Kryzys wyhamuje wzrost płac

Prace sezonowe oraz sprzyjająca koniunktura gospodarcza korzystnie wpływały w ostatnich miesiącach na liczbę miejsc pracy oraz poziomy wynagrodzenia. Jednak z najnowszych danych GUS wynika, że zatrudnienie w polskich przedsiębiorstwach przestało rosnąć, a wzrost płac mocno wyhamował. W najbliższych miesiącach zawirowania na światowych rynkach będą stopniowo wstrzymywać wzrosty płac w Polsce i mogą spowodować spadek zatrudnienia.

Poziom wynagrodzeń na przestrzeni ostatniego miesiąca uległ nieznacznej poprawie w wysokości 0,3% i wynosi obecnie 3611,56 zł. W porównaniu do lipca zeszłego roku obecny wynik jest lepszy o 5,2%.

Obserwowana w ostatnich miesiącach poprawa wynagrodzeń zostanie stopniowo wyhamowana, ze względu na wzrastającą niepewność na rynkach światowych. Najnowsze dane podawane przez GUS nie opisują jeszcze wydarzeń z ostatnich tygodni, a więc nie informują o możliwości wejścia w drugą falę kryzysu. Polski rząd już zapowiada korektę PKB za trzeci i czwarty kwartał, a gospodarka Niemiec już weszła w fazę stagnacji. Są to wyraźne sygnały wskazujące zatrzymanie sprzyjających warunków dla rynków pracy – mówi Tomasz Hanczarek, Prezes Zarządu Work Service. „Dodatkowo, na przestrzeni ostatniego miesiąca mamy do czynienia ze słabnąca presją inflacyjną, która stanowi jeszcze jeden czynnik wpływający na hamowanie wzrostu płac. Gdy połączymy to z wizją kryzysu, przed którym stoją polscy przedsiębiorcy, to będziemy mieli do czynienia z zamrażaniem wynagrodzeń, w celu utrzymania konkurencyjności na rynkach”
– dodaje Tomasz Hanczarek.

Najnowsze dane publikowane przez GUS wskazują na zwiększenie poziomu zatrudnienia rok
do roku w sektorze przedsiębiorstw o przeszło 3,7% do poziomu 5,528 mln osób.

Najnowsze dane GUS wskazują na brak wzrostów zatrudnienia na przestrzeni ostatniego miesiąca, co jest nienaturalne w okresie wakacyjnym, kiedy wymiernie wzrasta popyt na pracowników. Jest to negatywny sygnał na zbliżające się miesiące, bo poziom bezrobocia po zakończeniu prac sezonowych może się podnieść w trzecim i czwartym kwartale”
– podsumowuje Tomasz Hanczarek, Prezes Zarządu Work Service.

Grupa Kapitałowa Work Service S.A. świadczy usługi w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi. Specjalizuje się w poszukiwaniu i rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym,  pełnym outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami i procesami pomocniczymi w przedsiębiorstwach oraz oferowaniem rozwiązań opartych o wykorzystanie umów o pracę tymczasową. Grupa Kapitałowa Work Service S.A. jest największą firmą usługową na polskim rynku HR, prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów i przedstawicielstw oraz za granicą w pięciu krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Work Service działa od 1999 roku, a dzięki długoletniej współpracy z największymi pracodawcami w kraju i za granicą posiada pełną wiedzę na temat rynku pracy i kompleksowych rozwiązań wspomagających zarządzanie. Już ponad 2000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, doceniając doświadczenie, profesjonalizm i indywidualne podejście. Każdego roku dzięki Work Service zatrudnienie znajduje blisko 150 tysięcy osób.

Rzecznik Prasowy, Work Service SA

Pobierz PDF: