> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Praca w motoryzacji_Studenci mile widziani

Praca w motoryzacji_Studenci mile widziani

Nowy rok akademicki zaczął się już na dobre, a razem z nim poszukiwania dodatkowego źródła dochodów. Coraz atrakcyjniejszym rynkiem pracy dla studentów jest motoryzacja, co potwierdza ranking Universum World’s Most Attractive Employers Index. Przedstawiciele Exact Systems, firmy specjalizującej się w outsourcingu usług kontroli jakości części samochodowych, potwierdzają, że zakłady motoryzacyjne chętnie współpracują ze  studentami. W Exact Systems studenci otrzymują atrakcyjne wynagrodzenie – od 7 do 12 zł netto za godzinę, oraz możliwość szybkiego awansu.

Branża motoryzacyjna atrakcyjnym pracodawcą dla studentów

Z rankingu najbardziej atrakcyjnych pracodawców World’s Most Attractive Employers Index”, przeprowadzonego przez firmę doradczą Universum, wynika, że do grupy najbardziej atrakcyjnych pracodawców powróciła branża motoryzacyjna[1]. Aż 7 producentów aut, m.in. Volkswagen, BMW i Toyota, znalazło się w pierwszej 50 naszego rankingu. O takim wyborze na pewno decydują mocne marki tych firm, a także możliwość pracy przy innowacyjnych produktach, co gwarantuje młodym osobom stałe podnoszenie kwalifikacji oraz rozwój w międzynarodowym środowisku – mówi Sebastian Dyla, Senior Employer Branding Consultant w Universum.

Informacje dotyczące pracy dla studentów w branży motoryzacyjnej

Średnie wynagrodzenie

7-12 zł netto/h

Liczba godzin do przepracowania

W zależności od możliwości, średnio ok. 85h/miesiąc

Wymagania

Status studenta (mile widziany kierunek techniczny)

Elastyczny czas pracy

Dobra organizacja pracy

Zdolności manulane

Stanowiska

Kontroler Jakości, Lider zmiany, Koordynator regionu

Regiony Polski

Śląsk (Tychy, Dądbrowa Górnicza, Gliwice), Wielkopolska (Poznań)

W Exact Systems studenci stanowią 75% wszystkich outsourcingowanych przez nas pracowników. Tak duży udział młodych osób z indeksem wynika z tego, że posiadają one predyspozycje wymagane do pracy w koncernach motoryzacyjnych takie jak zdolności manualne, interesują się motoryzacją oraz preferują elastyczny czas pracy  – mówi Paweł Gos, prezes zarządu Exact Systems.

Dobre wynagrodzenie i studenckie życie

Dla studentów szukających pracy ważne są dwie rzeczy: wysokość zarobów oraz czas pracy. Praca jako kontroler jakości czy lider zmiany odpowiada na obie potrzeby. Po pierwsze, stawki godzinowe, które oferujemy studentom oddelegowywanym do zakładów motoryzacyjnych są relatywnie wysokie i wynoszą, w zależności od regionu Polski, od 7 do 12 zł netto. Po drugie, godziny i wymiar czasu pracy są dostosowywane do możliwości studentów, którzy na początku współpracy z nami deklarują, w jakich godzinach i dniach chcą pracować. Dzięki temu mają możliwość pogodzenia zajęć na uczelni z pracą i nie muszą rezygnować ze studenckiego życia – zauważa Jacek Opala.

Specjalizacja branżowa: od szeregowego pracownika do kierownika

Praca w zakładzie motoryzacyjnym bardzo często stanowi także pierwszy szczebel drabiny w karierze zawodowej studenta. Nie jest niczym nowym, że sam dyplom uczelni wyższej nie stanowi przepustki na rynek pracy. Dla pracodawcy coraz ważniejsze jest doświadczenie, najcenniejsze zaś to kierunkowe. Jak wynika z danych GUS, absolwentom studiów wyższych niełatwo jest znaleźć pracę, a jej poszukiwania średnio trwają ok. 10 miesięcy[1]. Znalezienie zatrudnienia jest jeszcze trudniejsze, gdy po zakończeniu studiów, absolwent nie może wpisać żadnego doświadczenia do swojego CV. Dlatego na rynku pracy łatwiej radzą sobie te osoby, które w trakcie nauki zdecydowały się na rozpoczęcie swojej zawodowej kariery. Warto podkreślić, że łączenie pracy z nauką przestało być domeną studentów studiów zaocznych. Także studenci dzienni próbują znaleźć dodatkowe źródło utrzymania, a ułatwiają im to pracodawcy tacy jak Exact Systems, oferujący elastyczne godziny pracy.

Zaczynając od kontrolera jakości części motoryzacyjnych, student uzyskuje pierwszą możliwość aktywizacji zawodowej i zdobycia konkretnych umiejętności, jak również szansę zaprezentowania własnej osoby potencjalnemu pracodawcy. Bardzo często nasi pracownicy po ukończeniu studiów otrzymują propozycję pracy bezpośrednio od zakładu, w którym przez naszą firmę realizowały zlecenia. Na przykład nasi kontrolerzy zajmują obecnie w działach jakości stanowiska inżynierskie oraz kierownicze – dodaje Jacek Opala.

Exact Systems Sp. z o.o. działa od 2004 r. i jest obecnie czołowym dostawcą rozwiązań w zakresie kontroli jakości, czyli selekcji, naprawy i sortowania części, komponentów oraz wyrobów gotowych dla przedstawicieli branży motoryzacyjnej. Głównymi odbiorcami usług firmy są dostawcy i poddostawcy dla przemysłu motoryzacyjnego oraz producenci samochodów. Klientami firmy są również zakłady zajmujące się produkcją wielkoseryjną z branży elektronicznej, AGD oraz kosmetycznej. Obecnie firma posiada swoje przedstawicielstwa w Polsce, Czechach, Niemczech, Słowacji, Turcji,  Rosji i Rumunii.

Firma kładzie duży nacisk na jakość świadczonych usług oraz na rzetelność i stabilność we współpracy ze swoimi kontrahentami. Współpraca z Exact Systems pomaga osiągnąć najwyższe standardy jakości oraz wspiera organizację procesów produkcyjnych.

Więcej informacji o firmie dostępnych jest pod adresem: www.exactsystems.eu.

[1] http://www.stat.gov.pl/gus/5840_1802_PLK_HTML.htm

[1] Źródło: http://www.universumglobal.com/stored-images/d1/d1ab7acf-1f7c-4cc0-9dba-edef590321a5.pdf

Kontakt dla mediów:

Sylwia Maj