> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Jesteś bezrobotny? Nie lekceważ prostych rad

Jesteś bezrobotny? Nie lekceważ prostych rad

Co zrobić, aby nie stracić zapału do poszukiwania pracy i skrócić czas przebywania na bezrobociu? Nie lekceważ prostych rad, które pomogą zachować Ci zdrowe spojrzenie na rzeczywistość i szybszy sukces w znalezieniu pracy. Work Service przedstawia „Poradnik dla Bezrobotnego”.

Stwórz swój schemat dnia

Podczas bezrobocia z dnia na dzień zyskujemy ogromną ilość czasu. Na początku daje on radość, ponieważ pozwala odpocząć po poprzednim zajęciu. Szybko jednak zaczynamy się nudzić, a od nudy niedaleko jest do frustracji, a nawet depresji. Aby tego uniknąć warto zaplanować sobie każdy dzień. – Po utracie pracy czasami trudno jest odnaleźć się w nowej rzeczywistości. Brak codziennej mobilizacji do porannego wstawania i sprawnego wykonywania zadań sprawia, że każde zajęcie staje się bardzo uciążliwe – mówi Krzysztof Inglot Dyrektor Działu Rozwoju Rynków w Work Service. – Bardzo ważne jest, aby stworzyć sobie dobry schemat dnia i zachować dyscyplinę w jego stosowaniu - dodaje. Dobrze jest wstawać rano i rozpocząć dzień od przeglądania nowych ofert pracy. – Wtedy mamy szansę być pierwszymi, którzy odpowiedzą na ogłoszenie, a to przy natłoku aplikacji może być ważnym czynnikiem – dodaje Inglot.

Wybierz dobre źródła

- Zawsze powtarzam, że szukanie pracy nie jest prostą czynnością. Przede wszystkim trzeba wiedzieć gdzie szukać. Warto współpracować z agencjami pracy, które wyręczą nas w tym, niemniej jednak trzeba codziennie zaglądać do Internetu. Na początku starannie wybierz dobre źródła ofert, a potem codziennie je śledź – radzi Krzysztof Inglot.

Nazwa nazwie nie równa

Aplikując na ogłoszenia trzeba pamiętać, że nazwy stanowisk często nie odzwierciedlają faktycznego charakteru pracy. – Przykładowo dyrektor ds. logistyki w małym przedsiębiorstwie to osoba zarządzająca 20 pracownikami niższego szczebla, podczas gdy kierownik ds. logistyki w dużej firmie może kierować aż 150 osobami. Zanim zdecydujesz się aplikować, dokładnie zapoznaj się z zakresem obowiązków danej pracy – tłumaczy Krzysztof Inglot.

Unikaj przerwy

Długie bezrobocie bywa szkodliwe dla naszej psychiki, utrudnia powrót do pracy, ale także jest bardzo źle widziane w CV. Dłuższa przerwa w zatrudnieniu może budzić podejrzliwość pracodawcy, dlatego – w razie potrzeby - warto jest obniżyć swoje oczekiwania. Zaakceptowanie niższego stanowiska lub pensji wymaga pokory, ale w długim terminie może zaprocentować.

Dbaj o hobby i przyjaciół

Niektórzy twierdzą, że szukanie pracy to też praca. Trzeba się angażować i rzetelnie wykonać codzienne obowiązki, ale we wszystkim wskazany jest umiar. – Tracąc pracę prawdopodobnie straciliśmy także codzienny kontakt z ludźmi. Trzeba go nadrobić spotkaniami ze znajomymi. Człowiek bez kontaktów towarzyskich może łatwo popaść w wyobcowanie – uświadamia Krzysztof Inglot. Jeśli to możliwe – nie zaniedbuj także swojego hobby. Pielęgnuj sfery życia, które chociaż na chwilę pomogą ci zapomnieć o trudnej sytuacji zawodowej. Jeśli mimo trudności nie stracisz radości życia – szukanie pracy będzie dla ciebie tylko etapem, który prędzej, czy później się zakończy.

Grupa Kapitałowa Work Service działa od 1999 rokui jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych. Prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów oraz za granicą w 7 krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Specjalizuje się w restrukturyzacjach w obszarze HR, rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym oraz outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami. Oferuje także rozwiązania wykorzystujące umowy o pracę tymczasową. Już ponad 2000firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, a blisko 150 tysięcy osób rocznie za jego pośrednictwem znajduje zatrudnienie. Work Service jest pierwszą spółką z sektora usług personalnych notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków, Rzecznik Prasowy

www.workservice.pl