> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Wakacyjna praca marzeń dla studenta

Wakacyjna praca marzeń dla studenta

Pilnowanie egzotycznej wyspy, podróżowanie po świecie i opisywanie wrażeń na blogu lub testowanie zjeżdżalni w parkach wodnych – takie oferty pracy można czasem znaleźć w Internecie. Chętnych na te kilka stanowisk są jednak setki tysięcy osób z całego świata. Czy to znaczy, że przeciętnemu studentowi pozostaje tylko praca w smażalni ryb nad Bałtykiem albo sprzedaż pamiątek na deptaku? Niekoniecznie.

Czas wakacji to dla wielu młodych ludzi okazja do podreperowania swojego budżetu. Można to zrobić na wiele sposobów i w różnych miejscach na świecie. Biura pośrednictwa pracy proponują pracę dla młodych ludzi w turystycznych destylacjach takich jak Grecja, Hiszpania, Cypr, Malta, Wyspy Kanaryjskie, czy nawet Dubaj. Oferty zaczynają się od prostych zawodów jak animator bez doświadczenia, kelner, barman, ale potrzeba także animatorów tańca, muzyków, ratowników, instruktorów tenisa czy fitness. Wykonując te zajęcia za granicą można zazwyczaj więcej zarobić, niż w Polsce. Od spodziewanych zarobków należy odliczyć transport do miejsca pracy, który zatrudniony zazwyczaj sam pokrywa. Zakwaterowanie i podstawowe wyżywienie jest za to zwykle zapewnione przez pracodawcę.

Praca

Miejsce

Wynagrodzenie za m-c (netto)

Animator dla dzieci/ animator tańca

Grecja, Malta, Cypr, Włochy

500-850 Euro

Ratownik

Cypr, Grecja

500-700 Euro

Rezydent

dowolny turystyczny kraj lub rotacyjnie

500 – 1500 Euro

Tester Hoteli

Od 1 tys. Euro

Kierowca limuzyn

Francja, Włochy, Niemcy

1000 – 2500 Euro + napiwki

Niewątpliwą korzyścią pracy zagranicą jest kontakt z językiem obcym i możliwość poznania ludzi z całego świata. - Wyjazd za granicę do pracy uczy samodzielności i odpowiedzialności. Praca – w zależności od zawodu i miejsca – nie zawsze jest lekka, ale młody człowiek może potraktować ją jako kilkumiesięczną szkołę życia – tłumaczy Krzysztof Inglot Dyrektor Działu Rozwoju Rynków w Work Service SA.

Znacznie rzadszymi – ale także dostępnymi na rynku – zawodami jest tester hoteli, czy też kierowca limuzyn. – Tester hoteli to osoba zatrudniona przez operatora hotelowego, która wciela się w rolę „tajemniczego klienta”. Testuje standard i obsługę różnych hoteli, aby dając informację zwrotną pomóc w utrzymaniu ich jakości – wyjaśnia Krzysztof Inglot. – Aby ubiegać się o taką pracę, trzeba odznaczać się wysoką kulturą osobistą, a także znać się na hotelach. Nie ma wymogu pracy w branży hotelarskiej. Wystarczy być ich stałym bywalcem, żeby potrafić prawidłowo ocenić świadczoną usługę – uzupełnia Inglot.

Kierowca limuzyn to zawód dla osób, które lubią prowadzić samochód i robią to naprawdę dobrze. Pracę można dostać w bogatszych krajach np. we Francji, czy Niemczech. Gdy francuska rodzina wybiera się samochodem nad Lazurowe Wybrzeże, a później zamierza przesiąść się na jacht potrzeba, aby ktoś odprowadził jej auto do miejsca zamieszkania lub zakończenia rejsu. Jest to usługa dla bogatych, dlatego też samochody są wysokiej klasy. - Fan motoryzacji może mieć z tej pracy sporą przyjemność, ponieważ daje ona możliwość posmakowania jazdy ciekawymi samochodami. Wiąże się z tym także spora odpowiedzialność – mówi Krzysztof Inglot. – Praca – jak każda – może się znużyć, ale dla wielu młodych ludzi jest ona ciekawsza, niż handel, czy sprzątanie w hotelach – dodaje Krzysztof Inglot. Oczywiście w większości prac niezbędna jest znajomość języka obcego w stopniu – co najmniej –  komunikatywnym.

Warto spróbować swoich sił wyjeżdżając za granicę, ale trzeba uważać na oszustów i przed podjęciem decyzji o wyjeździe dobrze zweryfikować pracodawcę. Warto sprawdzić, czy pośrednik jest zrzeszony w stowarzyszeniu agencji pracy. Kolejnym krokiem jest zasięgnięcie opinii u znajomych lub w Internecie. Przed podjęciem pracy należy też dokładnie przeczytać umowę, aby nie dać się czymś zaskoczyć, będąc już na miejscu.

Grupa Kapitałowa Work Service działa od 1999 roku i jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych. Prowadzi działalność na terenie całego  kraju za pośrednictwem sieci oddziałów oraz za granicą w 6 krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Specjalizuje się w restrukturyzacjach w obszarze HR, rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym oraz outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami. Oferuje także rozwiązania wykorzystujące umowy o pracę tymczasową. Już ponad 2000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, a blisko 250 tysięcy osób rocznie za jego pośrednictwem znajduje zatrudnienie. Work Service jest pierwszą spółką z sektora usług personalnych notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków, Rzecznik Prasowy