> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Polacy nie chcą oszczędzać na świętach

Polacy nie chcą oszczędzać na świętach

W tym roku Polacy będą pracowali o 7 h i 42 minuty dłużej, aby zarobić na święta Bożego Narodzenia. Statystyczna rodzina zadeklarowała, że wyda na gwiazdkę więcej, niż w ubiegłym roku. Nie odstrasza nas minimalny wzrost płac, ani stagnacja wynagrodzeń w większości zawodów. Święta zapowiadają się obficie.

Według raportu firmy Deloitte na zakupy bożonarodzeniowe polska rodzina przeznaczy ok. 1280 zł, czyli aż o 132 zł (11,5 proc.) więcej niż przed rokiem. Wydatki będą dotyczyć przede wszystkim prezentów, jedzenia, ale także świątecznych spotkań z bliskimi.

- Te badania pokazują optymizm Polaków, którzy mimo niesprzyjających warunków gospodarczych nie są skłonni oszczędzać na świętach i spotkaniach z bliskimi – mówi Krzysztof Inglot Dyrektor Działu Rozwoju Rynków w Work Service S.A. – Płaca Kowalskiego wzrosła jedynie o 100 zł, a w wielu zawodach nie zmieniła się lub w skrajnych przypadkach spadła. Nie przełoży się to jednak na naszą skłonność do zakupów. -  dodaje Inglot.

Firma Work Service porównała zadeklarowane średnie świąteczne wydatki polskiej rodziny do zarobków w poszczególnych zawodach.

wydatki świąteczne

Najkrócej na święta będzie pracował profesor medycyny oraz prezes spółki giełdowej. Zapewnienie zastawionego stołu i prezentów dla bliskich zajmie im jedynie 6-7 godzin pracy. Lekarzowi specjaliście potrzebne będzie 21,9 godzin (2,7 dnia), a sędziemu prawie 35 godzin pracy (4,4 dnia). Powyżej średniej znajdzie się także handlowiec, który będzie pracował 53,5 godzin (6,7 dnia) oraz kierowca TIRa – 65,3 godzin (8,2 dni). Na ostatnich miejscach plasuje się kasjer, który zarobi na święta przez 163,3 godzin (20,4 dnia) oraz pracownik produkcji, potrzebujący 140 godzin (17,5 dnia). Statystyczny Kowalski – na sfinansowanie świąt - będzie potrzebował blisko 10 dni, czyli 79,5 godziny spędzone
 w pracy.

- Pod względem wzrostu planowanych wydatków Polska wyróżnia się na tle Europy,
 w której zajmuje drugie miejsce zaraz po Ukrainie (+13,5 proc). Średnia europejska to spadek wartości świątecznych zakupów o 0,8 proc. W czołówce zaciskających pasa znajduje się Grecja (-16,7 proc.), a daleko za nią Hiszpania (-3,9 proc.) – komentuje Tomasz Hanczarek, Prezes Work Service SA.

Grupa Kapitałowa Work Service świadczy usługi w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi. Specjalizuje się w poszukiwaniu i rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym,  pełnym outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami i procesami pomocniczymi w przedsiębiorstwach oraz oferowaniem rozwiązań opartych o wykorzystanie umów o pracę tymczasową. Grupa Kapitałowa Work Service jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych, prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów i przedstawicielstw oraz za granicą w siedmiu krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Work Service działa od 1999 roku, a dzięki długoletniej współpracy z największymi pracodawcami w kraju i za granicą posiada pełną wiedzę na temat rynku pracy i kompleksowych rozwiązań wspomagających zarządzanie. Już ponad 2000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, doceniając doświadczenie, profesjonalizm i indywidualne podejście. Każdego roku dzięki Work Service zatrudnienie znajduje blisko 150 tysięcy osób. Work Service jest pierwszą spółką z sektora usług personalnych notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków