> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Może zabraknąć polskich pracowników

Może zabraknąć polskich pracowników

Nawet co siódmy pracownik z branży komunikacji i logistyki może opuścić Polskę w poszukiwaniu pracy na nowo otwartych rynkach – niemieckim, austriackim i szwajcarskim – wynika z najnowszych danych firmy Work Service.

Po 1 maja 2011 roku zostaną otwarte niemieckie, austriackie i szwajcarskie rynki pracy. Po siedmiu latach oczekiwań Polacy będą mieli pełen dostęp do stanowisk pracy, które są znacznie lepiej płatne od tych na krajowym rynku i gwarantują lepsze zabezpieczanie socjalne. Nowe możliwości jakie zyskają polscy pracownicy przełożą się na liczne wyjazdy zagraniczne, co może w znaczący sposób odbić się na rodzimym rynku pracy.

„Spodziewamy się dużych wahnięć podaży pracowników od momentu otwarcia niemieckiego rynku pracy. Już dziś zgłaszają się do nas licznie przedsiębiorcy by zabezpieczyć się na ewentualność znacznych odejść personelu. Szacujemy, że tak znaczące zmiany na rynku pracy mogą skutkować gwałtownym spadkiem bezrobocia w Polsce, nawet o 2%" – mówi Tomasz Hanczarek Prezes Zarządu Work Service S.A.

W największym stopniu przewidywany jest odpływ pracowników za zachodnią granicę Polski. Prognozy dotyczące potencjału zatrudnienia na niemieckim rynku pracy wskazują, że u naszych zachodnich sąsiadów brakuje obecnie nawet 600 tysięcy pracowników.

Możliwy poziom odejść pośród zatrudnionego personelu wg branż w polskich przedsiębiorstwach

Komunikacja i Logistyka

Rolnictwo i prace sezonowe

Sieci handlowe

Produkcja i przetwórstwo spożywcze

Produkcja i montaż

IT i nowe technologie

Usługi typu BPO

Przemysł ciężki

Finanse i ubezpieczenia

źródło: Work Service S.A.

W największym stopniu migracja pracowników odbije się, na polskim rynku, na branży komunikacyjnej i logistycznej. Z tego sektora prognozowany jest odpływ nawet 14% obecnie zatrudnionych pracowników. W dalszej kolejności znajdują się branża związana z rolnictwem i pracami sezonowymi oraz sieci handlowe, z których po 1 maja 2011 roku może zniknąć odpowiednio 11% i 10% aktualnie zatrudnionych osób. Otwarcia nowych rynków pracy nie odczuje branża finansowa, ale ubędzie z polskich przedsiębiorstw ok. 5% wykwalifikowanych pracowników z działów IT i nowych technologii.

Tak duże zmiany na polskim rynku pracy mogą spowodować znaczne migracje wewnątrz kraju. Pracodawcy będą zmuszeni do wyszukiwania pracowników w innych regionach Polskich, a także będą musieli się liczyć z konkurencją w postaci zagranicznych ofert pracy. Taka sytuacja będzie się przekładała na wzrost wynagrodzeń, który regularnie jest wzmacniany przez rosnącą inflację” – podsumowuje Tomasz Hanczarek, Prezes Zarządu Work Service S.A.

Grupa Kapitałowa Work Service S.A. świadczy usługi w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi. Specjalizuje się w poszukiwaniu i rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym,  pełnym outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami i procesami pomocniczymi w przedsiębiorstwach oraz oferowaniem rozwiązań opartych o wykorzystanie umów o pracę tymczasową. Grupa Kapitałowa Work Service S.A. jest największą firmą usługową na polskim rynku HR, prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów i przedstawicielstw oraz za granicą w pięciu krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Work Service działa od 1999 roku, a dzięki długoletniej współpracy z największymi pracodawcami w kraju i za granicą posiada pełną wiedzę na temat rynku pracy i kompleksowych rozwiązań wspomagających zarządzanie. Już ponad 1200 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, doceniając doświadczenie, profesjonalizm i indywidualne podejście. Każdego roku dzięki Work Service zatrudnienie znajduje blisko 100 tysięcy osób.

Rzecznik Prasowy: Krzysztof Inglot,

Pobierz PDF: