicą posiada pełną wiedzę na temat rynku pracy i kompleksowych rozwiązań wspomagających zarządzanie. Już ponad 2200 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, doceniając doświadczenie, profesjonalizm i indywidualne podejście. Każdego roku, dzięki Work Service zatrudnienie znajduje blisko 150 tysięcy osób.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków, Work Service S.A.