> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Na Polaków czeka niemal milion miejsc pracy

Na Polaków czeka niemal milion miejsc pracy

Niemiecka gospodarka ma bardzo wysoki potencjał rozwoju, co potwierdzają ostatnie prognozy Międzynarodowego Funduszu Walutowego (IWF). Wskazują one dynamiczny rozwój w obecnym i przyszłym roku - w 2011 r. rozwój gospodarki zanotuje przyrost o 2,5 %, a w 2012 o 2,2 %. Mocny rozwój pomaga także rynkowi pracy - do końca 2012 wg ocen ekspertów rządowych ma powstać około 600.000 nowych miejsc pracy.

Zgodnie z analizami dotyczącymi ogólnych ofert pracy w gospodarce, które przeprowadza kwartalnie instytut badawczy Federalnej Agencji ds. Pracy IAB, było w 2. Kwartale 2010 łącznie 977.000 nieobsadzonych miejsc pracy, z tego 805.000 na pierwotnym rynku pracy (poza branżą pracy tymczasowej). To odpowiada przyrostowi 97.000 miejsc pracy lub 14% w porównaniu do tego kwartału z roku poprzedniego. Zauważalne są przy tym znaczne różnice pomiędzy regionami i grupami zawodowymi.

Obecnie rynek Niemiec jest w stanie przyjąć kwalifikowanych pracowników w znacznych ilościach (źródło: Federalna Agencja ds. Pracy IAB):

• Informatycy każdej specjalności - ok. 66 tys.
  • Inżynierowie - ok. 36 tys.
  • Technicy (np. elektrycy, spawacze, monterzy, mechanicy) - kilkadziesiąt tysięcy
  • Opiekunowie osób starszych - od 50 do 80 tys.
  • Lekarze, pielęgniarki - ok. 20 tys.
  • Hotelarstwo, gastronomia - 30 tys.

Oferując im wynagrodzenia uzależnione od poziomów zajmowanych stanowisk (rocznie):

• Przykładowe stanowiska :
  • Dekarz – pow. 21 tyś euro
  • Kucharz – pow. 20 tyś euro
  • Mechanik samochodowy – pow. 20 tyś euro
  • Operator wózka widłowego – pow. 18 tyś euro
  • Opiekunka osób starszych – pow. 13 tyś euro

Stanowiska wyżej wykwalifikowane:

• lekarze – pow. 45 tyś euro
  • inż. budowlani – 35- 45 tyś euro
  • elektrochemicy – 65 - 70 tyś euro
  • inż. elektrycy – 45 - 55 tyś euro
  • fotowoltanicy – pow. 50 tyś euro
  • fotowoltanicy – pow. 80 tyś euro z doktoratem
  • IT eksperci bezpieczeństwa – 45 – 50 tyś euro
  • Inż. Budowy maszyn – 40 – 45 tyś euro
  • mechatronicy – 40 – 45 tyś euro
  • managerowie mediów społecznościowych – pow. 40 tyś euro
  • handlowcy i managerowie sprzedaży – pow. 45 tyś euro.

Od 1 maja polscy pracownicy, po siedmiu latach oczekiwań, będą mieli pełen dostęp do niemieckiego rynku pracy. Spodziewamy się, że atrakcyjne warunki pracy oraz niewielka odległość od ojczyzny zachęca Polaków do skorzystania z nowych możliwości zarobkowych. Najczęściej poszukiwanymi osobami do pracy na niemieckim rynku są osoby z branż technologicznych (informatycy, inżynierowie, technicy) oraz medycznych” – mówi Tomasz Hanczarek, Prezes Zarządu Work Service S.A.

Tak duża luka fachowców na niemieckim rynku pracy, wynika ze splotu różnych czynników, np. znaczne zmiany okresów czasowych wakatów zgłoszonych miejsc pracy, ilość starszych pracowników (poprzez przechodzenie na emerytury powstanie potrzeba zastąpienia), relacje zgłoszonych bezrobotnych do zgłoszonych miejsc pracy i comiesięczne zapytania wśród agencji odnośnie podaży i popytu dla określonych grup zawodowych. Obecna sytuacja jest spowodowana sytuacją koniunkturalną – ale także niezależnie od wpływu koniunktury sytuacja dostępu do fachowych pracowników w perspektywie średniej i dłuższej ulegnie zaostrzeniu. Według scenariusza demograficznego instytutu IAB tzw. potencjał personelu produkcyjnego w Niemczech (EPP) bez emigrantów i przy stałej stopie personelu produkcyjnego spadnie z obecnych 45 milionów osób do 27 milionów osób w 2050 r.

Otwarcie niemieckiego rynku pracy daje olbrzymie możliwości przed polskimi pracownikami. Należy jednak pamiętać, że jest to wymagający rynek, który stawia wysokie wymagania jakościowe. Bardzo ważne są kwestie weryfikacji kompetencji oraz kompleksowości obsługi procesów pozyskania pracowników z Polski” – dodaje Krzysztof Inglot, Rzecznik Prasowy Work Service S.A.

Ze względu na potrzebę obsłużenia tak gigantycznego potencjału niemieckiego rynku pracy, Work Service S.A. przy współpracy z niemieckimi partnerami tworzy portal wiedzy na temat nowo dostępnego rynku pracy. W ramach tego społeczno - internetowego przedsięwzięcia ma powstać baza ponad 1 mln aplikacji polskich pracowników, co pozwoli zachować gwarancję bezpiecznego zatrudnienia pracodawcom zza zachodniej granicy i ułatwi Polakom znalezienie zatrudnienia. Nowy portal zostanie oficjalnie zaprezentowany na Europejskim Kongresie Gospodarczym, który odbędzie się w dniach 16-18 maja.

Pobierz PDF: