> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Kosztowne „przerwy na dymka”

Kosztowne „przerwy na dymka”

Palenie papierosów w Polsce staje się coraz mniej powszechne. Już tylko 24% Polaków deklaruje regularne palenie, ale należy pamiętać, że to nadal duża grupa, także pracowników. Jak wynika z wyliczeń Work Service przerwy na papierosa w czasie prasy to realny koszt dla pracodawców. Dziennie wynosi on niemal 21 mln zł.

Z danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego  wynika, że do codziennego palenia papierosów przyznaje się w Polsce 24% osób. To wyraźnie niższy wynik niż w ostatnich latach i potwierdzenie utrzymujących się trendów. Jeszcze w 2011 roku odsetek regularnych palaczy wynosił 31% a w 2013 roku sięgał 27%.

Pomimo malejącej populacji palaczy w Polsce koszty dla pracodawców związane z przerwami na papierosa nie spadają równomiernie. Z naszych analiz wynika, że przy 8-godzinnym dniu pracy i założeniu 45-minut skumulowanej przerwy na przysłowiowego „dymka”, koszty dla średnich i dużych przedsiębiorstw wynoszą ponad 20,9 miliona złotych dziennie*. Dlatego wiele firm wprowadza specjalne programy antynikotynowe i ewidencję czasu pracy - mówi Krzysztof Inglot, Pełnomocnik Zarządu Work Service.

Przerwy pod kontrolą

W kodeksie pracy nie znajdziemy specjalnych zapisów przewidujących przerwę na papierosa. Pracownicy na ten cel mogą przeznaczyć czas przysługujący na odpoczynek w ciągu dnia pracy. Pracodawcy mają możliwość, aby uregulować kwestię przerw na papierosa w wewnętrznym regulaminie zakładowym. Wówczas mogą zarówno zabronić jak i umożliwić opuszczanie stanowiska pracy.

To jak pracownik wykorzysta swoją przerwę w pracy pozostaje tylko do jego decyzji. Jednak poza wymiarowym czasem, pracodawca nie jest zobowiązany do ponoszenia dodatkowych kosztów związanych z nadprogramowymi przerwami. Dlatego coraz więcej średnich i dużych firm stawia na wprowadzenie systemów kontroli czasu pracy. Powszechne staje się wykorzystanie kart zbliżeniowych, umożliwiających dostęp do zakładu pracy. To właśnie dzięki nim systemy rejestrują każde wyjście i wejście pracownika – dodaje Inglot.

Na terenie zakładu pracy palenie zabronione

Zgodnie z ustawą z 1995 roku o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych, palenie w zakładach pracy może następować jedynie w specjalnie przygotowanych do tego miejscach, zwykle nazywanymi palarniami. Poza nimi obowiązuje całkowity zakaz, który od 8 września tego roku obejmuje również papierosy elektroniczne.

* Podstawa do obliczeń: GUS, średnie miesięczne wynagrodzenie we wrześniu 2016 w wysokości 4217,96 zł, liczba pracujących 5771500,00 dotyczy przedsiębiorstw zatrudniających minimum 9 osób, przy przerwach trwających średnio 45 minut dziennie.

Grupa Kapitałowa Work Service działa od 1999 roku i jest największym dostawcą kompleksowych usług HR  na polskim rynku. Prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów oraz za granicą w 16 krajach (Rosja, Niemcy, Czechy, Turcja, Rumunia, Węgry, Słowacja, Wielka Brytania, Belgia, Francja, Szwajcaria, Słowenia, Chorwacja, Serbia, Bułgaria, Chiny). Specjalizuje się zarówno w usługach z zakresu doradztwa personalnego, jak i restrukturyzacji w obszarze HR, rekrutacji i outsourcingu pracowniczym. Już ponad 3000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie. Każdego dnia 50 000 osób i 300 000 pracowników rocznie znajduje zatrudnienie za pośrednictwem spółek należących do Grupy Kapitałowej Work Service. Work Service jest pierwszą spółką z sektora usług personalnych notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie

Więcej informacji: www.workservice.pl

Kontakt dla mediów: