> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Pół miliona Polaków traci zdrowie

Pół miliona Polaków traci zdrowie

Ponad pół miliona Polaków pracuje w warunkach stanowiących zagrożenie dla zdrowia. To jednak sporo mniej niż jeszcze kilka lat temu. Najgorzej w rankingu GUS wypada województwo śląskie i opolskie, a najlepiej mazowieckie. Najpowszechniejszą niedogodnością w pracy okazał się hałas.

Najnowsze badania GUS dotyczące warunków pracy w 2012 roku pokazują, że liczba osób pracujących w warunkach zagrożenia dla zdrowia stale maleje. Spośród grupy 5 303,3 tys. osób objętej badaniem — 506,7 tys. osób pracowało w warunkach zagrożenia, co stanowi 9,6% zatrudnionych w przebadanych zakładach. Przekrojowe wyniki z poprzednich lat wskazują jednoznacznie, że warunki z roku na rok są coraz lepsze. Hałas stanowił 53 proc. zagrożeń związanych ze środowiskiem pracy.

Zatrudnieni w warunkach zagrożenia na 1000 zatrudnionych
(w zakładach objętych badaniem liczeni jeden raz w grupie czynnika przeważającego)

Zatrudnieni w warunkach zagrożenia

* źródło GUS

- Spadek liczby zagrożeń w pracy w dużej mierze spowodowany jest unowocześnieniem parku maszyn. Postęp techniczny chroni zdrowie pracowników, dlatego w coraz większym stopniu zagrożeniem jest ludzki błąd czy też lekkomyślność. Taki trend trwa już 20 lat, więc należy przypuszczać, że będzie on nadal kontynuowany – komentuje Krzysztof Inglot Dyrektor Działu Rozwoju Rynków w Work Service  – Im więcej uwagi przywiążemy do bezpieczeństwa pracowników i zdrowych warunków pracy – tym mniejsza kwota będzie musiała zostać przeznaczona na świadczenia chorobowe, a to tylko lepiej dla polskiej gospodarki. W 2011 r. zwolnienia kosztowały polskie firmy i ZUS aż 18 mld zł – dodaje.

Zagrożenia w pracy dzielą się na trzy kategorie:

• zagrożenia związane ze środowiskiem pracy: hałasem, pyłami, wibracjami, zbyt wysoką lub niską temperaturą
  • zagrożenia dotyczące uciążliwości pracy: wymuszoną pozycją ciała, niedostatecznym  oświetleniem lub ciężkim wysiłkiem fizycznym
  • zagrożenia związane z użytkowaniem szczególnie niebezpiecznych maszyn: takich jak pilarki, strugarki, frezarki czy prasy

Aż 293,3 tys. osób (57,9 proc.) doświadcza zagrożeń pierwszej kategorii. Z kolei uciążliwości pracy doświadcza 145,4 tys. osób (28,7 proc.). Z niebezpiecznymi maszynami ma do czynienia 68 tys. osób, czyli najmniejsza część – 13,4 proc. badanych. - Według danych GUS największe zagrożenie dla zdrowia występowało w górnictwie rud metali (541,8 na 1000 osób), w produkcji metali (349,3) oraz produkcji wyrobów z drewna, korka, słomy i wikliny (303,6). Kobiety z kolei najbardziej są narażone pracując przy produkcji wyrobów tytoniowych (125,2) oraz wyrobów tekstylnych (61). Jednak one prawie 6 razy rzadziej niż mężczyźni podejmują się prac zagrażających zdrowiu – wyjaśnia Krzysztof Inglot.

Zatrudnieni w warunkach zagrożenia na 1000 zatrudnionych w podziale na województwa

(w zakładach objętych badaniem, liczeni jeden raz w grupie czynnika przeważającego)

Zatrudnieni w warunkach zagrożenia wg województw

* źródło GUS

Z racji tego, że największe niedogodności w pracy występują w przemyśle, górnictwie oraz przetwórstwie, w 2012 roku najtrudniejsze warunki pracy zanotowano w województwie śląskim
i opolskim, gdzie średnio 168 na 1000 osób, czyli prawie co piąta osoba pracuje w warunkach zagrożenia. Najbezpieczniejsza praca była w województwie Mazowieckim i Podlaskim. Nie więcej niż 65 osób na 1000 była narażona na pogorszenie lub utratę zdrowia.

Na zmniejszenie ilości zagrożeń w pracy wpłynęły działania profilaktyczne eliminujące lub znacznie ograniczające ryzyko w pracy. Jak donosi GUS ograniczono lub usunięto niedogodności dotyczące 920,8 tysięcy pracowników, z czego prawie 26 proc. z nich znajdowała się w sektorze publicznym, a 74 proc. w sektorze prywatnym.

Grupa Kapitałowa Work Service działa od 1999 roku i jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych. Prowadzi działalność na terenie całego  kraju za pośrednictwem sieci oddziałów oraz za granicą w 6 krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Specjalizuje się w restrukturyzacjach w obszarze HR, rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym oraz outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami. Oferuje także rozwiązania wykorzystujące umowy o pracę tymczasową. Już ponad 2000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, a blisko 250 tysięcy osób rocznie za jego pośrednictwem znajduje zatrudnienie. Work Service jest pierwszą spółką z sektora usług personalnych notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków, Rzecznik Prasowy