> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Polacy zaczynają obawiać się o swoje miejsca pracy

Polacy zaczynają obawiać się o swoje miejsca pracy

Narastająca niepewność w światowej gospodarce przekłada się na nastroje pracowników. W Polsce już co trzeci pracownik obawia się o swoje zatrudnienie. To o 7% więcej niż rok temu – wynika z najnowszych danych Work Service S.A. Jednocześnie coraz trudniejsza sytuacja na rynku pracy przekłada się na brak oczekiwań wzrostu płac, a co piąty z nas boi się obniżenia swojej pensji.

Z ostatnich danych Głównego Urzędu Statystycznego, wynika, że na koniec lipca aż 432 zakłady pracy zadeklarowały zwolnienie w najbliższym czasie 38,5 tys. pracowników. Zatem w perspektywie kolejnych kwartałów można się spodziewać wzrostu bezrobocia, co już teraz budzi niepokój pracowników, którzy jeszcze rok temu nie przejmowali się niestabilną sytuacją na rynku pracy.

Wśród pracowników nadal dominują ci, którzy nie obawiają się utraty pracy. Jednak zdecydowanie zwiększa się odsetek tych, którzy odczuwają zagrożenie. Pogarszająca się od jakiegoś czasu sytuacja na rynku pracy oraz minimalna dynamika tworzenia nowych miejsc pracy, znajduje wyraz w odczuciach pracowników. Teraz realnie boimy się o swoją pozycję. Zwłaszcza, że dane GUS wskazują na zmniejszające się możliwości znalezienia pracy – komentuje Tomasz Hanczarek, Prezes Zarządu Work Service SA.

Wśród Polaków, którzy obawiają się o swoje zatrudnienie w perspektywie najbliższych miesięcy a nawet lat, dominują osoby najmłodsze na rynku pracy, w wieku od 18 do 24 lat. W tej grupie wiekowej wszyscy obawiają się o swoje stanowisko pracy i najczęściej spodziewają się utraty zatrudnienia w przeciągu najbliższych dwóch lat. Warto zaznaczyć, że wraz z wiekiem, obawa o utratę miejsca pracy maleje praktycznie do zera.

Wcześniejsza edycja badania pokazała, że Polacy najbardziej obawiali się utraty pracy w dłuższej perspektywie czasu. Teraz problem stał się bardziej rzeczywisty i więcej osób obawia się zwolnienia w najbliższym półroczu. Wśród tych, którzy obawiają się najbardziej dominują młodzi ludzie. To uzasadnione biorąc pod uwagę, że z danych GUS za II kwartał 2012 r. wynika, że stopa bezrobocia wśród osób od 18 do 24 roku życia wynosi ponad 25%. To najwięcej z wszystkich wyróżnionych grup wiekowych, zatem młoda osoba szukająca pracy, staje przed dużym wyzwaniem – dodaje Tomasz Hanczarek.

Polacy o swoim wynagrodzeniu

Niepewność na rynku pracy sprawiła również, że obniżyły się nasze oczekiwania względem poziomu wynagrodzenia. Większość pracowników liczy na utrzymanie obecnego poziomu płac (64%). Inni liczą się z możliwością obniżenia poziomu wynagrodzenia (18%), co jeszcze rok temu brało pod uwagę zaledwie 5% pracowników.

Umiarkowane oczekiwania płacowe polskich pracowników stanowią dobry sygnał dla przedsiębiorców, którzy w najbliższych miesiącach nie będą się zmagać z tak silną presją płacową. Natomiast rosnący odsetek tych, którzy liczą się z obniżeniem wynagrodzenia, wskazuje na coraz trudniejszą sytuację na rynku pracy. Zatrudnieni wolą zarabiać mniej, ale zachować pracę. To uchroni ich przed koniecznością szukania innej posady, co w obecnej sytuacji może być utrudnione – komentuje Krzysztof Inglot, Dyrektor Działu Rozwoju Rynków w Work Service S.A.

Badanie zlecone przez Work Service SA zostało przeprowadzone przez Instytut Badania Opinii Homo Homini  w dniu 30 lipca 2012 r. na losowej, liczebnie reprezentatywnej próbie dla ogółu dorosłych mieszkańców Polski. Wielkość próby wyniosła 1100 osób, a błąd oszacowania 3%. Wyniki zbierano metodą wywiadów kwestionariuszowych wspomaganych komputerowo (CATI).

Grupa Kapitałowa Work Service świadczy usługi w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi.  Specjalizuje się w poszukiwaniu i rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym,  pełnym outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami i procesami pomocniczymi w przedsiębiorstwach oraz oferowaniem rozwiązań opartych o wykorzystanie umów o pracę tymczasową. Grupa Kapitałowa Work Service jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych, prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów i przedstawicielstw oraz za granicą w pięciu krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Work Service działa od 1999 roku, a dzięki długoletniej współpracy z największymi pracodawcami w kraju i za granicą posiada pełną wiedzę na temat rynku pracy i kompleksowych rozwiązań wspomagających zarządzanie. Już ponad 2200 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, doceniając doświadczenie, profesjonalizm i indywidualne podejście. Każdego roku dzięki Work Service zatrudnienie znajduje blisko 150 tysięcy osób.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków, Work Service S.A.

t. 508 040 345,

e. krzysztof.inglot@workservice.pl