> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Ponad 50 tysięcy Polaków wyjechało do pracy w Niemczech po 1 maja

Ponad 50 tysięcy Polaków wyjechało do pracy w Niemczech po 1 maja

Rok 2011 był rekordowy pod względem liczby nowo zarejestrowanych pracowników z Polski w Niemczech. W stosunku do wcześniejszego roku, liczba Polaków, którzy posiadają legalne zatrudnienie, zwiększyła się o ponad 27%, natomiast nadal prawie połowa trafia do szarej strefy - wynika z danych Niemieckiego Federalnego Urzędu Pracy. Eksperci Work Service oczekują zwiększenia migracji zarobkowej w 2012 roku, sięgającej nawet 80 tysięcy Polaków, wybierających pracę za zachodnią granicą.

Po 1 maja 2011 roku zostały otwarte niemieckie, austriackie i szwajcarskie rynki pracy. Po siedmiu latach oczekiwań, Polacy otrzymali pełen dostęp do stanowisk pracy w wymienionych krajach. Jeszcze rok temu panowały duże obawy przed masową emigracją Polaków do bardziej rozwiniętych gospodarczo krajów za zachodnią granicą. Wtedy to Minister Pracy, Jolanta Fedak prognozowała, że na przestrzeni 4 lat opuści kraj nawet 400 tysięcy polskich pracowników.

Otwarcie niemieckiego rynku pracy znacząco przyspieszyło migrację naszych pracowników na zachód. Tylko w ciągu pierwszych 10 miesięcy odnotowano odpływ 45 295 Polaków do naszych zachodnich sąsiadów. Średnio miesięcznie ponad 4,5 tysiąca imigrantów z Polski wyjeżdżało do Niemiec. Można oczekiwać, że w marcu i kwietniu wyjechało przynajmniej kolejnych 5 tys. osób – komentuje Tomasz Hanczarek, Prezes Zarządu Work Service S.A.

Pomimo znacznego zwiększenia dynamiki migracji Polaków do Niemiec, w 2011 roku jedynie w połowie sprawdziły się prognozy przedstawiane przez Minister Pracy, Jolantę Fedak. Jednak w obecnym roku możemy spodziewać się niemal o połowę większej migracji zarobkowej, której sprzyja dobra sytuacja oraz niski poziom bezrobocia na niemieckim rynku pracy. Po zakończeniu Euro 2012 będziemy mieli do czynienia ze wzmożonymi wyjazdami Polaków do Niemiec, w związku z wykonywanymi przez nich pracami sezonowymi za Ordą – dodaje Tomasz Hanczarek.

Polacy w szarej strefie

Od 10 lat regularnie w Niemczech przybywa nowo zarejestrowanych pracowników z Polski. W ciągu ostatniej dekady podwoiła się liczba Polaków, którzy uzyskali legalne zatrudnienie u naszych zachodnich sąsiadów. Jeszcze w 2001 roku było ich 63 394, a w 2011 roku już niemal 130 tys. Niestety wzrost liczby zatrudnionych pracowników z Polski nie jest tak szybki jak migracje zza Odry. W 2011 roku do Niemiec przybyło 49 930 Polaków, jednak liczba nowo zarejestrowanych pracowników z naszego kraju była niemal dwukrotnie niższa i wyniosła 27 817 osób.

Polacy trafiający na niemiecki rynek pracy w dużej mierze zasilają szarą strefę. Obecnie w Niemczech mieszka ponad 468 tys. Polaków, spośród których tylko co czwarty znajduje legalne zatrudnienie. W fali emigracyjnej z 2011 roku ten odsetek jest dwukrotnie wyższy. Oznacza to, że „nowi imigranci” częściej poszukują legalnego zatrudnienia, choć przyzwyczajenia „dawnej emigracji” nadal pokutują – podsumowuje Krzysztof Inglot, Dyrektor Działu Rozwoju Rynków w Work Service S.A.

Grupa Kapitałowa Work Service świadczy usługi w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi.  Specjalizuje się w poszukiwaniu i rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym,  pełnym outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami i procesami pomocniczymi w przedsiębiorstwach oraz oferowaniem rozwiązań opartych o wykorzystanie umów o pracę tymczasową. Grupa Kapitałowa Work Service jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych, prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów i przedstawicielstw oraz za granicą w pięciu krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Work Service działa od 1999 roku, a dzięki długoletniej współpracy z największymi pracodawcami w kraju i za granicą posiada pełną wiedzę na temat rynku pracy i kompleksowych rozwiązań wspomagających zarządzanie. Już ponad 2200 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, doceniając doświadczenie, profesjonalizm i indywidualne podejście. Każdego roku dzięki Work Service zatrudnienie znajduje blisko 150 tysięcy osób.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków, Work Service S.A.