> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Gdzie można liczyć na podwyżkę? Na pewno nie w mediach!

Gdzie można liczyć na podwyżkę? Na pewno nie w mediach!

Nieznaczny wzrost wynagrodzeń w większości branż – tak można scharakteryzować wysokość miesięcznych wynagrodzeń brutto w polskiej gospodarce na przestrzeni 2012 roku. Na plusie znalazł się transport, budownictwo oraz obsługa rynku nieruchomości. Niższe pensje mają pracujący w mediach i komunikacji, handlu oraz przemyśle.

W pięciu na osiem badanych sektorach realne wynagrodzenia w 2012 roku poszły minimalnie w górę - najwięcej w transporcie, bo aż o 16,5 proc., czyli 562 zł, mimo tego przeciętne realne miesięczne wynagrodzenie brutto w sektorze przedsiębiorstw spadło o 0,2 proc. Po uwzględnieniu inflacji wyniosło ono w październiku 3 658,7 zł, czyli o niecałe 8 zł mniej, niż w styczniu 2012 roku.

- Mimo, że realna średnia płaca minimalnie spadła, w większości sektorów nastąpił jej wzrost. Oprócz sektora transportu dodatnie wyniki odnotowało, co ciekawe, budownictwo: 3,6 proc., oraz obsługa rynku nieruchomości: 2,14 proc. Badając różnorodne gałęzie przemysłu warto jeszcze zwrócić uwagę na produkcję koksu i produktów rafinacji ropy naftowej z podwyżką ponad 8 proc. - 505,1 zł oraz produkcję napojów, w której średnie płace skoczyły ponad 7 proc. o 338,3 zł – powiedział Tomasz Hanczarek Prezes Zarządu Work Service S.A.

TOP 3 sektorów

Przemysł

- 1,93 %

*wielkości uwzględniają inflację

Najgorsze wyniki odnotowały zawody związane z komunikacją i przetwarzaniem informacji, czyli pracownicy wydawnictw, mediów oraz branży telekomunikacyjnej. Spadek ich realnych wynagrodzeń wyniósł ok. 6,16 %, czyli 407 zł, co związane jest z kryzysem na rynku mediów. Na dalszych miejscach uplasował się handel  oraz naprawa pojazdów samochodowych – z obniżką 3,7 proc. Ranking zamyka szeroko pojęty przemysł.

- Branże przemysłowe, które w największym stopniu dotknęła obniżka płac, to branża tytoniowa ze spadkiem o aż 18,9 proc., czyli 1199 zł, energetyka z obniżką 15,8 proc., czyli o 992,57 zł oraz górnictwo, przy którym zarobki spadły o 13,5 proc., czyli 924,33 zł  – skomentował Dyrektor Działu Rozwoju Rynków Work Service SA Krzysztof Inglot.

Grupa Kapitałowa Work Service świadczy usługi w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi. Specjalizuje się w poszukiwaniu i rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym,  pełnym outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami i procesami pomocniczymi w przedsiębiorstwach oraz oferowaniem rozwiązań opartych o wykorzystanie umów o pracę tymczasową. Grupa Kapitałowa Work Service jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych, prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów i przedstawicielstw oraz za granicą w siedmiu krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Work Service działa od 1999 roku, a dzięki długoletniej współpracy z największymi pracodawcami w kraju i za granicą posiada pełną wiedzę na temat rynku pracy i kompleksowych rozwiązań wspomagających zarządzanie. Już ponad 2000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, doceniając doświadczenie, profesjonalizm i indywidualne podejście. Każdego roku dzięki Work Service zatrudnienie znajduje blisko 150 tysięcy osób. Work Service jest pierwszą spółką z sektora usług personalnych notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków