> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Lepsze wieści dla polskiej gospodarki

Lepsze wieści dla polskiej gospodarki

Bezrobocie spada systematycznie od lutego i obecnie wynosi 13,5 proc. Mniej wśród bezrobotnych jest osób do 25 roku życia, powyżej 50 lat oraz bez kwalifikacji. Średnie wynagrodzenie brutto nieznacznie spadło do 3 699,67 zł. Czy to znak, że gospodarka zaczyna powoli wychodzić z kryzysu?

Wynagrodzenie a poziom bezrobocia

*dane GUS, 25.06.13

Całkowita liczba zarejestrowanych bezrobotnych wynosi 2 mln 176,3 tys. Spadek od lutego jest wyraźny, choć do osiągnięcia poziomu z zeszłego roku dzieli nas jeszcze 1,1 proc.(maj 2012 r. - 12,6 proc.). W maju przeciętne miesięczne wynagrodzenie brutto w sektorze przedsiębiorstw spadło i wynosi obecnie 3 699,67 zł. – Na wysokość wynagrodzenia ma wpływ długość miesiąca. W maju ze względu na dwa „długie weekendy” było sporo mniej dni roboczych, co przełożyło się na wysokość zarobków. Zabrakło także bodźców podnoszących poziom płac, takich jak dodatkowe świadczenia i premie – wyjaśnia Tomasz Hanczarek Prezes Work Service.

Liczba bezrobotnych *

459,8 tys.

107,0 %

*dane GUS, 25.06.13

Liczba bezrobotnych do 25 roku życia zmalała o 4,4 proc. względem zeszłego miesiąca i jest równa 403 tysiącom. Obecnie stanowi ona wartość przybliżoną do poziomu z maja zeszłego roku (396,6 tys.). - Pozytywny trend dotyczy także ludzi młodych poniżej 25 roku życia. Na szczęście widać wyraźny spadek bezrobocia, bo o aż 4,4 proc. Aby jednak mówić kompleksowo o sytuacji ludzi młodych w Polsce, należy wziąć pod uwagę emigrację zarobkową, która w miesiącach letnich szczególnie się nasila – tłumaczy Krzysztof Inglot Dyrektor Działu Rozwoju Rynków w Work Service.

Liczba długotrwale bezrobotnych spadła o 1,5 proc. do 1098,1 tys., natomiast ilość osób powyżej 50 roku życia spadła o 2,5 proc. do 502,8 tys. – Podobnie jak w przypadku ludzi młodych widać pozytywny trend względem osób powyżej 50 roku życia. Obrazuje to nasze przekonania o coraz większym docenianiu przez polskie przedsiębiorstwa kompetencji i doświadczenia zawodowego, które posiadają osoby po pięćdziesiątce – dodaje Krzysztof Inglot.

- Gospodarka wysyła pozytywne sygnały. Można przypuszczać, że jest to początek lepszej koniunktury. Warto jednak zaczekać z diagnozą i zobaczyć wskaźniki po wakacjach, aby wiedzieć, na które z nich miały wpływ sezonowe prace i letnia emigracja – kończy Tomasz Hanczarek.

Grupa Kapitałowa Work Service działa od 1999 roku i jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych. Prowadzi działalność na terenie całego  kraju za pośrednictwem sieci oddziałów oraz za granicą w 6 krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Specjalizuje się w restrukturyzacjach w obszarze HR, rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym oraz outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami. Oferuje także rozwiązania wykorzystujące umowy o pracę tymczasową. Już ponad 2000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, a blisko 250 tysięcy osób rocznie za jego pośrednictwem znajduje zatrudnienie. Work Service jest pierwszą spółką z sektora usług personalnych notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków, Rzecznik Prasowy