> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Po wakacjach bezrobocie wzrośnie

Po wakacjach bezrobocie wzrośnie

Poziom bezrobocia na przestrzeni ostatniego miesiąca uległ niewielkiej zmianie. Nieznaczny spadek bezrobocia o 0,1 pp. do poziomu 11,7 wskazuje na niewielki wpływ prac sezonowych na liczbę osób pozostających bez pracy na rynku. Jest to niepokojący sygnał na przyszłe miesiące, w których po wygaśnięciu prac sezonowych poziom bezrobocia może wzrosnąć. Skutki wzrostu bezrobocia odczują w największym stopniu sektor budowlany, motoryzacyjny i produkcja przemysłowa.

Najnowsze dane publikowane przez GUS wskazują na nieznaczne zmniejszenie stopy bezrobocia na przestrzeni ostatniego miesiąca o jedynie 0,1 pp. Rok do roku odnotowano wzrost poziomu bezrobocia o 0,2 pp. Oznacza to, że obecnie na rynku pracy pozostaje 1,863 miliona osób nie posiadających zatrudnienia.

Okres wakacyjny powinien sprzyjać znacznemu zmniejszeniu poziomu bezrobocia, za sprawą zwiększenia popytu na pracowników do prac sezonowych. Jednak z ostatnich danych GUS, mówiących o poziomie zatrudnienia wynikało, że nie odnotowano wzrostów zatrudnienia na przestrzeni ostatniego miesiąca. Jest to negatywny sygnał na zbliżające się miesiące, bo poziom bezrobocia po zakończeniu prac sezonowych może się podnieść w trzecim i czwartym kwartale” – komentuje Tomasz Hanczarek, Prezes Zarządu Work Service SA.

W najbliższych miesiącach problemy związane z bezrobociem mogą w największym stopniu dotknąć branżę budowlaną i produkcję przemysłową, na co wskazywały ostatnie dane dotyczące koniunktury gospodarczej przedstawiane przez GUS. Docierają do nas podobne informacje z rynku, a najczęściej wskazywanym powodem jest spadek poziomu zamówień w tych sektorach. Dodatkowo nasze analizy wskazują, że niestety również w branży motoryzacyjnej zwolnienia wydają się być nieuniknione. W ostatnich miesiącach odnotowano znaczące spadki produkcji samochodów w skali rok do roku, wynoszące nawet 14%. Mniejsza produkcja przekłada się na mniejsze zapotrzebowanie na pracowników, co perspektywie nadchodzących miesięcy odbije się na zmniejszeniu poziomu zatrudnienia w tym sektorze” – podsumowuje Tomasz Hanczarek.

Grupa Kapitałowa Work Service S.A. świadczy usługi w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi. Specjalizuje się w poszukiwaniu i rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym,  pełnym outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami i procesami pomocniczymi w przedsiębiorstwach oraz oferowaniem rozwiązań opartych o wykorzystanie umów o pracę tymczasową. Grupa Kapitałowa Work Service S.A. jest największą firmą usługową na polskim rynku HR, prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów i przedstawicielstw oraz za granicą w pięciu krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Work Service działa od 1999 roku, a dzięki długoletniej współpracy z największymi pracodawcami w kraju i za granicą posiada pełną wiedzę na temat rynku pracy i kompleksowych rozwiązań wspomagających zarządzanie. Już ponad 2000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, doceniając doświadczenie, profesjonalizm i indywidualne podejście. Każdego roku dzięki Work Service zatrudnienie znajduje blisko 150 tysięcy osób.

Rzecznik Prasowy, Work Service SA

Pobierz PDF: