> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Polacy coraz chętniej wyjeżdżają na długie weekendy

Polacy coraz chętniej wyjeżdżają na długie weekendy

O ponad 11 proc. (do 44 proc.) względem zeszłego roku wzrósł odsetek Polaków biorących urlop w czasie długich weekendów. Prym wiodą osoby młode oraz posiadające wyższe wykształcenie, a najchętniej wybieranym miejscem wypoczynku jest Polska. Pracodawcy nie powinni jednak obawiać się powszechnych urlopów, mają one swoje plusy. Work Service prezentuje badania na temat majowych urlopów Polaków*.

Work Service zapytało Polaków, czy biorą urlop w czasie długich majowych weekendów, a jeśli tak, to jak spędzają czas. Okazuje się, ze 44 proc. z nas wzięło co najmniej jeden dzień wolny w czasie długiego weekendu na początku maja. Badania wskazują, że jak już brać urlop – to warto iść na całość i okazuje się, że opcja trzydniowego wolnego była wśród urlopowiczów najpopularniejsza (31 proc.). Co ciekawe w porównaniu do zeszłego roku jest to aż dwukrotnie wyższy wynik (2012 roku – 14,3 proc). Jednocześnie liczba osób pracujących podczas majówki spadła z 67,6 proc. w zeszłym roku, do 56 proc.

Czy wziąłeś urlop w okolicach majówki (29 kwietnia – 3 maja)?

Polacy na majówce

- Wyjazdy majowe wchodzą w krew pracownikom i w związku z tym chętniej biorą oni wolne. Jedenastoprocentowy wzrost liczby osób, które biorą urlop to dużo. Dla niektórych firm może on oznaczać nawet kilkaset pracowników mniej do dyspozycji – tłumaczy Tomasz Hanczarek Prezes Work Service. – Niemniej w przypadku lekkiego zawahania na rynku pracy powszechne urlopy to korzystne zjawisko. Pracownicy zamiast korzystać z ekwiwalentów urlopowych, które są kosztowne dla pracodawcy – wykorzystują go w normalnym trybie – dodaje Tomasz Hanczarek.

Urlop najchętniej biorą osoby z wyższym wykształceniem - aż 59 proc. populacji oraz ludzie młodzi – aż 70 proc. osób w wieku do 24 lat oraz jedna trzecia z przedziału 25-34 lata wzięło 3 dni wolnego w dniach 29 kwietnia – 3 maja. Największy odsetek osób pracujących, to osoby dojrzałe w wieku 35 – 54 lata oraz zazwyczaj mieszkańcy wsi i małych miast. – Skłonność do krótkoterminowych urlopów i wyjazdów to styl życia, który prezentują zazwyczaj ludzie młodzi oraz osoby wykształcone mieszkające w metropoliach i większych miastach. Krótkie wyjazdy nad morze, czy w góry ze znajomymi są wśród nich bardzo modne – mówi Krzysztof Inglot Dyrektor Działu Rozwoju Rynków w Work Service. Na długi weekend związany z Bożym Ciałem wyjazd planuje 30 proc. Polaków. Największa część z nich wyjedzie na 3-4 dni, a tylko nieliczni (6 proc.) pozwolą sobie na minimum pięciodniowy odpoczynek poza domem.

Czy planujesz wyjazd w okolicach Bożego Ciała (30.05)?

Czy urlopujemy w długi weekend w czerwcu

- Większość Polaków w czasie swojego urlopu wybiera wypoczynek w Polsce, a w następnej kolejności pobyt w domu lub wyjazd do rodziny. Wypoczynek za granicą to wciąż rzadkość. Większości z nas na to nie stać, a jeśli mamy fundusze to wolimy wybrać się za granicę na dłuższe wakacje w lato – dodaje Krzysztof Ingot.

*badania na zlecenie Work Service przeprowadzone przez Homo Homini w maju 2013 r.

Grupa Kapitałowa Work Service działa od 1999 roku i jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych. Prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów oraz za granicą w 7 krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Specjalizuje się w restrukturyzacjach w obszarze HR, rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym oraz outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami. Oferuje także rozwiązania wykorzystujące umowy o pracę tymczasową. Już ponad  2000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, a blisko 150 tysięcy osób rocznie za jego pośrednictwem znajduje zatrudnienie. Work Service jest pierwszą spółką z sektora usług personalnych notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków, Rzecznik Prasowy