> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Mikołaj w czołówce, sprzedawca choinek na drugim miejscu

Mikołaj w czołówce, sprzedawca choinek na drugim miejscu

Grudniowe szaleństwo zakupowe zbliża się wielkimi krokami. Ostatni miesiąc roku to czas wysokich wydatków, ale też wyjątkowych możliwości zarobku. Warto zapoznać się ze stawkami wynagrodzenia, aby jak najlepiej wykorzystać nadarzającą się okazję.

Większość Polaków myśli już o przygotowaniach do Świąt Bożego Narodzenia. Rozpoczął się czas zakupów przedświątecznych, czas myślenia o prezentach, a dla wielu osób okres, w którym można podreperować domowy budżet. Rynek - jak co roku – będzie obfitował w oferty pracy tymczasowej. Potrzebne będą osoby chętne do wcielenia w rolę świętego Mikołaja oraz jego pomocników, czyli śnieżynki i elfy. Nie zabraknie także pracy dla kasjerów, sprzedawców, osób rozdających ulotki oraz kelnerów obsługujących wigilie firmowe.

- Pracy nie powinno zabraknąć w grudniu dla nikogo. Jednak zanim zdecydujemy się na dane stanowisko warto zorientować się stawkach wynagrodzeń. Najwięcej tradycyjnie zarobi święty Mikołaj – do 45 PLN netto za godzinę, jeśli miejscem jego pracy będzie hipermarket czy galeria handlowa. W przypadku prywatnych wizyt w domu stawka godzinowa może oscylować pomiędzy 50 a 200 zł na rękę. Jeśli Mikołaj będzie aktywny cały grudzień – jego miesięczna pensja może wynieść 2 500, a nawet 4 000 zł netto – komentuje Tomasz Hanczarek Prezes  Zarządu Work Service S.A.

Ranking zawodów świątecznych

- W tym roku popularnymi towarzyszami świętego Mikołaja będą nie tylko Śnieżynki, ale także męscy pomocnicy, czyli Elfy. Elfy zarobią kilka złotych więcej niż Śnieżynki, jednak ich wynagrodzenie nie powinno przekroczyć 18 PLN netto – dodaje Hanczarek.

Pod koniec roku handel kwitnie w każdej dziedzinie, ale największy boom przeżywają sprzedawcy fajerwerków, karpi i choinek. Płaca minimalna przy tych zajęciach wynosi od 8,5-9 PLN netto, do maksymalnie 25 PLN w przypadku sprzedawców choinek. Jeśli sprzedawać będziemy karpie bądź choinki, możemy spodziewać się 14 złotych netto za godzinę pracy.

- Aby zarobić na święta niezwykle pomocne okażą się umiejętności komunikacyjne i sprzedażowe.  W przypadku Mikołajków, elfów i śnieżynek liczy się także pozytywne nastawienie do dzieci. Od sprzedawców ryb będzie natomiast wymagana książeczka sanepidu– powiedział Krzysztof Inglot Dyrektor Działu Rozwoju Rynków Work Service SA.

- Galerie handlowe będą tętniły życiem do świąt – oznacza to często wydłużone godziny otwarcia sklepów, a tym samym możliwość dorobienia po godzinach. Po świętach przyjdzie czas na przygotowania do Sylwestra, aktywną sprzedaż sztucznych ogni oraz  wyprzedaże i przeceny – dodaje Krzysztof Inglot.

Grupa Kapitałowa Work Service świadczy usługi w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi. Specjalizuje się w poszukiwaniu i rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym,  pełnym outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami i procesami pomocniczymi w przedsiębiorstwach oraz oferowaniem rozwiązań opartych o wykorzystanie umów o pracę tymczasową. Grupa Kapitałowa Work Service jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych, prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów i przedstawicielstw oraz za granicą w siedmiu krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Work Service działa od 1999 roku, a dzięki długoletniej współpracy z największymi pracodawcami w kraju i za granicą posiada pełną wiedzę na temat rynku pracy i kompleksowych rozwiązań wspomagających zarządzanie. Już ponad 2000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, doceniając doświadczenie, profesjonalizm i indywidualne podejście. Każdego roku dzięki Work Service zatrudnienie znajduje blisko 150 tysięcy osób. Work Service jest pierwszą spółką z sektora usług personalnych notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków