Tutaj fortuny nie zarobisz

Przemysł energetyczny, rafineryjny, informacja i komunikacja– to branże, w których można zarobić średnio nawet 7 tysięcy złotych. Kokosów raczej nie zrobią pracownicy produkcji odzieży, administracji oraz gastronomii. Tak wygląda najnowszy ranking płac przygotowany przez Work Service na podstawie danych GUSu.

Jeśli chcesz zarabiać powyżej średniej powinieneś związać swoją drogę zawodową z jedną z pięciu najlepiej opłacanych branż. Są nimi głównie branże przemysłowe, takie jak: wytwarzanie energii elektrycznej, przemysł rafineryjny, produkcja wyrobów tytoniowych i farmaceutycznych oraz zawody związane z przetwarzaniem informacji i komunikacją, czyli pracownicy wydawnictw, mediów oraz branży telekomunikacyjnej. - Średnia płaca brutto obecnie wynosi 3 832,81 zł, natomiast płace brutto w najatrakcyjniejszych sektorach zaczynają się od blisko 6 000 zł. Co ciekawe, w każdym z nich wynagrodzenie wzrosło względem marca zeszłego roku. Wytwarzanie energii elektrycznej i przemysł rafineryjny znalazły się dodatkowo wśród pięciu dziedzin o najwyższym wzroście płac – komentuje Tomasz Hanczarek Prezes Work Service S.A. –  Wspomniane wyniki oznaczają, że najwyższe wynagrodzenia są w branżach, w których funkcjonują umowy gwarantujące stałe wzrosty płac – dodaje Tomasz Hanczarek.

Branże o najwyższych wynagrodzeniach

Dziedziny gospodarki

Płaca BRUTTO

1.

Wytwarzanie energii elektrycznej

7 060,87 zł

2.

Informacja i komunikacja

6 941,22 zł

3.

Przemysł rafineryjny

6 816,28 zł

4.

Produkcja wyrobów tytoniowych

6 257,77 zł

5.

Produkcja wyrobów farmaceutycznych

5 996,28 zł

Najniższe płace występują w branżach związanych z produkcją odzieży, wyrobów skórzanych oraz tekstylnych. Średnie wynagrodzenia zaczynają się od ok. 2 000 zł brutto, a to oznacza, że płace minimalne są znacznie niższe. W okolicach 2 600 zł zarabiają pracownicy administracji, a także branży HoReCa. – Ilustruje to, że branże o niskich wymaganiach odnośnie kompetencji lub w tych, gdzie zatrudnienie znajdują osoby młode charakteryzują się też niskimi wynagrodzeniami. Polskie firmy z branży odzieżowo-tekstylnej muszą konkurować z dalekowschodnim eksportem, co wymusza niskie koszty działalności - mówi Krzysztof Inglot Dyrektor Działu Rozwoju Rynków Work Service S.A.

Dziedziny gospodarki

Płaca BRUTTO

1.

Produkcja odzieży

2 084,13 zł

2.

Produkcja wyrobów skórzanych

2 343,30 zł

3.

Produkcja wyrobów tekstylnych

2 600,92 zł

4.

Administracja

2 606,54 zł

5.

Zakwaterowanie i gastronomia

2 628,28 zł

Work Service monitoruje także branże o największym wzroście i spadku płac. Do pierwszej kategorii można zaliczyć produkcję chemikaliów z wzrostem o 11,9 proc., wytwarzanie energii elektrycznej (8,8 proc.), przemysł rafineryjny (7,2 proc.), produkcję elektroniki (6,8 proc.) oraz obsługę rynku nieruchomości (4,7 proc.). W TOP 5 branż o najwyższym wzroście płac względem marca ubiegłego roku znalazł się przede wszystkim przemysł.

Branże o największym spadku płac względem ubiegłego roku to górnictwo i wydobywanie (-4,6 proc.), produkcja metali (- 4,1 proc.), produkcja napojów ( -3,9 proc.), budownictwo (-3,6 proc.), a także handel samochodami oraz ich naprawa (-3,4 proc.). - Jak widzimy, grudniowy rekordzista, czyli „transport” ze wzrostem płacy o ponad 16 proc. obecnie nawet nie trafił do TOP5, natomiast „budownictwo” plasujące się na drugim miejscu zanotowało teraz spadek płac o 3,6 proc. – przypomina Krzysztof Inglot. - Górnictwo, przemysł metalowy oraz budownictwo to branże najbardziej dotknięte kryzysem. Widać ich dużą wrażliwość na dekoniunkturę gospodarczą. Na budownictwo najsilniejszy wpływ miało zakończenie dużych inwestycji infrastrukturalnych, takich jak budowa dróg, autostrad, stadionów oraz kryzys na rynku mieszkaniowym – podsumowuje Krzysztof Inglot.

Grupa Kapitałowa Work Service działa od 1999 roku i jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych. Prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów oraz za granicą w 7 krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Specjalizuje się w restrukturyzacjach w obszarze HR, rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym oraz outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami. Oferuje także rozwiązania wykorzystujące umowy o pracę tymczasową. Już ponad 2000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, a blisko 150 tysięcy osób rocznie za jego pośrednictwem znajduje zatrudnienie. Work Service jest pierwszą spółką z sektora usług personalnych notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Więcej informacji na www.workservice.pl.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków, Rzecznik Prasowy