> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Pieniędzy więcej, ale o pracę trudniej

Pieniędzy więcej, ale o pracę trudniej

Nieznacznie wyższa stopa bezrobocia oraz powolny wzrost poziomu wynagrodzenia brutto – tak można opisać obecną sytuację na rynku pracy. Nic nie wskazuje na zmianę tych trendów w najbliższym czasie. Coroczne ożywienie nastąpi w grudniu – będzie to czas aktywnego zatrudniania pracowników tymczasowych, który jednak tylko chwilowo wpłynie na poprawę wskaźników makroekonomicznych  polskiej gospodarki.

Najnowsze dane opublikowane przez Główny Urząd Statystyczny wskazują, że przeciętne zatrudnienie w sektorze przedsiębiorstw pozostało na zbliżonym poziomie względem zeszłego roku. W odniesieniu do poprzedniego miesiąca, września, nieznacznie spadło z 5 514 do 5 510 tysięcy osób.

Poziom bezrobocia w październiku wyniósł 1 994,9 tysięcy osób, czyli więcej o 0,8 % względem września. Porównując wskaźnik do analogicznego okresu z 2011 roku został zanotowany wzrost o 6,8 % z wartości 1 867,6 tysięcy osób bez zatrudnienia.

- Od czerwca widoczny jest sukcesywny wzrost bezrobocia - największy w województwie Łódzkim, który wyniósł już 1,1 proc. względem ubiegłego roku. Stale rośnie liczba bezrobotnych z wyższym wykształceniem, która obecnie wynosi 5,9 proc. Natomiast bezrobocie wśród absolwentów zasadniczych szkół zawodowych względem września spadło o 0,8 proc. Odsetek osób szukających pracy powyżej 13 miesięcy zwiększył się w skali roku o 2,7 proc. i wyniósł aż 34,3% - powiedział Tomasz Hanczarek, Prezes Zarządu Work Service S.A.

- Pracodawcy nie są skłonni do tworzenia nowych miejsc pracy.  Wzrost bezrobocia będzie nadal postępował, z małą korektą w grudniu. Możemy wtedy oczekiwać większego ruchu na rynku, co będzie szansą na dorywczą pracę dla wielu osób – dodał Tomasz Hanczarek.

Analizując zmiany poziomu wynagrodzeń zauważalny jest jego wzrost względem zarówno poprzedniego miesiąca – o 2,1 %, jak i października 2011 roku - o 2,8 %. Jednak płace realne uwzględniające inflację spadły. Obecnie przeciętne wynagrodzenie brutto w sektorze przedsiębiorstw wynosi 3 718,19 zł.

- W tym roku wskaźnik wzrostu wynagrodzeń zmieniał się z miesiąca na miesiąc, jednak w ostatnich miesiącach był wyższy niż w 2011 roku. Przewidujemy dalszy, powolny wzrost średniej płacy, która w grudniu przekroczyć może nawet 4 000 PLN, ponieważ w grudniu wiele firm wypłacać będzie pracownikom dodatkowe świadczenia.– skomentował Tomasz Hanczarek, Prezes Zarządu Work Service S.A.

- Wzrost płac względem zeszłego roku zauważamy w większości dziedzin gospodarki, a największy w przemyśle wydobywczym i górnictwie, administracji oraz produkcji i dystrybucji energii elektrycznej. Nieznaczne spadki dotknęły budownictwo i tak też powinno być w przyszłym roku – dodaje Hanczarek.

Grupa Kapitałowa Work Service świadczy usługi w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi. Specjalizuje się w poszukiwaniu i rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym,  pełnym outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami i procesami pomocniczymi w przedsiębiorstwach oraz oferowaniem rozwiązań opartych o wykorzystanie umów o pracę tymczasową. Grupa Kapitałowa Work Service jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych, prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów i przedstawicielstw oraz za granicą w pięciu krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Work Service działa od 1999 roku, a dzięki długoletniej współpracy z największymi pracodawcami w kraju i za granicą posiada pełną wiedzę na temat rynku pracy i kompleksowych rozwiązań wspomagających zarządzanie. Już ponad 2000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, doceniając doświadczenie, profesjonalizm i indywidualne podejście. Każdego roku dzięki Work Service zatrudnienie znajduje blisko 150 tysięcy osób.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków, Work Service S.A.

t. 508 040 345,

e. krzysztof.inglot@workservice.pl