> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Sezon na pracę nie wystartował wcześniej_GUS_12_05_19

Sezon na pracę nie wystartował wcześniej_GUS_12_05_19

Pomimo zatrudnień z przyczyn sezonowych oraz rekrutacji pracowników na Euro 2012 poziom zatrudnienia w maju nie zmienił się w stosunku do poprzedniego miesiąca. Taka sytuacja dowodzi, że nadal istnieją duże trudności na polskim rynku pracy, gdzie z jednej strony pracownicy liczą na wzrost wynagrodzeń a z drugiej strony pracodawcy stoją przed problemem planów podniesienia płacy minimalnej.

Najnowsze dane publikowane przez Główny Urząd Statystyczny wskazują, że poziom zatrudnienia w sektorze przedsiębiorstw w maju nie zmienił się w stosunku do poprzedniego miesiąca. W maju zatrudnienia było na poziomie 5529,8 mln osób.

Dwa czynniki, czyli organizacja Euro oraz wzrostu zapotrzebowania na pracowników sezonowych powinny przyczynić się do wzrostu zatrudnienia w przedsiębiorstwach. Jednak jak wskazują najnowsze dane GUS poziom zatrudnienia miesiąc do miesiąca się nie zmienia, co dowodzi, że nadal istnieją nierozwiązane problemy na polskim rynku pracy, które dadzą o sobie znać jeszcze silniej po wakacjach – komentuje Tomasz Hanczarek, Prezes Zarządu Work Service S.A.

W tej perspektywie niezbędne wydają się działania, które będą stymulowały zwiększenie zatrudnienia. Niestety obecnie mamy do czynienia jedynie z zapowiedziami podniesienia płacy minimalnej, która na koniec roku może dodatkowo wyhamowywać tworzenie nowych miejsc pracy przez przedsiębiorców – dodaje Tomasz Hanczarek

Poziom wynagrodzeń na przestrzeni ostatniego roku uległ poprawie na poziomie 3,8% i wynosi obecnie 3617,98 zł.

Obecny wzrost wynagrodzeń, w porównaniu z zeszłym rokiem, w nieznacznym stopniu przekracza poziom inflacji. Mimo to z naszych badań wynika, że oczekiwania płacowe Polaków stale rosną. Największy odsetek pracowników (37,7%) za zarobki odpowiednie dla siebie, które skłoniłyby ich do zmiany pracy, uznaje zarobki rzędu od 3000 do 5000 zł. Dlatego w najbliższych miesiącach możemy spodziewać się zwiększonej presji płacowej– podsumowuje Tomasz Hanczarek, Prezes Zarządu Work Service S.A.

Grupa Kapitałowa Work Service świadczy usługi w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi.  Specjalizuje się w poszukiwaniu i rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym,  pełnym outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami i procesami pomocniczymi w przedsiębiorstwach oraz oferowaniem rozwiązań opartych o wykorzystanie umów o pracę tymczasową. Grupa Kapitałowa Work Service S.A. jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych, prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów i przedstawicielstw oraz za granicą w pięciu krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Work Service działa od 1999 roku, a dzięki długoletniej współpracy z największymi pracodawcami w kraju i za granicą posiada pełną wiedzę na temat rynku pracy i kompleksowych rozwiązań wspomagających zarządzanie. Już ponad 2000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, doceniając doświadczenie, profesjonalizm i indywidualne podejście. Każdego roku dzięki Work Service zatrudnienie znajduje blisko 150 tysięcy osób.

Rzecznik Prasowy, Work Service S.A.