> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Dwa miesiące i praca jest Twoja

Dwa miesiące i praca jest Twoja

Większość z nas na znalezienie obecnej pracy poświeciła nie więcej niż 2 miesiące. Jednak co 10 osoba szukała jej ponad rok. Komu jest najłatwiej znaleźć zatrudnienie, a kto musi poświęcić na to najwięcej czasu? Work Service prezentuje badania.

Jak długo zajmuje znalezienie nowej pracy

Ponad 50 proc. badanych na znalezienie swojej obecnej pracy poświęciło nie więcej niż 2 miesiące. Co dziesiąta osoba szukała jej 3-6 miesięcy. Dłużej niż rok zatrudnienia szukało 10 proc. respondentów. Prawie 18,7 proc. nie potrafiło wskazać odpowiedniego okresu. – Aby znaleźć pracę musimy się uzbroić w cierpliwość – tłumaczy Tomasz Hanczarek Prezes Work Service SA. - Wynika to niskiej podaży miejsc pracy – o czym świadczą ostatnie wyniki GUS, które wskazują, że poza pojawieniem się prac sezonowych brak jest istotnego ożywienia gospodarczego. Prowadzi to do dwóch sytuacji. Z jednej strony coraz więcej osób aplikuje na jedno stanowisko -zauważamy wzrost ilości aplikacji nawet do 30 proc. Z drugiej pracodawcy mogą wybierać z większej puli kompetentnych pracowników, co dodatkowo wydłuża proces rekrutacji – dodaje Tomasz Hanczarek.

Profil osoby najdłużej szukającej pracy

Głębiej analizując dane dowiadujemy się, że najtrudniej jest znaleźć pracę osobom starszym powyżej 55 roku życia. Co czwarty ankietowany w tym wieku zadeklarował, że szukał pracy dłużej niż pół roku. Poszukiwania co piątego trwały ponad rok. – Pracownikom w tym wieku jest coraz ciężej znaleźć pracę w swoim zawodzie. W związku z tym dłużej szukają i aplikują do większej liczby pracodawców, niż do tej pory. Często też muszą zdecydować się na przekwalifikowanie lub obniżenie swoich wymagań dotyczących stanowiska pracy –wyjaśnia Krzysztof Inglot Dyrektor Działu Rozwoju Rynków w Work Service SA.

Sukces w poszukiwaniach przychodził też szybciej do osób z wykształceniem zawodowym i wyższym. Nie jest zaskoczeniem, że najdłużej pracy poszukiwali absolwenci szkół średnich.
Praca dla specjalistów z wykształceniem zawodowym jest i ciągle przybywa ofert zarówno w kraju, jak i za granicą. Pracownicy o odpowiednich kwalifikacjach są na wagę złota, jednak nie jest ich zbyt wielu, ponieważ szkoły zawodowe nie są tak popularne jak kiedyś – interpretuje wyniki Tomasz Hanczarek – Ukończone studia też nie załatwiają sprawy. Coraz więcej absolwentów ma problemy ze znalezieniem pracy, jednak jest ich mniej niż osób
z wykształceniem średnim – uzupełnia Prezes.

Jeśli chodzi o spojrzenie na kobiety i mężczyzn – zauważamy, że przez ponad 6 miesięcy więcej kobiet (18,5 proc.), niż mężczyzn (12,7 proc.) szukało zajęcia. Obserwujemy, że większość ofert pracy pojawiających się na rynku dotyczy stanowisk, na których częściej pracują mężczyźni jak np. ciężkie prace budowlane, przemysł ciężki: spawanie, montowanie, czy kierowanie ciężarówkami – wyjaśnia Tomasz Hanczarek. – Przeważnie oznacza to dla kobiet niemożność aplikowania na takie stanowisko albo potrzebę przekwalifikowania się. Coraz częściej widzimy kobiety kierujące samochodami ciężarowymi lub środkami komunikacji miejskiej. Jest to dowód na to, że przełamywanie barier jest możliwe. Jednocześnie pokazuje kierunek zmian na rynku pracy w przyszłości – podsumowuje Tomasz Hanczarek.

*badania na zlecenie Work Service przeprowadzone przez Instytut Badań Homo Homini w lipcu 2013 r. na próbie reprezentatywnej 1100 osób;

Grupa Kapitałowa Work Service działa od 1999 roku i jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych. Prowadzi działalność na terenie całego  kraju za pośrednictwem sieci oddziałów oraz za granicą w 6 krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Specjalizuje się w restrukturyzacjach w obszarze HR, rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym oraz outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami. Oferuje także rozwiązania wykorzystujące umowy o pracę tymczasową. Już ponad 2000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, a blisko 250 tysięcy osób rocznie za jego pośrednictwem znajduje zatrudnienie. Work Service jest pierwszą spółką z sektora usług personalnych notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków, Rzecznik Prasowy