> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Efekt EURO 2012 nie pomógł rynkowi pracy

Efekt EURO 2012 nie pomógł rynkowi pracy

Za nami Euro 2012, które w tym roku, wraz z pracami sezonowymi, miało w największym stopniu pozytywnie stymulować rynek pracy w Polsce. Niestety najnowsze dane Głównego Urzędu Statystycznego wskazują na brak znaczącej poprawy, którą powstrzymuje panująca na rynku duża niepewność gospodarcza. Skutkiem tego jest rosnąca wewnętrzna efektywność przedsiębiorstw, która z jednej strony wstrzymuje nowe rekrutacje, a z drugiej strony przyczynia się do wzrostu wynagrodzeń zatrudnionych osób.

Najnowsze dane publikowane przez Główny Urząd Statystyczny wskazują na brak istotnej zmiany  poziomu zatrudnienia w sektorze przedsiębiorstw. W stosunku do zeszłego miesiąca zatrudnienie wzrosło o niewiele ponad 1,5 tys. osób  i wynosi obecnie 5,531 mln osób.

Pomimo wcześniejszego niż w zeszłym roku popytu na pracowników sezonowych, który wystąpił już z końcem maja w wyniku zatrudnień w trakcie EURO 2012, nie odnotowaliśmy poprawy na rynku pracy. Jeżeli w miesiącach wakacyjnych nie dojdzie do drastycznego zwiększenia dynamiki zatrudnienia, to w ostatnim kwartale tego roku dojdzie do znacznego wzrostu bezrobocia w Polsce – komentuje Tomasz Hanczarek, Prezes Zarządu Work Service S.A.

Wyhamowanie wzrostu zatrudnienia w ostatnich miesiącach jest wynikiem panującej niepewności w światowej gospodarce. W trudnych czasach polscy przedsiębiorcy stawiają na zwiększanie efektywności swoich firm i starają się realizować zamówienia podstawową załogą, co zastopowało dodatkowe rekrutacje – dodaje Tomasz Hanczarek.

Poziom wynagrodzeń na przestrzeni ostatniego roku uległ poprawie na poziomie 4,3% i wynosi obecnie 3754,48 zł.

Wzrost efektywności przedsiębiorstw przekłada się również na wzrost wynagrodzeń. Następuje on jednak dość powoli i wystarcza on tylko na wyrównanie obecnego poziomu inflacji. Z pewnością płace w Polsce rosłyby w tym roku szybciej, gdyby po stronie pracodawców nie wzrosła z początkiem roku składka rentowa – podsumowuje Tomasz Hanczarek, Prezes Zarządu Work Service S.A.

Grupa Kapitałowa Work Service świadczy usługi w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi. Specjalizuje się w poszukiwaniu i rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym,  pełnym outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami i procesami pomocniczymi w przedsiębiorstwach oraz oferowaniem rozwiązań opartych o wykorzystanie umów o pracę tymczasową. Grupa Kapitałowa Work Service jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych, prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów i przedstawicielstw oraz za granicą w pięciu krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Work Service działa od 1999 roku, a dzięki długoletniej współpracy z największymi pracodawcami w kraju i za granicą posiada pełną wiedzę na temat rynku pracy i kompleksowych rozwiązań wspomagających zarządzanie. Już ponad 2000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, doceniając doświadczenie, profesjonalizm i indywidualne podejście. Każdego roku dzięki Work Service zatrudnienie znajduje blisko 150 tysięcy osób.

Rzecznik Prasowy, Work Service S.A.