> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Kupiliśmy mniej za wyższą pensję

Kupiliśmy mniej za wyższą pensję

W 2012 r. spadły płace realne w gospodarce, ponieważ inflacja po raz pierwszy przewyższyła wzrost wynagrodzeń. To kolejne pesymistyczne informacje w ostatnich dniach po danych na temat pogłębiania się bezrobocia i spadku produkcji przemysłowej.

Jak podaje GUS, w 2012 r. przeciętne wynagrodzenie wynosiło 3521,67 zł i nominalnie wzrosło w stosunku do poprzedniego roku o 3,6%. Przejściowe ożywienie związane z okresem świątecznym spowodowało wzrost płac o 5,1 % w czwartym kwartale ubiegłego roku. Jednak inflacja na poziomie 3,7% sprawiła, że płace realne spadły średnio o 0,1%.

Od kilku lat obserwujemy zmniejszanie się tempa wzrostu wynagrodzeń. To niepokojąca tendencja, ponieważ prowadzi ona do spadku konsumpcji, co pogłębia kryzys gospodarczy. - Sytuacja na rynku pracy jest spowodowana ostrożnością przedsiębiorców, którzy z powodu kryzysu odkładają inwestycje i redukują zatrudnienie. Uratować mogą nas tylko inwestycje zagraniczne i zakrojone na dużą skalę przedsięwzięcia infrastrukturalne rządu – mówi Tomasz Hanczarek, Prezes Zarządu Work Service S.A.

Wykres: Wzrost realnego i nominalnego wynagrodzenia w latach 2008-2012

Wzrost wynagrodzenia

W najbliższym roku nie należy spodziewać się wzrostu płac. Pracownicy, aby utrzymać zatrudnienie, powinni wykazywać się większą elastycznością i starać się zwiększyć swoją efektywność. Jeśli spodziewają się problemów w miejscu pracy, mogą zarejestrować się w agencji pracy tymczasowej. Dzięki temu uzyskają dostęp do setek ofert i będą mogli czuć się bezpieczniej, gdy ich dotychczasowa posada okaże się niepewna. - Agencje pracy są w tej chwili kołem ratunkowym nie tylko dla bezrobotnych, ale dla całej gospodarki. Przedsiębiorcy mogą w razie potrzeby zatrudnić pracowników tymczasowych nie zwiększając kosztów stałych – podsumowuje Prezes Tomasz Hanczarek.

Grupa Kapitałowa Work Service świadczy usługi w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi. Specjalizuje się w poszukiwaniu i rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym,  pełnym outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami i procesami pomocniczymi w przedsiębiorstwach oraz oferowaniem rozwiązań opartych o wykorzystanie umów o pracę tymczasową. Grupa Kapitałowa Work Service jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych, prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów i przedstawicielstw oraz za granicą w siedmiu krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Work Service działa od 1999 roku, a dzięki długoletniej współpracy z największymi pracodawcami w kraju i za granicą posiada pełną wiedzę na temat rynku pracy i kompleksowych rozwiązań wspomagających zarządzanie. Już ponad 2000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, doceniając doświadczenie, profesjonalizm i indywidualne podejście. Każdego roku dzięki Work Service zatrudnienie znajduje blisko 150 tysięcy osób. Work Service jest pierwszą spółką z sektora usług personalnych notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

Joanna Wołkowińska
 Brand Marketing Manager, Work Service S.A.
joanna.wolkowinska@workservice.pl