> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > EURO wygrywa z pracami wakacyjnymi

EURO wygrywa z pracami wakacyjnymi

Początek czerwca oznacza, że wielkimi krokami nachodzi lato - czas odpoczynku, lenistwa, ale dla wielu osób również wytężonej pracy. W okresie wakacyjnym występuje wzmożone zapotrzebowanie na pracowników, które w tym roku zostanie dodatkowo zwiększone przez EURO 2012. Właśnie przy obsłudze Mistrzostw Europy, pracy biurowej lub jako hostessa tego lata będzie można zarobić najwięcej – wynika z najnowszych danych przygotowanych przez firmę Work Service.

W tym roku czerwiec będzie upływał pod znakiem EURO 2012, podczas którego Polskę odwiedzą rzesze zagranicznych kibiców. Będzie to niespotykana do tej pory okazja na znalezienie czasowego zatrudnienia w okresie letnim, w którym co roku wzrasta zapotrzebowanie na pracowników. Jednak zanim rozpoczniemy poszukiwania pracy tymczasowej, która wypełni czas letnich miesięcy, warto zapoznać się z rankingiem TOP 10 prac wakacyjnych, wskazującym kto otrzymuje najwyższe płace.

TOP 10 - prace wakacyjne

10. Prace sezonowe w ogrodnictwie

8,8

9,4

Dane własne - Work Service S.A.

* Stawki godzinowe - brutto,
podawane w PLN

Najbliższe miesiące będą upływać pod znakiem poprawiającej się sytuacji rynku pracy. Oprócz tradycyjnych prac sezonowych w tym roku Polacy będą mogli znaleźć zatrudnienie przy obsłudze Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej. To właśnie praca przy obsłudze EURO 2012 może przynieść zarobki sięgające nawet 25 złotych brutto za godzinę, co przy 8 godzinach pracy pozwala osiągnąć poziom „dniówki” wynoszącej 200 złotych – komentuje Tomasz Hanczarek Prezes Zarządu Work Service S.A. Zanim jednak zdecydujemy się na wybór profesji warto zwrócić uwagę na duże zróżnicowanie w płacach. Na przykład zarobki kelnerów na obiektach EURO 2012 mogą sięgać od 12 do 22 złotych za godzinę pracy. Mniejsze zróżnicowanie występuje wśród pracowników informacji, których średnie wynagrodzenie jest niewiele wyższe od kelnerów – dodaje Tomasz Hanczarek.

Dalsze miejsca w przygotowanym przez Work Service rankingu najbardziej dochodowych prac wakacyjnych  zajęły profesje niedotyczące EURO 2012. Mimo to na wysokie średnie zarobki przekraczające 17 złotych brutto za godzinę mogą liczyć osoby pracujące w charakterze pomocy biurowej. Jeszcze wyższe wynagrodzenie można osiągnąć jako hostess, której zarobki w okresie wakacyjnym mogą przekroczyć nawet 22 złote brutto za godzinę pracy.

Na szóstym i siódmym miejscu można znaleźć jeszcze dwie prace tymczasowe, które zapewniają średnie zarobki przekraczające stawki godzinowe na poziomie 14 złotych brutto. Obie profesje wymagają dodatkowych kompetencji. W przypadku ankietera wymagana jest podstawowa wiedza związana z realizacją badań socjologicznych, zaś od kurierów zwykle oczekuje się posiadania środka transportu oraz prawa jazdy upoważniającego do korzystania z niego. Również osoby liczące na wysokie napiwki przy pracy kelnera powinni uprzednio zadbać o aktualne badania sanepidu, bo bez nich nie mają co liczyć na pracę
w gastronomii.

Okres wakacyjny obfituje w prace sezonowe w ogrodnictwie, w którym można znaleźć tymczasowe zatrudnienie zarówno w Polsce jak i za granicę. Niestety na rodzimym rynku płace w rolnictwie nie przekraczają poziomu nawet 10 złotych za godzinę, a za naszą zachodnią granicą możemy liczyć nawet na czterokrotnie wyższe wynagrodzenia – podsumowuje Krzysztof Inglot, Dyrektor Działu Rozwoju Rynków w Work Service S.A.

Grupa Kapitałowa Work Service świadczy usługi w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi.  Specjalizuje się w poszukiwaniu i rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym,  pełnym outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami i procesami pomocniczymi w przedsiębiorstwach oraz oferowaniem rozwiązań opartych o wykorzystanie umów o pracę tymczasową. Grupa Kapitałowa Work Service jest największą firmą usługową na polskim rynku HR, prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów i przedstawicielstw oraz za granicą w pięciu krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Work Service działa od 1999 roku, a dzięki długoletniej współpracy z największymi pracodawcami w kraju i za granicą posiada pełną wiedzę na temat rynku pracy i kompleksowych rozwiązań wspomagających zarządzanie. Już ponad 2200 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, doceniając doświadczenie, profesjonalizm i indywidualne podejście. Każdego roku dzięki Work Service zatrudnienie znajduje blisko 150 tysięcy osób.

Krzysztof Inglot
Dyrektor Działu Rozwoju Rynków