> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Rynek pracy 2013 – Polska może stać się Chinami Europy

Rynek pracy 2013 – Polska może stać się Chinami Europy

Koniec roku to czas podsumowań, ale i prognoz na przyszłość. Czego powinni się obawiać polscy pracownicy i pracodawcy? Czy kryzys, o którym ciągle głośno nie będzie tak dotkliwy, jak się tego spodziewamy? Przedstawiamy prognozę dla rynku pracy grupy Work Service.

MINUSY:

•  Pomoc firmom nie zdaje egzaminu

Granty rządowe, mające na celu wsparcie firm nie przekładają się bezpośrednio na tworzenie nowych miejsc pracy. Zauważalny jest też brak powiązania pomiędzy przyznanymi środkami, a utrzymaniem miejsc pracy. – Niestety, ale pomoc rządowa skierowana do przedsiębiorców nie przyniosła oczekiwanych efektów. Świadczy o tym dobitnie przykład Fiata, któremu nie udało się uniknąć zwolnień – podsumowuje Krzysztof Inglot, Dyrektor Działu Rozwoju Rynków w Work Service S.A. Różnie bywa też z aktywnością województw w pozyskiwaniu inwestycji. - Na to czy dany region przypadnie do gustu inwestorowi ma wpływ wiele czynników, a przede wszystkim zachęty finansowe, dostęp do wykwalifikowanej kadry pracowników oraz do infrastruktury. Tak więc ilość nowych miejsc pracy to wypadkowa poziomu szkolnictwa, dostępu do lotnisk i autostrad, czyli po prostu poziomu agencji rozwoju regionalnego działających przy władzach lokalnych - dodaje Inglot. Przekłada się to na łatwość w pozyskaniu lub zmiany pracy przez mieszkańców, co pokazuje poniższa analiza sytuacji województw w Polsce.

Dane Gus

• Rosnące koszty pracy

Nieznaczny wzrost wynagrodzeń w 2012 roku zdyskontowany o inflację sprawia, że w realnym ujęciu zarabiamy mniej. W nowym roku zaobserwujemy silne wstrzymanie wzrostu płac, co oznacza dalszy spadek płacy realnej. Wzrost płacy minimalnej o 6,6 proc. do 1 600 zł brutto w 2013 roku skutkuje obniżeniem konkurencyjności polskich pracowników na tle Europy. Spada skłonność pracodawców do zatrudniania i tworzenia nowych miejsc pracy, a jednocześnie pojawia się masowe zjawisko pracy w nadgodzinach. – Ustawodawstwo dotyczące obszaru wykorzystywania nadgodzin nie daje możliwości na swobodne kształtowanie relacji pomiędzy pracodawcą, a pracownikiem. Doprowadza to do podnoszenia kosztów pracy poprzez konieczność pokrywania wysokich wynagrodzeń za pracę w nadgodzinach. Taka sytuacja doprowadzi do dalszego wzrostu bezrobocia, które na koniec 2013 może osiągnąć nawet 14,1 % – ocenia Tomasz Hanczarek Prezes Zarządu Work Service S.A.

• Dramatyczna sytuacja absolwentów

Brak działań rządu skierowanych do młodych absolwentów sprawia, że są oni skazani na przymusową pracę za granicą. Polska traci potencjał ludzi, którym sfinansowała edukację, a ich umiejętności i wiedza, po rocznych lub kilkuletnim wykonywaniu prac innych niż wykształcone, ulegają erozji. Według danych GUS z grudnia 2012 r. w Urzędach Pracy jest zarejestrowanych 121 500 bezrobotnych absolwentów. – Niestety trzeba przyznać, że w 2012 roku naszemu państwu nie udało się wypracować skutecznej metody wsparcia dla młodych ludzi, wchodzących w dorosłe życie. Brak jasnej strategii przekłada się na utratę utalentowanych młodych, będących przyszłością każdego społeczeństwa, którzy masowo emigrują – ocenia Tomasz Hanczarek.

