Nianie pilnie poszukiwane!

Koniec roku szkolnego, a tym samym wielkimi krokami nadchodzące wakacje to między innymi dylemat dla rodziców, co zrobić z dzieckiem w czasie, gdy przedszkola są zamknięte, a szkoły nie funkcjonują. Z pomocą przychodzą wykwalifikowane nianie, które w czasie wakacji nie narzekają na brak zatrudnienia. Według danych firmy Baby&Care w czerwcu i lipcu o ok. 25% wzrasta zapotrzebowanie na opiekę wakacyjną.

Współcześni rodzice są coraz bardziej mobilni – pracują, wychowują dzieci, spełniają swoje pasje, wciąż się kształcą, dlatego muszą nauczyć się po pierwsze, jak skutecznie zarządzać swoim czasem, po drugie, jak korzystać z zewnętrznych źródeł pomocy. W przypadku, gdy rodzic nie chce rezygnować ze swoich aktywności, wysoko wyspecjalizowana niania, która może zająć się dzieckiem, to dobro unikatowe.

W okresie letnim największy wzrost zainteresowania, sięgający aż 40%, obserwujemy w obszarze usług wieczornego babysittingu dla dzieci w każdym wieku. Takie rozwiązanie daje korzyść zarówno rodzicom, którzy mogą się zrelaksować, jak i dzieciom, które pod opieką wykwalifikowanej niani dobrze się bawią i co najważniejsze są bezpieczne – komentuje Natalia Godlewska, kierownik ds. medycznych Baby&Care.

Idealna niania na wakacje to studentka pedagogiki, psychologii, filozofii czy kierunków artystycznych, w wieku od 20 do 25 lat. Powinna posiadać wiedzę teoretyczną m.in. dotyczącą rozwoju dziecka, najlepiej popartą praktyką studencką. Ważny jest ukończony kurs pierwszej pomocy, zdolności językowe, muzyczne czy plastyczne. Do tego zwykła serdeczność, sympatia do dzieci oraz kreatywność, by dziecko nie nudziło się spędzając czas z nianią.

Z danych Baby&Care wynika, że w czerwcu i lipcu o ok. 25% wzrasta zapotrzebowanie na opiekę wakacyjną, najczęściej dla dzieci w wieku od 4 do 9 lat. Rodzice w tym właśnie okresie poszukują niani, która nie tylko zajmie się dzieckiem, ale również zapewni dni pełne wrażeń, przy maksimum bezpieczeństwa i opieki. Ponieważ lato to również naturalny czas wyjazdów wzrasta znacznie zapotrzebowanie na nianie, które wyjadą razem z rodziną na wakacje i zapewnią opiekę dzieciom w czasie, gdy rodzice będą w spokoju oddawać się relaksowi.

Istnieje jeszcze jedna kategoria rodziców – zapobiegawczy, którzy już w czerwcu rezerwują nianię na wrzesień do popołudniowej opieki nad dziećmi w wieku od 5 do 10 lat. Z takiego zabezpieczenia korzysta co trzeci rodzic korzystający z naszych usług – dodaje Natalia Godlewska z Baby&Care.

Baby&Care działa w ramach Grupy Kapitałowej Work Service, dzięki czemu posiada wszystkie profesjonalne narzędzia niezbędne do rekrutacji i pośrednictwa pracy w sektorze wykwalifikowanych i doświadczonych położnych, pielęgniarek, niań i guwernantek. Spółka z powodzeniem funkcjonuje od ponad 2 lat, rocznie rekrutując ok. 1000 wykwalifikowanych specjalistów zajmujących się opieką.

Grupa Kapitałowa Work Service świadczy usługi w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi.  Specjalizuje się w poszukiwaniu i rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym,  pełnym outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami i procesami pomocniczymi w przedsiębiorstwach oraz oferowaniem rozwiązań opartych o wykorzystanie umów o pracę tymczasową. Grupa Kapitałowa Work Service jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych, prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów i przedstawicielstw oraz za granicą w pięciu krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Work Service działa od 1999 roku, a dzięki długoletniej współpracy z największymi pracodawcami w kraju i za granicą posiada pełną wiedzę na temat rynku pracy i kompleksowych rozwiązań wspomagających zarządzanie. Już ponad 2200 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, doceniając doświadczenie, profesjonalizm i indywidualne podejście. Każdego roku dzięki Work Service zatrudnienie znajduje blisko 150 tysięcy osób.

Natalia Godlewska

Kierownik ds. medycznych Baby&Care

tel. 798 747 112

natalia.godlewska@babyandcare.pl

Rzecznik Prasowy, Work Service S.A.