> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Nawet 3500 euro za miesiąc pracy wakacyjnej w Niemczech

Nawet 3500 euro za miesiąc pracy wakacyjnej w Niemczech

Tylko w 2010 roku emigranci zarobkowi przetransferowali do Polski równowartość prawie 17 miliardów złotych. Najwięcej środków pochodziło od emigrantów z Niemiec, których ze względu na otwarcie w tym roku rynku pracy będzie regularnie przybywać. Powodem atrakcyjności pracy za granicą są wysokie stawki płac, które nawet w sezonowych zawodach mogą sięgać poziomów 3500 euro za miesiąc – wynika z najnowszego raportu o wakacyjnym rynku pracy przygotowanego przez firmę Work Service.

Z roku na rok coraz więcej osób decyduje się na podejmowanie pracy w sezonie wakacyjnym. Polacy wybierają różnorodne zawody na rodzimym rynku pracy, ale również poza jego granicami. Osoby decydujące się na emigrację zarobkową powinny pamiętać przede wszystkim o tym, że decyzja związana z podjęciem pracy za granicą wiąże się ze zmianą miejsca zamieszkania, nierzadko rozłąką z rodziną i to na dłuższy czas. Dopiero na miejscu może się okazać, że brak kontaktu z rodziną jest czynnikiem stresogennym, w efekcie prowadzącym do problemów w pracy. Dlatego decyzja o wyjeździe powinna być przemyślana, podjęta z uwzględnieniem nie tylko korzyści finansowych ale też ewentualnych niedogodności.

Pomimo niedogodności związanych z wyjazdami do pracy za granicę, wiele osób decyduje się na podejmowanie tego rodzaju wyzwań. Tylko w zeszłym roku, emigranci przetransferowali do Polski prawie 17 miliardów złotych, a największy udział w tej puli stanowiły osoby pracujące na niemieckim rynku pracy – 1,15 miliarda euro” – komentuje Tomasz Hanczarek Prezes Zarządu Work Service S.A.

Gdzie można zarobić najwięcej?

Najwyższe transfery pieniędzy do Polski pokrywają się z atrakcyjnością płacową na poszczególnych rynkach pracy. Za miesiąc wakacyjnej pracy na rynku niemieckim można zarobić nawet 3500 euro – takie płace występują wśród poszukiwanych pracowników montażu lub produkcji. Duże zapotrzebowanie ma miejsce również wśród pracowników budowlanych, którzy mogą zarobić przeszło 2000 euro miesięcznie, a w pracy w rolnictwie najniższą stawką jest 1100 euro.

Od 1 maja tego roku niemiecki rynek pracy został w pełni otwarty dla polskich pracowników. Wysokie stawki płac przekonały tylko w ostatnim miesiącu 40 tysięcy Polaków, którzy zdecydowali się na zarobki w euro. W najbliższych miesiącach będziemy obserwować porównywalnie wysokie migracje związane również z atrakcyjnymi ofertami pracy sezonowej na wakacje” – komentuje Tomasz Hanczarek Prezes Zarządu Work Service S.A.

Anglia będąca do niedawna najpopularniejszym kierunkiem wybieranym przez Polaków w celach emigracji zarobkowej, w ostatnim czasie traci na znaczeniu. Obecnie na stanowisku kelnera, które jest popularne w okresie wakacyjnym, można zarobić nawet 2800 euro za miesiąc pracy. Na rynku występuje również zapotrzebowanie na pracowników budowlanych, którzy mogą zarabiać do 2400 euro miesięcznie, a osoby do pracy w kuchni są wstanie zarabiać od 1500 euro w górę, za miesiąc pracy.

Innym popularnym kierunkiem wyjazdów do pracy zagranicznej jest Holandia. Z danych Work Service wynika, że na tym rynku pracy najłatwiej o zatrudnienie w sadownictwie, gdzie miesięcznie zarobki sięgają nawet 2100 euro za miesiąc. Poszukiwani są również pracownicy w rolnictwie i pracach kuchennych, którzy mogą liczyć na płace przekraczające 1000 euro za miesiąc.

Praca wakacyjna w Polsce

Pomoc biurowa, hostessa i kurier to wakacyjne zawody, które przyniosą tego lata największe średnie zyski na polskim rynku pracy. Najwyższe wynagrodzenie za prace wakacyjne można uzyskać jako hostessa. Stawki godzinowe w tej profesji dochodzą nawet do poziomu 18 zł netto. Wynagrodzenie hostessy może wahać się od ponad 8 zł za godzinę do 18 zł. Najmniejsze zróżnicowanie płacowe występuje wśród osób rozdających ulotki, natomiast najwyższe średnie zarobki można uzyskać pracując jako pomoc biurowa, na poziomie 13,4 złotych za godzinę.

W okresie letnim, w Polsce jak i innych krajach, bardzo popularne są prace sezonowe związane z ogrodnictwem. Niestety na rodzimym rynku płace w tym sektorze są znacznie niższe niż
za granicą, bo nie przekraczają one poziomu 10 zł za godzinę netto” komentuje Krzysztof Inglot, Dyrektor Działu Rozwoju Rynków w Work Service.

Zapotrzebowanie na pracowników sezonowych będzie zróżnicowane pod względem wielkości miejscowości jak i położenia na mapie Polski. Osoby poszukujące zatrudnienia w gastronomii w największym stopniu będą miały możliwość znalezienia pracy nad morzem oraz rodzimych kurortach. Osoby do pracy w ogrodnictwie będą poszukiwane na terenach wiejskich, a w profesjach najlepiej płatnych – pomoce biurowe oraz hostessy - pracę będzie można znaleźć w dużych i średnich miastach.

Jak nie dać się oszukać, szukając pracy wakacyjnej?

Bardzo istotną sprawą jest zadbanie o współpracę z wiarygodnymi i rzetelnymi pracodawcami. Duże agencje pośrednictwa pracy, posiadające odpowiednie licencje i zezwolenia, gwarantują legalną i uczciwą pracę na wakacje” – mówi Krzysztof Inglot z Work Service.

Przed podjęciem decyzji o wyborze agencji zatrudnienia, pracownik powinien przeprowadzić rozmowy z 3-5 różnymi agencjami, aby mieć skalę porównania i na tej podstawie dokonać wyboru najlepszej oferty. Zanim podejmiemy pracę należy dokładne przeczytać umowę oraz zapoznać się ze szczegółowymi warunkami pracy, w tym godzinowym wymiarem pracy.

Grupa Kapitałowa Work Service S.A. świadczy usługi w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi. Specjalizuje się w poszukiwaniu i rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym,  pełnym outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami i procesami pomocniczymi w przedsiębiorstwach oraz oferowaniem rozwiązań opartych o wykorzystanie umów o pracę tymczasową. Grupa Kapitałowa Work Service S.A. jest największą firmą usługową na polskim rynku HR, prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów i przedstawicielstw oraz za granicą w pięciu krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Work Service działa od 1999 roku, a dzięki długoletniej współpracy z największymi pracodawcami w kraju i za granicą posiada pełną wiedzę na temat rynku pracy i kompleksowych rozwiązań wspomagających zarządzanie. Już ponad 2000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, doceniając doświadczenie, profesjonalizm i indywidualne podejście. Każdego roku dzięki Work Service zatrudnienie znajduje blisko 150 tysięcy osób.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków

Pobierz PDF: