> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Drastyczny wzrost. Prawie co trzeci Polak chciałby wyemigrować za pracą.

Drastyczny wzrost. Prawie co trzeci Polak chciałby wyemigrować za pracą.

Ponad dwa razy więcej czynnych zawodowo Polaków niż przed rokiem chciałoby wyemigrować w poszukiwaniu pracy. Gdzie? Przede wszystkim do Niemiec, Wielkiej Brytanii i Skandynawii. Dużo mniej popularne są w tym roku USA. Work Service zbadał nastroje emigracyjne Polaków.

Gdzie Polacy chcą wyjeżdżać za pracą

Niemcy to nadal najpopularniejszy kierunek wyjazdów zarobkowych Polaków. Na kolejnym miejscu znajdują się Wielka Brytania oraz Skandynawia (Norwegia, Szwecja, Dania). W 2012 roku popularnym kierunkiem emigracji zarobkowej były także USA, które obecnie nie cieszy się taką popularnością. Liczba chętnych do wyjazdu „za pracą” wzrosła aż 2,5 krotnie w stosunku do poprzedniego roku, mimo że bezrobocie od zeszłego roku zwiększyło się jedynie o ok. 1,5 proc.

Ile osób chce wyjechać do pracy za granicą

- Potwierdziły się nasze zeszłoroczne przewidywania, że do wzrostu chętnych do wyjazdu za granicę potrzeba, aby Polacy dowiedzieli się, jak wyjechać i sobie poradzić na obczyźnie. Niektórzy znajomi i krewni już wrócili z nową porcją porad dla tych, którzy rozważają wyjazd. Podjęciu decyzji o wyjeździe sprzyja także ogólna niestabilność zatrudnienia, która często dotyka nisko wykwalifikowanych pracowników – mówi Tomasz Hanczarek Prezes Zarządu Work Service S.A.

Znaczny wzrost zainteresowania wśród mężczyzn – z 15 proc. do aż 36 proc. - potwierdza dominujący trend, że to właśnie mężczyźni najczęściej decydują się na samodzielny wyjazd. Kobiety zazwyczaj dołączają do swoich mężczyzn, którzy już odnaleźli się
 w nowym kraju.

Kto chce pracować za granicą wg wieku

Coraz więcej osób w wieku 18-45 lat jest skłonnych do pracy za granicą. Co ciekawe, nadal największą grupą gotową do emigracji są osoby w wieku 45-54 lat. – Około jedna piąta respondentów do 54 roku życia bierze pod uwagę podjęcie zatrudnienia poza Polską. To niepokojące dane, ponieważ wyjazd tylu osób w wieku produkcyjnym, byłby dla Polski ogromną stratą – tłumaczy  Krzysztof Inglot Dyrektor Działu Rozwoju Rynków
 w Work Service.

Bezrobotni z terenów wiejskich oraz małych miejscowości są otwarci na nowe doświadczenia zawodowe poza krajem. U osób z wyższym wykształceniem – mimo znacznego bezrobocia, wyjazd za granicę nie jest oczywistym krokiem, ponieważ zazwyczaj wiąże się on z przekwalifikowaniem. Wykonywanie pracy wymagającej niskich kompetencji, pomimo atrakcyjnego wynagrodzenia – nie jest kuszącą perspektywą.

*Badania zostały przeprowadzone w marcu 2013 r. przez Instytut Badań Homo Homini na zlecenie Work Service. Na pytania odpowiadali wyłącznie respondenci czynni zawodowo.

Grupa Kapitałowa Work Service działa od 1999 roku i jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych. Prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów oraz za granicą w 7 krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Specjalizuje się w restrukturyzacjach w obszarze HR, rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym oraz outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami. Oferuje także rozwiązania wykorzystujące umowy o pracę tymczasową. Już ponad 2000firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, a blisko 150 tysięcy osób rocznie za jego pośrednictwem znajduje zatrudnienie. Work Service jest pierwszą spółką z sektora usług personalnych notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Więcej informacji na www.workservice.pl.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków, Rzecznik Prasowy