> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Jak odnaleźć się na wymagającym rynku pracy?

Jak odnaleźć się na wymagającym rynku pracy?

Rynek pracodawcy nie nastraja optymistycznie. Warto jednak wiedzieć, jak się na nim odnaleźć, aby nie przegapić okazji na zatrudnienie. Agata Zdybicka, ekspert Work Service wyjaśnia, gdzie szukać pracy, jakich pracowników najbardziej poszukują pracodawcy oraz co zrobić, by zwiększyć swoje szanse na rynku pracy.

Najbardziej poszukiwane zawody

Obecnie w czasie rynku pracodawcy i w warunkach wysokiego bezrobocia to kompetencje, uprawnienia i doświadczenie mają największy wpływ na decyzję kogo zatrudnić. Poszukiwany jest przede wszystkim personel wykwalifikowany. Rynek chłonie pracowników z umiejętnością spawania (metodą MIG, MAG i TIG) – szczególnie na Śląsku i w Pomorskiem – i wcale nie jest tu istotne ich wykształcenie zawodowe. Poszukiwani są także operatorzy wózków widłowych, maszyn numerycznych, czy też inżynierowie budów – tłumaczy Agata Zdybicka Kierownik Działu Rozwoju Rynków w Work Service. Jeśli chodzi o pracowników umysłowych wciąż brakuje programistów, pracowników działu IT i finansistów – w szczególności osób znających przynajmniej jeden język obcy. W Małopolsce, Wielkopolsce, w Łódzkiem i na Dolnym Śląsku brakuje personelu w centrach usług zagranicznych firm (BPO - Business Process Offshoring). Tu jednak, oprócz znajomości minimum dwóch języków obcych, mile widziane jest wykształcenie kierunkowe: księgowość, ekonomia czy finanse – dodaje Zdybicka. Obecnie wiele procesów rekrutacyjnych skupia się także na poszukiwaniu doradców telefonicznych do działów call centre.

Na co zwraca uwagę pracodawca?

Coraz częściej wśród najbardziej poszukiwanych kwalifikacji na pierwszym miejscu stoi …doświadczenie. Jeśli mówimy o stanowiskach produkcyjnych, dużą rolę pracodawca przywiązuje do absencji chorobowych, stąd może zażądać od pracownika jego świadectwa pracy. Coraz częstszym warunkiem koniecznym do rozpatrzenia CV kandydata jest znajomość języka obcego w stopniu minimum średniozaawansowanym - najlepiej uargumentowanym stosownym certyfikatem.

Wzrost, czy spadek liczby ofert?

Obecnie statystyki GUS odnotowują stale pogłębiające się bezrobocie. – Warto jednak zaznaczyć, że wzrosła tendencja do pracy w tzw. szarej strefie. Nakładają się na to dwa czynniki: otwartość rynku pracy w Niemczech oraz wysokość wynagrodzeń proponowanych przez pracodawców, która obniżyła się w wielu wypadkach do poziomu minimalnego – komentuje Zdybicka. Liczba ofert pracy dla osób bez kwalifikacji zdecydowanie spadła, natomiast dla najbardziej uzdolnionych pracowników fizycznych, jak i umysłowych – wzrosła.

Gdzie spodziewać się miejsc pracy?

Rozmieszczenie lokalizacji nowych miejsc pracy uzależnione jest od planowanych inwestycji oraz rozbudowy firm będących poddostawcami biznesu. Bardzo ważnym czynnikiem jest także mobilność poszukujących pracy oraz gotowość do zmiany miejsca pracy czy zamieszkania. Zarekomendowałabym śledzenie strony Polskiej Agencji Inwestycji Zagranicznych, na której opisane są potencjalne inwestycje i profile firm. Łatwo wówczas zgadnąć, gdzie i kogo będą potrzebować przyszli pracodawcy, a co więcej, można szukać pracy w tych firmach, jeszcze zanim zacznie się oficjalna rekrutacja – radzi Agata Zdybicka.

Pomóż swojemu szczęściu

„Nie od razu Rzym zbudowano”. Postaw na swój rozwój, bo nikt inny za Ciebie tego nie zrobi. Postaraj się uzupełnić swoje luki kompetencyjne, uzyskaj uprawnienia, a może zapisz się na kurs języka. Krok po kroku buduj swoje CV. Dzięki temu staniesz się konkurencyjny i wtedy pracodawcy będą szukali Ciebie, a nie na odwrót.

Grupa Kapitałowa Work Service świadczy usługi w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi. Specjalizuje się w poszukiwaniu i rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym,  pełnym outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami i procesami pomocniczymi w przedsiębiorstwach oraz oferowaniem rozwiązań opartych o wykorzystanie umów o pracę tymczasową. Grupa Kapitałowa Work Service jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych, prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów i przedstawicielstw oraz za granicą w siedmiu krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Work Service działa od 1999 roku, a dzięki długoletniej współpracy z największymi pracodawcami w kraju i za granicą posiada pełną wiedzę na temat rynku pracy i kompleksowych rozwiązań wspomagających zarządzanie. Już ponad 2000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, doceniając doświadczenie, profesjonalizm i indywidualne podejście. Każdego roku dzięki Work Service zatrudnienie znajduje blisko 150 tysięcy osób. Work Service jest pierwszą spółką z sektora usług personalnych notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

Agata Zdybicka,

Kierownik Działu Rozwoju Rynków, Work Service S.A.

tel. 508 000 762,

Agata.Zdybicka@workservice.pl