Pensje nadal spadają

Przeciętna płaca w sektorze przedsiębiorstw w styczniu 2013 r. wyniosła 3680,30 zł i wzrosła jedynie o 0,4 % w porównaniu do analogicznego okresu w zeszłym roku. W tym samym czasie inflacja wzrosła o 1,7%. Mamy więc do czynienia ze spadkiem płac realnych o 1,3%.

Zaprezentowane dziś przez GUS dane świadczą o pogłębieniu trendu spadkowego co do wysokości wynagrodzeń z 2012 r, kiedy to realne płace spadły o 0,1 %. – Brak wzrostu wynagrodzeń potwierdza nadpodaż siły roboczej na rynku. Koszty personalne są ograniczane w pierwszej kolejności, gdy przedsiębiorstwa przeżywają spadek liczby zamówień - mówi Krzysztof Inglot, Rzecznik Prasowy Work Service.

Przeciętne wynagrodzenie w ubiegłym miesiącu spadło aż o 431 zł w porównaniu do grudnia 2012 r., przy inflacji w tym okresie wynoszącej 0,1%. Podobna tendencja występuje jednak co roku i nie jest bezpośrednio związana z kondycją gospodarki. Wynika ona raczej z większej liczby nadgodzin w grudniu oraz wypłat premii rocznych i kwartalnych.

- Dla pracowników sytuacja w której siła nabywcza ich pensji maleje nie jest motywująca, jednak nie rekomendujemy ubiegania się w pierwszej połowie tego roku o podwyżkę. Pracujący powinni docenić fakt, że wciąż mają zatrudnienie mimo, że warunki na rynku pracy są trudne – dodaje Krzysztof Inglot.

Zamrożenie płac jest jedynym rozwiązaniem dla pracodawców w obecnej sytuacji gospodarczej, przy braku wzrostu popytu wewnętrznego oraz w warunkach drożejących cen nośników energii. Nawet gdy dana firma otrzymuje dużo zamówień, nie da się przewidzieć czy ich poziom utrzyma się w kolejnym kwartale czy w drugim półroczu tego roku.

Grupa Kapitałowa Work Service świadczy usługi w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi. Specjalizuje się w poszukiwaniu i rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym,  pełnym outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami i procesami pomocniczymi w przedsiębiorstwach oraz oferowaniem rozwiązań opartych o wykorzystanie umów o pracę tymczasową. Grupa Kapitałowa Work Service jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych, prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów i przedstawicielstw oraz za granicą w siedmiu krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Work Service działa od 1999 roku, a dzięki długoletniej współpracy z największymi pracodawcami w kraju i za granicą posiada pełną wiedzę na temat rynku pracy i kompleksowych rozwiązań wspomagających zarządzanie. Już ponad 2000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, doceniając doświadczenie, profesjonalizm i indywidualne podejście. Każdego roku dzięki Work Service zatrudnienie znajduje blisko 150 tysięcy osób. Work Service jest pierwszą spółką z sektora usług personalnych notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków, Rzecznik Prasowy