> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Niemcy, Wielka Brytania – czyżby koniec El Dorado?

Niemcy, Wielka Brytania – czyżby koniec El Dorado?

Niemcy, Wielka Brytania, Austria oraz Holandia żądają ograniczenia swobodnego przepływu osób i podejmowania pracy w obrębie Unii Europejskiej. Czy jest to realne zagrożenie? Jakie skutki przyniesie nowe prawodawstwo? Czy Polska na tym skorzysta, czy straci? Work Service odpowiada na wątpliwości.

Zamach na swobodę przepływu osób

Ostatnio media podały informację o dążeniach czterech krajów „starej Unii” do zmiany obowiązujących przepisów w zakresie przemieszczania się i swobodnego podejmowania pracy, aby ograniczyć napływ imigrantów. Kraje obawiają się problemu wyłudzania świadczeń socjalnych i fikcyjnych małżeństw imigrantów dających im prawo stałego pobytu. Przewodnicząca obecnie Irlandia nadała sprawie wysoki priorytet.

Czy to możliwe?

Czy proponowane rozwiązanie zostanie wprowadzone? Według Ewy Misiak, Prezesa Work Service International - spółki z grupy Work Service zajmującej się rekrutacją i outsourcingiem dla podmiotów działających na rynkach zagranicznych - jest to mało prawdopodobne. – Prawo Unii Europejskiej zobowiązuje do wspólnego rynku pracy. Takie są podstawowe założenia prawodawstwa Unii, dlatego nie sądzę, aby ta jedna z fundamentalnych zasad została zniesiona. Rządy mogą jednak znacznie skomplikować przepisy rynku pracy, aby zatrudnienie obcokrajowców było dużo trudniejsze – prognozuje Ewa Misiak. – Dodatkowe kontrole i niezbędne certyfikaty dla pośredników sprawią, że przepływ pracowników będzie nadal możliwy, ale znacznie trudniejszy – dodaje Ewa Misiak.

Skutki ograniczeń

Ewentualne wprowadzenie zaostrzenia polityki wobec emigracji zarobkowej może mieć bardzo negatywne skutki dla krajów, które borykają się z dużym niedoborem pracowników. W państwach o niskim przyroście naturalnym, w których ponadto brakuje chętnych do mniej płatnych zajęć, dopływ siły roboczej jest na wagę złota. – Nie każdą pracę statystyczny Niemiec chce wykonywać. Do najmniej prestiżowych i nisko płatnych prac fizycznych oraz opiekuńczych od lat brakuje chętnych. Zamknięcie się na pracowników z Unii spowoduje ich napływ z innych krajów, a wtedy pojawią się dodatkowe różnice kulturowe oraz prawne – mówi Ewa Misiak - Takie rozwiązanie nie zapewni homogeniczności rynku pracy, do którego dążą władze krajów starej Unii – dodaje Ewa Misiak.

Swoboda przepływu pracowników dawała także możliwość realizować projekty transgraniczne. Nie brakuje przecież firm, które pochodząc z jednego kraju, realizują projekty w innym, a pracownicy są jeszcze z kolejnego. Wprowadzenie zaostrzenia prawa utrudni funkcjonowanie firm działających na terenie całej Unii Europejskiej i może wywołać protesty pracodawców oraz organizacji zrzeszających europejskich przedsiębiorców.

Polski rynek pracy

Głównym i najbardziej naturalnym kierunkiem wyjazdów Polaków za granicę do pracy są Niemcy lub Wielka Brytania. Work Service International do pracy do Niemiec deleguje rocznie ponad tysiąc osób. - Ograniczenie zatrudnienia Polaków w krajach „starej Unii” sprawi, że zasilą oni szeregi bezrobotnych. Do innych krajów wyjadą tylko ci najzaradniejsi, którzy znają języki obce. Odbije się to niekorzystnie na stanie polskiej gospodarki, bo większość Polaków pracujących za granicą przesyła zarobione tam pieniądze swoim rodzinom. Trafiają one do polskiej gospodarki i tutaj są wydawane – podsumowuje Ewa Misiak.

Grupa Kapitałowa Work Service działa od 1999 roku i jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych. Prowadzi działalność na terenie całego  kraju za pośrednictwem sieci oddziałów oraz za granicą w 7 krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Specjalizuje się w restrukturyzacjach w obszarze HR, rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym oraz outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami. Oferuje także rozwiązania wykorzystujące umowy o pracę tymczasową. Już ponad 2000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, a blisko 150 tysięcy osób rocznie za jego pośrednictwem znajduje zatrudnienie. Work Service jest pierwszą spółką z sektora usług personalnych notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Więcej informacji na www.workservice.pl.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków, Rzecznik Prasowy