PLUSY:

• Dalej napływają inwestycje tworzące miejsca pracy

Mimo wzrostu bezrobocia w niektórych województwach Polska jest dobrym miejscem dla inwestorów zagranicznych. Obiecujący poziom szkolnictwa oraz coraz większa sprawność administracji sprawiają, że firmy są skłonne do przeniesienia produkcji do Polski. – W tym roku nasz kraj awansował aż o 19 miejsc w rankingu Banku Światowego „Doing Business”. Teraz znajdujemy się na 55 miejscu, co jest rezultatem reform gospodarczych oraz gorszych rezultatów wielu krajów pogrążonych w kryzysie – podsumował Tomasz Hanczarek Prezes Zarządu Work Service S.A. – Polska razem z Turcją ma szansę być Chinami Europy. Szeroka rzesza kompetentnych pracowników oraz sprzyjające otoczenie ekonomiczno-prawne może sprawić, że staniemy się europejskim centrum produkcyjnym – dodaje Hanczarek.

• Niemiecki rynek pracy szerzej otwarty na Polaków

Wśród krajów, które posiadają deficyt pracowników przodują Niemcy. Nasz zachodni sąsiad jest otwarty na napływ polskiej siły roboczej - co więcej - stosunek do naszych rodaków znacznie poprawił się. Jesteśmy uznawani za rzetelnych pracowników i pracodawcy nas szanują. Polacy nie są zatrudniani jedynie, jako tania siła robocza w branży budowlanej, czy gastronomicznej, ale także w sektorze medycznym, czy lotniczym, gdzie doceniane są wysokie kompetencje polskiego pracownika. Znajomość języka niemieckiego jest niezbędnym kryterium na większości stanowisk. – Przewidujemy stabilizację liczby osób wyjeżdżających do pracy do Wielkiej Brytanii, jeśli chodzi o Holandię nastąpi stagnacja lub lekki spadek, a rynek niemiecki odnotuje znaczący wzrost – komentuje Krzysztof Inglot, Dyrektor Działu Rozwoju Rynków Work Service S.A. – Rynki włoski, portugalski i hiszpański, które charakteryzowały się dużym popytem na pracowników sezonowych przeżywają załamanie i w najbliższych latach nie będą popularnym kierunkiem turystyki zarobkowej – dodaje Krzysztof Inglot.

• Finansowy zastrzyk od Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej

Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej planuje w nowym roku przeznaczyć nakłady w wysokości do 500 mln zł na aktywizację bezrobotnych. Oprócz tego minister chce wspierać współpracę pomiędzy Urzędami Pracy, a agencjami zatrudnienia. Pilotażowy projekt zostanie przeprowadzony w ciągu najbliższych 2 lat w trzech województwach: Mazowieckim, Podkarpackim oraz Dolnośląskim. – Współpraca agencji zatrudnienia z Urzędami Pracy oznacza podniesienie efektywności przywracania bezrobotnych na rynek pracy. Agencje – ze względu na konieczność konkurowania o klientów – są nowoczesne, nieobciążone biurokracją i elastycznie dostosowują się do warunków panujących na rynku – mówi Tomasz Hanczarek. – Wierzymy, że starania Ministerstwa powiodą się i wypracowane wzorce współpracy niedługo staną się standardem – dodaje Hanczarek.

Grupa Kapitałowa Work Service świadczy usługi w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi.  Specjalizuje się w poszukiwaniu i rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym,  pełnym outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami i procesami pomocniczymi w przedsiębiorstwach oraz oferowaniem rozwiązań opartych o wykorzystanie umów o pracę tymczasową. Grupa Kapitałowa Work Service jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych, prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów i przedstawicielstw oraz za granicą w siedmiu krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Work Service działa od 1999 roku, a dzięki długoletniej współpracy z największymi pracodawcami w kraju i za granicą posiada pełną wiedzę na temat rynku pracy i kompleksowych rozwiązań wspomagających zarządzanie. Już ponad 2000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, doceniając doświadczenie, profesjonalizm i indywidualne podejście. Każdego roku dzięki Work Service zatrudnienie znajduje blisko 150 tysięcy osób. Work Service jest pierwszą spółką z sektora usług personalnych notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków, Work Service S.A.