> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Przed świętami najwięcej zarobisz jako Mikołaj!

Przed świętami najwięcej zarobisz jako Mikołaj!

Ostatnie tygodnie przed Świętami Bożego Narodzenia dla większości Polaków to czas prezentów i przygotowań świątecznych, dla wielu jednak to okres wytężonej pracy, który może przynieść znaczny zarobek. Wcielanie się w rolę Świętego Mikołaja lub Anioła w sklepach i centrach handlowych oraz sprzedawca choinek należą do świątecznych zawodów, które przyniosą tej zimy największe średnie dochody – wynika z najnowszych danych przygotowanych przez firmę Work Service.

Początek grudnia to dla Polaków czas planów związanych z kupnem prezentów oraz wyborem ozdób choinkowych. Jednak dla wielu osób poszukujących dodatkowych zarobków lub pracy tymczasowej to okres, w którym występuje wzmożone zapotrzebowanie na ich usługi. Dlatego zanim rozpoczniemy poszukiwania pracy tymczasowej, która wypełni przedświąteczny czas, warto zapoznać się z rankingiem TOP 10 zawodów świątecznych, wskazującym, który z nich otrzymuje najwyższe płace.

TOP 10

9,5

Ulotkarz świąteczny

9,5

Dane własne - Work Service S.A.

*Stawki godzinowe
podawane w PLN

60 zł netto, co przy pełnoetatowym wymiarze godzin w ciągu tygodnia może przynieść wynagrodzenie na poziomie nawet 2400 złotych netto – dodaje Tomasz Hanczarek.

Drugie miejsce w przygotowanym przez Work Service rankingu najbardziej dochodowych prac przedświątecznych zajął sprzedawca choinek. Wysokie średnie zarobki na poziomie 17 zł netto za godzinę mogą zachęcać do pracy nawet w wigilię. Trzecią pozycję zajmuje wcielenie się w rolę Anioła w galeriach handlowych lub supermarketach. W tym przypadku należy nastawić się na konieczność nawiązywania bezpośrednich relacji z klientami, za co przysługuje blisko 12 zł netto za godzinę.

Na kolejnych miejscach znajdują się jeszcze dwa stanowiska pracy tymczasowej, które są bardzo popularne w ostatnim miesiącu roku. Należą do nich sprzedawcy karpi, którzy najczęściej są poszukiwani tuż przed samymi świętami Bożego Narodzenia. Ich wysokie zarobki na poziomie ponad 11 złotych za godzinę wymagają jednak od zainteresowanych posiadania aktualnej książeczki sanepidu. Z kolei na sprzedawców fajerwerków zapotrzebowanie występuje cały grudzień, bo asortyment przez nich oferowany ma największe zbycie przed samym Sylwestrem. Mogą oni liczyć na godzinowe dochody w wysokości nawet 14 złotych za godzinę netto.

Zainteresowani pracą tymczasową w okresie przedświątecznym powinni posiadać wysokie umiejętności komunikacyjne oraz sprzedażowe. Profesje wykonywane w tym czasie nastawione są głównie na promocję oraz sprzedaż produktów o bardzo dużym znaczeniu, także symbolicznym, dla wielu Polaków. Należy również pamiętać, że wzmożony handel występuje również w okresie poświątecznym, a jeszcze przed nowym rokiem. Wówczas wiele dużych sklepów i galerii handlowych wydłuża wówczas godziny otwarcia, aby umożliwić zakup odpowiednich towarów na noc sylwestrową – podsumowuje Krzysztof Inglot, Dyrektor Działu Rozwoju Rynków w Work Service S.A.

Grupa Kapitałowa Work Service S.A. świadczy usługi w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi. Specjalizuje się w poszukiwaniu i rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym,  pełnym outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami i procesami pomocniczymi w przedsiębiorstwach oraz oferowaniem rozwiązań opartych o wykorzystanie umów o pracę tymczasową. Grupa Kapitałowa Work Service S.A. jest największą firmą usługową na polskim rynku HR, prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów i przedstawicielstw oraz za granicą w pięciu krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Work Service działa od 1999 roku, a dzięki długoletniej współpracy z największymi pracodawcami w kraju i za granicą posiada pełną wiedzę na temat rynku pracy i kompleksowych rozwiązań wspomagających zarządzanie. Już ponad 2000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, doceniając doświadczenie, profesjonalizm i indywidualne podejście. Każdego roku dzięki Work Service zatrudnienie znajduje blisko 150 tysięcy osób.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków