> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Praca dla studentów – sprawdź jak zarobić najwięcej

Praca dla studentów – sprawdź jak zarobić najwięcej

Zbliżające się rozpoczęcie roku akademickiego 2012/2013 skłania studentów do snucia planów na zbliżające się dziesięć miesięcy. Dla wielu z nich oznacza to powrót nie tylko na uczelnię, ale i rozpoczęcie pracy, która pozwoli na pokrycie bieżących wydatków a czasami nawet na samodzielność. Z najnowszych danych firmy Work Service wynika, że barman, hostessa i pracownik recepcji to zawody, które przynoszą studentom największe średnie zyski.

Początek października oznacza dla każdego studenta powrót na uczelnię. Wielu z nich łączy zajęcia na uniwersytecie z pracą, zwłaszcza taką, której forma pozwala na elastyczne dopasowanie grafika planu zajęć. Znalezienie posady, która pozwoli pogodzić chodzenie na uczelnię z pracą nie jest trudne. Agencje pracy tymczasowej mają wiele takich ofert zatrudnienia dla studentów, które gwarantują elastyczne godziny pracy oraz zarobki na poziomie nawet 19 złotych brutto za godzinę – mówi Tomasz Hanczarek Prezes Zarządu Work Service S.A. Każdy student, który chce rozpocząć pracę w nadchodzącym roku akademickim powinien zapoznać się z rankingiem zawodów, które pozwalają uzyskać najwyższe dochody.

Ranking prac dla studentów

8,5

10,0

9,3

* Wynagrodzenie brutto                             Dane własne Work Service S.A.

Studentów, którzy godzą pracę z nauką jest coraz więcej. Ponieważ priorytetem dla nich jest możliwość elastycznego dostosowania godzin pracy do planu zajęć, studenci pracują przede wszystkim w oparciu o umowy cywilno-prawne, które na to pozwalają. Najwyższe wynagrodzenie w kategorii tych zawodów można uzyskać będąc barmanem. Stawki godzinowe w tej profesji dochodzą nawet do poziomu 21 zł brutto. Na drugim miejscu znajduje się zawód hostessy, która średnio zarabia 17,5 zł na godzinę. Jednak w tym przypadku warto zwrócić uwagę na duże zróżnicowanie w płacach, które w przypadku tej profesji jest największe – komentuje Tomasz Hanczarek.

Trzecie miejsce w przygotowanym przez Work Service rankingu najbardziej dochodowych prac dla studentów zajmuje pracownik recepcji ze stawką godzinową wynoszącą średnio 12,5 zł brutto na godzinę. Kolejne zawody, z niewiele niższą stawką, średnio ponad 11 złotych na godzinę, wyróżnione w rankingu to: kasjer w markecie, kurier oraz ankieter. W przypadku tego ostatniego zawodu kandydaci na stanowisko muszą wykazać się podstawową wiedzą związaną z realizacją badań socjologicznych. Na dalszych miejscach można znaleźć jeszcze cztery prace, które zapewniają średnie zarobki przekraczające stawki godzinowe na poziomie 9 zł brutto. W kolejności są to zawody: kelnera, telemarketera, merchendisera oraz archiwisty. Jednak należy pamiętać, że kelnerzy mają szanse na większe wynagrodzenia z tytułu napiwków.

Spodziewamy się, że wraz z początkiem października będziemy mięli do czynienia z wieloma ofertami przeznaczonymi właśnie dla studentów, którzy są pożądaną grupą pracowników. Zwłaszcza w wymienionych kategoriach zawodów niezastąpione jest zarówno ich  zaangażowanie, jak i skuteczność. Studentom najłatwiej będzie znaleźć zatrudnienie w dużych miastach, które zarazem stanowią główne ośrodki akademickie w Polsce – podsumowuje Krzysztof Inglot, Dyrektor Działu Rozwoju Rynków w Work Service S.A.

Grupa Kapitałowa Work Service świadczy usługi w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi. Specjalizuje się w poszukiwaniu i rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym, pełnym outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami i procesami pomocniczymi w przedsiębiorstwach oraz oferowaniem rozwiązań opartych o wykorzystanie umów o pracę tymczasową. Grupa Kapitałowa Work Service jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych, prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów i przedstawicielstw oraz za granicą w pięciu krajach Europy Środkowo-Wschodniej. Work Service działa od 1999 roku, a dzięki długoletniej współpracy z największymi pracodawcami w kraju i za granicą posiada pełną wiedzę na temat rynku pracy i kompleksowych rozwiązań wspomagających zarządzanie. Już ponad 2200 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, doceniając doświadczenie, profesjonalizm i indywidualne podejście. Każdego roku, dzięki Work Service zatrudnienie znajduje blisko 150 tysięcy osób.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków

t. 508 040 345