> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Ile Polacy pracowali na swoje wakacje?

Ile Polacy pracowali na swoje wakacje?

Po zakończeniu wakacji warto zastanowić się, jak długo Polacy musieli pracować, żeby wyjechać na swoje urlopy. Zgromadzenie pieniędzy na tygodniowy wyjazd zagraniczny zajęło statystycznemu Polakowi 20 dni – wynika z analiz firmy Work Service SA. Aby udać się na wymarzony wypoczynek, kasjer w porównaniu do profesora medycyny, musiał pracować nawet trzydzieści razy dłużej!

W czerwcu bieżącego roku Główny Urząd Statystyczny podał, że średnia płaca w Polsce wynosiła 3 483 zł brutto (2 508 zł netto). Przyjmując, że średni koszt tygodniowych zagranicznych wakacji wynosi 2 tysiące złotych, Work Service SA dokonał analizy zarobków przedstawicieli poszczególnych zawodów. Z przygotowanego zestawienia wynika, że przeciętny Polak, aby mógł wyjechać na wakacje zagraniczne, musiał średnio przepracować niemal 20 dni roboczych (19,9 dni).

work-tabelka

W przyszłym roku statystyczny Polak, żeby pojechać na tygodniowy zagraniczny urlop, będzie pracował średnio 5 godzin 20 min krócej. Wynika to z oczekiwanego wzrostu wynagrodzeń o 3,5 proc., co przełoży się na zmniejszenie godzin pracy, wymaganych do osiągnięcia niezbędnej kwoty pieniędzy na sfinansowanie wyjazdu wakacyjnego – komentuje Tomasz Hanczarek, Prezes Zarządu Work Service SA.

Z danych firmy Work Service wynika, że najszybciej na tygodniowy zagraniczny urlop zarobią profesorowie medycyny, którzy kwotę potrzebną na wyjazd uzyskają w czasie krótszym niż półtora dnia, co jest wynikiem ich zarobków osiągających nawet 36 tys. złotych netto. Niewiele dłużej na swoje wakacje zarabiać będą prezesi spółek giełdowych. Będą oni odkładać na ten cel jedynie przez 1,6 dnia. Jest to spowodowane ich wysokimi wynagrodzeniami sięgającymi niemal 32 tys. złotych netto.

Na przeciwnym biegunie rankingu przygotowywanego przez Work Service SA znajdują się nauczyciele, kasjerzy i niewykwalifikowani pracownicy. O ile pracownicy z branż będących na szczycie rankingu zarabiają na takie wakacje w ciągu kilku dni, to te grupy muszą poświęcić około miesiąca na pracę, dzięki której sfinansują swój wypoczynek. Najdłużej na wyjazd zagraniczny muszą pracować kasjerzy – nawet 38,5 dni roboczych. Najbliżej średniej krajowej ze swoimi wynagrodzeniami znajdują się pracownicy zatrudnieni w sektorze księgowości (19,8 dnia potrzebnego do zarobienia na urlop podczas gdy średnia krajowa 19,9 dnia). Największe różnice w płacach widać, porównując wypłaty prezesa spółki giełdowej i pracownika niewykwalifikowanego. Szefowie firm notowanych na giełdowym parkiecie zarabiają ponad dwadzieścia razy więcej niż pracownicy produkcji (odpowiednio 31 680 złotych netto i 1 512 złotych netto).

Wzrost płac, przewidywany na przyszły rok, w największym stopniu skróci czas gromadzenia środków na wakacje, wśród profesji najmniej zarabiających osób. Dla przykładu nauczyciele będą pracować niemal o 8 godzin mniej niż obecnie, gdy sędziowie zaoszczędzą jedynie 2 godziny. Zaoszczędzony czas Polacy z różnych profesji będą mogli spędzić już w samolocie, wiozącym ich na upragniony urlop - mówi Krzysztof Inglot, Dyrektor Działu Rozwoju Rynków w Work Service SA.

Po rocznym wzroście płac, jedni z najmniej zarabiający w zestawieniu Work Service niewykwalifikowani pracownicy produkcji, będą musieli pracować na tygodniowy wyjazd wakacyjny aż o 8 godzin i 56 minut mniej niż obecnie. Jeszcze bardziej poprawi się sytuacja kasjerów, którzy spędzą w pracy ponad 10 godziny mniej niż obecnie. Z drugiej strony najmniej czasu zaoszczędzą profesorowie medycyny i prezesi spółek giełdowych. Ich czas pracy skróci się odpowiednie jedynie o 22 i 25 minut.

Wynagrodzenia i czas potrzebny

*Wynagrodzenia netto

**Dane GUS – Czerwiec 2011

Dane własne – Work Service SA

Grupa Kapitałowa Work Service S.A. świadczy usługi w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi. Specjalizuje się w poszukiwaniu i rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym,  pełnym outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami i procesami pomocniczymi w przedsiębiorstwach oraz oferowaniem rozwiązań opartych o wykorzystanie umów o pracę tymczasową. Grupa Kapitałowa Work Service S.A. jest największą firmą usługową na polskim rynku HR, prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów i przedstawicielstw oraz za granicą w pięciu krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Work Service działa od 1999 roku, a dzięki długoletniej współpracy z największymi pracodawcami w kraju i za granicą posiada pełną wiedzę na temat rynku pracy i kompleksowych rozwiązań wspomagających zarządzanie. Już ponad 2000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, doceniając doświadczenie, profesjonalizm i indywidualne podejście. Każdego roku dzięki Work Service zatrudnienie znajduje blisko 150 tysięcy osób.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków, Work Service SA

Pobierz PDF: