> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Kolejny miesiąc rozczarowuje na rynku pracy

Kolejny miesiąc rozczarowuje na rynku pracy

Pomimo możliwości zwiększenia poziomu zatrudnienia za sprawą prac sezonowych, nie odnotowaliśmy w okresie letnim poprawy sytuacji na rynku pracy. To bardzo niepokojący trend zapowiadający duże problemy na koniec tego roku. Ostatni kwartał będzie upływał pod znakiem narastającej niepewności wśród przedsiębiorców oraz rosnącymi kosztami pracy wynikającymi z zapowiedzi podniesienia płacy minimalnej.

Najnowsze dane publikowane przez Główny Urząd Statystyczny wskazują na nieznaczny spadek poziomu zatrudnienia w sektorze przedsiębiorstw. W stosunku do zeszłego miesiąca zatrudnienie zmniejszyło się o niemal 6 tys. osób  i wynosi obecnie 5,522 mln osób.

Najnowsze dane o zatrudnieniu były ostatnimi, które w tym roku budziły nadzieję, na obserwację ożywienia na rynku pracy. Niestety tegoroczny okres wakacyjny, wspierany przez EURO 2012, nie przyniósł spodziewanego zwiększenia zapotrzebowania na pracowników. Z naszych danych mówiących o zrealizowanych rekrutacjach w sierpniu wynika, że w stosunku do zeszłego roku odnotowaliśmy mniej rekrutacji m.in. w rolnictwie i przetwórstwie spożywczym, które w tym okresie cyklicznie przeżywają boom na pracowników – komentuje Tomasz Hanczarek, Prezes Zarządu Work Service S.A.

Brak poprawy na rynku pracy w okresie wakacyjnym należy zatem odczytywać jako zapowiedź bardzo trudnej końcówki roku oraz zwiększający się problem szarej strefy, która będzie się rozszerzać w wyniku kolejnych podwyżek płacy minimalnej. Obecnie doświadczamy silnej awersji pracodawców do zwiększania zatrudnienia, a zapowiedziane od nowego roku zwiększenie kosztów pracy pogłębi jeszcze ten stan – dodaje Tomasz Hanczarek.

Poziom wynagrodzeń na przestrzeni ostatniego roku uległ poprawie na poziomie 2,7% i wynosi obecnie 3686,45 zł.

Średnie wynagrodzenie wzrasta w skali rok do roku ponad dwa razy wolniej niż będzie rosła płaca minimalna w Polsce. To negatywy czynnik, który będzie dodatkowo stymulować wzrost inflacji, która i tak przewyższa dynamikę wzrostu wynagrodzeń. Jednocześnie mamy do czynienia ze słabnącą presją płacową ze strony pracowników. Z naszych badań wynika, że jedynie 14% pracowników spodziewa się zwiększenia swojego wynagrodzenia, a 18% obawia się jego zmniejszenia. Pokazuje to, że pracownicy rozumieją trudną sytuację na rynku pracy i są w stanie minimalizować swoje roszczenia, aby zachować obecne zatrudnienie – podsumowuje Tomasz Hanczarek, Prezes Zarządu Work Service S.A.

Grupa Kapitałowa Work Service świadczy usługi w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi. Specjalizuje się w poszukiwaniu i rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym,  pełnym outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami i procesami pomocniczymi w przedsiębiorstwach oraz oferowaniem rozwiązań opartych o wykorzystanie umów o pracę tymczasową. Grupa Kapitałowa Work Service jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych, prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów i przedstawicielstw oraz za granicą w pięciu krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Work Service działa od 1999 roku, a dzięki długoletniej współpracy z największymi pracodawcami w kraju i za granicą posiada pełną wiedzę na temat rynku pracy i kompleksowych rozwiązań wspomagających zarządzanie. Już ponad 2000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, doceniając doświadczenie, profesjonalizm i indywidualne podejście. Każdego roku dzięki Work Service zatrudnienie znajduje blisko 150 tysięcy osób.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków, Work Service S.A.

t. 508 040 345,

e. krzysztof.inglot@workservice.pl