> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Jest lepiej – w tym roku na wakacje pracujemy pół dnia krócej!

Jest lepiej – w tym roku na wakacje pracujemy pół dnia krócej!

Wakacje to naturalny czas wyjazdów, także coraz częściej zagranicznych. Zakładając, że średni koszt takiego wyjazdu to 2000 złotych od osoby, to przeciętny Polak musiał pracować prawie 19,5 dnia żeby móc sobie pozwolić na tygodniowy odpoczynek – wynika z najnowszej analiz firmy Work Service S.A.

W maju bieżącego roku Główny Urząd Statystyczny podał, że średnia płaca w Polsce wynosiła 3617,98 złotych brutto (2586,98 netto). Pracownik z taką właśnie pensją na swoje wakacje zagraniczne za 2000 złotych pracuje 19,5 dnia. Jednak biorąc pod uwagę zróżnicowanie zarobków między przedstawicielami poszczególnych zawodów, na tygodniowy zagraniczny wyjazd, pracownicy pracowali od 1,5 dnia w przypadku prezesów spółek giełdowych do nawet 5 tygodni w przypadku kasjerów.

Wzrost wynagrodzeń w 2012 roku o 3,8 procenta sprawił, że sprawdziły się nasze przewidywania, co do skrócenia się czasu potrzebnego, by sfinansować wyjazd wakacyjny za 2000 złotych. Statystyczny Polak pracuje teraz średnio o 4 godziny 48 minut krócej niż rok temu, by osiągnąć kwotę niezbędną na sfinansowanie zagranicznego tygodniowego wyjazdu komentuje Tomasz Hanczarek, Prezes Zarządu Work Service S.A.

Z danych firmy Work Service wynika, że najszybciej na tygodniowy zagraniczny urlop zarobią prezesi spółek giełdowych, którzy kwotę potrzebną na wyjazd uzyskają w półtora dnia, co jest wynikiem ich zarobków osiągających nawet 32 tys. złotych netto miesięcznie. Nieco dłużej, bo niemal roboczy tydzień, na swoje wakacje zarabiać będą lekarze specjaliści (ich pensja to średnio 10 465 złotych) oraz programiści (pensja to 7 250 złotych), jednak i tak znacząco przewyższa to średnią krajową (19,3 dnia).

zarabiac na wakacje

Na przeciwnym biegunie zestawienia przygotowywanego przez Work Service znajdują się elektrycy, pielęgniarki oraz kasjerzy. O ile pracownicy z branż będących na szczycie rankingu, zarabiają na zagraniczne wakacje w ciągu kilku dni, to ci z dołu listy muszą poświęcić około miesiąca na pracę, by sfinansować swój wypoczynek. Najdłużej na wyjazd zagraniczny muszą pracować kasjerzy – nawet 37,2 dni roboczych, jednak warto dodać, że w porównaniu do zeszłego roku, jest to o prawie półtora dnia krócej. Najbliżej średniej krajowej ze swoimi wynagrodzeniami znajdują się pracownicy zatrudnieni w sektorze księgowości (19,1 dnia potrzebnego do zarobienia na urlop, podczas gdy średnia krajowa wynosi 19,3).

Wzrost wynagrodzeń powoduje skrócenie czasu gromadzenia pieniędzy na wakacyjne wyjazdy. W stosunku do zeszłego roku etatowe pielęgniarki zarobią na wyjazd zagraniczny o ponad siedem godzin roboczych szybciej, co spowoduje, że dzień wcześniej będą mogły udać się na wymarzony urlop - podsumowuje Krzysztof Inglot, Dyrektor Działu Rozwoju Rynków w Work Service S.A.

Zawód

Wynagrodzenie*

Ilość dni potrzebna żeby zarobić na wakacje

O ile krócej pracowaliśmy na wakacje w 2012 w porównaniu do 2011?

Prezes Spółki Giełdowej

Dane własne Work Service

* Wynagrodzenie netto

** Na podstawie danych GUS za maj 2012

Grupa Kapitałowa Work Service świadczy usługi w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi.  Specjalizuje się w poszukiwaniu i rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym,  pełnym outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami i procesami pomocniczymi w przedsiębiorstwach oraz oferowaniem rozwiązań opartych o wykorzystanie umów o pracę tymczasową. Grupa Kapitałowa Work Service jest największą firmą usługową na polskim rynku HR, prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów i przedstawicielstw oraz za granicą w pięciu krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Work Service działa od 1999 roku, a dzięki długoletniej współpracy z największymi pracodawcami w kraju i za granicą posiada pełną wiedzę na temat rynku pracy i kompleksowych rozwiązań wspomagających zarządzanie. Już ponad 2200 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, doceniając doświadczenie, profesjonalizm i indywidualne podejście. Każdego roku dzięki Work Service zatrudnienie znajduje blisko 150 tysięcy osób.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków, Work Service S.A.