> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Ponad trzy miliony Polaków wolontariuszami

Ponad trzy miliony Polaków wolontariuszami

Ponad trzy miliony Polaków jest zaangażowanych w wolontariat – wynika z danych GUS. Pod względem aktywności dobroczynnej zajmujemy jednak dopiero 94. miejsce na świecie.

- Warto działać społecznie, ponieważ doceniają to zarówno pracodawcy, jak i klienci – mówi Krzysztof Inglot Dyrektor Działu Rozwoju Rynków Work Service SA. Trzy miliony to dużo, czy mało? - Co dziesiąty aktywny Polak to niezły wynik, ale za granicą jest dużo więcej wolontariuszy – dodaje Inglot. Według World Giving Index - wskaźnika publikowanego pod koniec każdego roku Polska zajmuje 94 miejsce na 145 badanych pod względem aktywności w działaniach dobroczynnych. Pomimo niskiego miejsca w tabeli, GUS wskazuje, że 3,3 mln, czyli 10,3 proc. Polaków powyżej 15 roku życia w ciągu ostatniego miesiąca zaangażowało się w wolontariat. Najwięcej z nich było wśród osób pracujących na własny rachunek i pracowników najemnych, a najmniej pośród bezrobotnych.

Wolontariat

Wolontariat wymaga świetnego zarządzania czasem i uczy mądrego ustalania priorytetów. - Aktywni społecznie pracownicy są szczególnie cenni dla firmy, ponieważ są to ludzie zaradni, posiadający pasję. Chcą oni konstruktywnie wpływać na otaczający ich świat i dać coś z siebie. Taka postawa pozytywnie przekłada się na pracę zawodową – zaznacza Krzysztof Inglot Dyrektor Działu Rozwoju Rynków Work Service SA.  Wg danych GUS blisko co czwarty bezrobotny angażuje się w wolontariat. – To dobry kierunek, aby poprawić swoją sytuację na rynku pracy oraz zapewnić sobie kontakt z ludźmi w przypadku dłuższego bezrobocia – dodaje Inglot. Aktywny bezrobotny może w ten sposób zapewnić sobie referencje, które wzmocnią jego pozycję przy rekrutacji.

Przedsiębiorstwa także zaczynają angażować się w dobroczynność. W wielu firmach jest możliwość podjęcia wolontariatu pracowniczego, który zazwyczaj aranżuje firmowa lub zaprzyjaźniona fundacja. – Firmy zaczynają rozumieć, że nie są zawieszone w próżni i aktywny dialog z otoczeniem jest niezbędny, aby być konkurencyjnym i odpowiedzialnym podmiotem – uświadamia Tomasz Hanczarek Prezes Work Service. – Firma w różny sposób może brać udział w zmienianiu rzeczywistości wokół siebie. Jednym z nich jest zorganizowanie w czasie pracy wolontariatu. Takie działania nie tylko integrują pracowników, ale także poprawiają komunikację między nimi i obniżają poziom stresu,  a w dłuższej perspektywie firma zyskuje miano odpowiedzialnej społecznie – podsumowuje Tomasz Hanczarek.

Grupa Kapitałowa Work Service świadczy usługi w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi. Specjalizuje się w poszukiwaniu i rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym,  pełnym outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami i procesami pomocniczymi w przedsiębiorstwach oraz oferowaniem rozwiązań opartych o wykorzystanie umów o pracę tymczasową. Grupa Kapitałowa Work Service jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych, prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów i przedstawicielstw oraz za granicą w siedmiu krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Work Service działa od 1999 roku, a dzięki długoletniej współpracy z największymi pracodawcami w kraju i za granicą posiada pełną wiedzę na temat rynku pracy i kompleksowych rozwiązań wspomagających zarządzanie. Już ponad 2000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, doceniając doświadczenie, profesjonalizm i indywidualne podejście. Każdego roku dzięki Work Service zatrudnienie znajduje blisko 150 tysięcy osób. Work Service jest pierwszą spółką z sektora usług personalnych notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków, Rzecznik Prasowy

kom.: +48 508 040 345