> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Guwernantki powracają – nowa szansa dla nauczycieli

Guwernantki powracają – nowa szansa dla nauczycieli

Niania, której zadaniem jest wyłącznie pilnowanie dziecka pod nieobecność rodziców to dziś już za mało. Poszukiwane są osoby, które oprócz opieki, będą odpowiadały za edukację malucha i rozwiną jego talenty. Czyli kto? Guwernantki i guwernerzy – te zawody przeżywają współcześnie renesans. Według najnowszych danych firmy Baby&Care guwernantki stanowią już ok. 40% wśród zatrudnianych niań, co wskazuje na realną alternatywę pracy dla osób o wykształceniu pedagogicznym.

Z danych firmy Baby&Care wynika, że średnie zarobki guwernantki sięgają nawet 20 złotych na godzinę. To więcej niż przeciętne wynagrodzenie niani. Skąd różnica? Wymagania stawiane przed guwernantką są dużo wyższe. Zatrudniając guwernantkę rodzice liczą na to, że ich dziecko oprócz opieki na najwyższym poziomie, dodatkowo spędzi czas rozwijając swoje zainteresowania czy ucząc się języków. Dlatego konieczne są wysokie dodatkowe kwalifikacje guwernantki: studia pedagogiczne, znajomość zasad savoir-vivre’u, umiejętność nauki języka obcego czy gry na pianinie – mówi Natalia Godlewska, kierownik ds. medycznych Baby&Care. Ważnymi atutami osób aplikujących na takie stanowiska są również: wysoka kultura osobista, nienaganne maniery i zaangażowanie.

Guwernantki można podzielić na dwie grupy – te które uczą języków oraz te, które odpowiadają za indywidualne nauczanie początkowe. W obu przypadkach niezbędne jest wykształcenie pedagogiczne. Pozwala ono profesjonalnie przekazać wiedzę nawet najmłodszym dzieciom. Zdarza się, że z prośbą o guwernantkę zgłaszają się do nas rodzice już półrocznych dzieci. Chcą oni żeby ich dziecko od najmłodszych lat osłuchiwało się z językiem. Dzięki temu późniejsza nauka będzie wyłącznie łatwiejsza – tłumaczy Natalia Godlewska.

Najczęściej guwernantkami zostają nauczycielki. Powód jest prosty – posiadają one wymagane wykształcenie pedagogiczne. Biorąc pod uwagę obecną sytuację na rynku pracy, gdzie Ministerstwo Edukacji Narodowej, zapowiada zwolnienia nauczycieli, jest to dobra alternatywa. Każda nasza guwernantka przyjmowana jest w oparciu o umowę zlecenie. Standardowy dzień pracy trwa do 8 godzin, zatem nieco więcej niż dzień pracy nauczyciela. Jednak guwernantka ma pod opieką tylko jedno dziecko, a nie całą grupę, jak nauczyciel w szkole – mówi Godlewska.

Każda guwernantka ponosi pełną odpowiedzialność za postępy dziecka. Dlatego wdrażane są specjalne programy edukacyjne, zarówno dla dzieci, jak i guwernantek, które uczą się odpowiedniego podejścia do dzieci w różnym wieku. Ponadto każda wykwalifikowana guwernantka powinna posiadać certyfikat ukończenia kursu pierwszej pomocy przedmedycznej oraz udokumentowane doświadczenie i referencje. Jednak podstawę stanowi zwykłe zaangażowanie oraz sympatia, które są receptą na sukces.

Baby&Care działa w ramach Grupy Kapitałowej Work Service, dzięki czemu posiada wszystkie profesjonalne narzędzia niezbędne do rekrutacji i pośrednictwa pracy w sektorze wykwalifikowanych i doświadczonych położnych, pielęgniarek, niań i guwernantek. Spółka z powodzeniem funkcjonuje od ponad 2 lat, rocznie rekrutując ok. 1000 wykwalifikowanych specjalistów zajmujących się opieką.

Grupa Kapitałowa Work Service świadczy usługi w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi.  Specjalizuje się w poszukiwaniu i rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym,  pełnym outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami i procesami pomocniczymi w przedsiębiorstwach oraz oferowaniem rozwiązań opartych o wykorzystanie umów o pracę tymczasową. Grupa Kapitałowa Work Service jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych, prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów i przedstawicielstw oraz za granicą w pięciu krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Work Service działa od 1999 roku, a dzięki długoletniej współpracy z największymi pracodawcami w kraju i za granicą posiada pełną wiedzę na temat rynku pracy i kompleksowych rozwiązań wspomagających zarządzanie. Już ponad 2200 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, doceniając doświadczenie, profesjonalizm i indywidualne podejście. Każdego roku dzięki Work Service zatrudnienie znajduje blisko 150 tysięcy osób.

Natalia Godlewska

Kierownik ds. medycznych Baby&Care

tel. 508 000 869

natalia.godlewska@babyandcare.pl

Rzecznik Prasowy, Work Service S.A.