> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Czy w upał da się pracować?

Czy w upał da się pracować?

Wakacje to dla wielu branż czas rozprzężenia i zwolnionych obrotów. Wysoka temperatura nie sprzyja koncentracji, słońce za oknem sprawia, że myślimy o wakacjach i niechętnie wracamy do służbowych obowiązków. Work Service radzi jak mimo utrudnień mądrze zaplanować sobie dzień pracy i zrealizować wszystkie zadania bez zbędnego wysiłku.

Lato w pracy

Nasz organizm ma swój rytm. Warto go dobrze poznać, aby z radością i efektywnie wykonywać powierzoną nam pracę. Człowiek w ciągu doby posiada zazwyczaj dwa momenty zwiększonej aktywności. Jest to poranek – oczywiście po skutecznym rozbudzeniu się - oraz popołudnie. – Wiedząc, że nasz poziom aktywności jest najwyższy ok. godziny 10 warto to uwzględnić w naszym planie dnia i na tę godzinę zaplanować ważne spotkanie lub trudne zadanie do zrobienia. Człowiek rano jest najbardziej kreatywny i pełny energii. Mądre rozplanowanie dnia zwróci się nam z nawiązką – szczególnie w porze lata, kiedy upał dodatkowo może dać się we znaki – radzi Krzysztof Inglot Dyrektor Działu Rozwoju Rynków w Work Service.

Kolejny czas wzmożonej aktywności przypada zazwyczaj na godzinę 15-16. Jest to dobry czas na dokończenie rozpoczętych zadań, szczególnie, jeśli jest to praca odtwórcza. Do kiedy trwa dobra passa? Według psychologów wyż trwa do około godziny 18, a potem pojawia się zmęczenie i mniejsza zdolność koncentracji. Najmniej efektywnym czasem jest też godzina 12-14, gdy stajemy się głodni i zmęczeni po porannym wysiłku. – Jeśli mamy wpływ na zorganizowanie naszego dnia w pracy pamiętajmy, że środek dnia dobrze poświęcić na małe odprężenie i regenerację. Czas ten jest szczególnie „celebrowany” na południu Europy, kiedy wysoka temperatura uniemożliwia dalszą pracę. Można w tym czasie iść na lunch i trochę odpocząć. Nie porywajmy się jednak na ważne biznesowe negocjacje w okolicach posiłku i bezpośrednio po nim, ponieważ nasz organizm nie będzie wtedy działał na pełnych obrotach – dodaje Krzysztof Inglot.

W upale każdemu ciężko się pracuje. – Jeśli pomieszczenie, w którym pracujesz nie posiada klimatyzacji – porozmawiaj z pracodawcą o możliwości wcześniejszego zaczynania dnia pracy. Lepiej pracować w lato w godzinach 7-15, niż 9-17, ponieważ rano, kiedy temperatura jest jeszcze znośna można wykonać wiele zadań bez zbytniego wysiłku – wyjaśnia Krzysztof Inglot. Spadek aktywności w środku dnia często spotęgowany jest latem, gdy temperatury osiągają najwyższy poziom. Wyż intelektualny zazwyczaj idzie w parze z niższą temperaturą, a niż z południowym upałem.

Orientacyjny rozkład poziomu aktywności intelektualnej w ciągu dnia oraz temperatury powietrza w lato

Aktywność intelektualna a temperatura

Układając swój plan dnia trzeba wziąć pod uwagę także indywidualne preferencje i skłonności swojego organizmu. To, czy – jak to się popularnie określa – jesteśmy skowronkami, czy sowami. Na aktywność w pracy ma także wpływ pora, o której kładziemy się spać i wstajemy, jaką stosujemy dietę, czy uprawiamy sport. Jednak główny schemat dla większości z nas pozostaje taki sam.

Grupa Kapitałowa Work Service działa od 1999 roku i jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych. Prowadzi działalność na terenie całego  kraju za pośrednictwem sieci oddziałów oraz za granicą w 6 krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Specjalizuje się w restrukturyzacjach w obszarze HR, rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym oraz outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami. Oferuje także rozwiązania wykorzystujące umowy o pracę tymczasową. Już ponad 2000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, a blisko 250 tysięcy osób rocznie za jego pośrednictwem znajduje zatrudnienie. Work Service jest pierwszą spółką z sektora usług personalnych notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków, Rzecznik Prasowy