> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Czekają nas coraz większe różnice w płacach

Czekają nas coraz większe różnice w płacach

Najnowsze dane publikowane przez GUS świadczą o wzroście średniego zatrudnienia w sektorze przedsiębiorstw, co potwierdza obserwowane w sektorze pracy tymczasowej pozytywne sygnały płynące z rynku. Otwierające się nowe możliwości związane z pracą na rynku niemieckim będą wymuszały w najbliższych miesiącach poprawę sytuacji płacowej wśród polskich przedsiębiorstw.

Poziom wynagrodzeń na przestrzeni ostatniego miesiąca uległ pogorszeniu w wysokości 1% i wynosi obecnie 3597,84 zł. W porównaniu do kwietnia zeszłego roku obecny wynik jest lepszy o 5,9%.

Pomimo niewielkiej negatywnej zmiany poziomu wynagrodzeń, w najbliższych miesiącach będziemy mogli obserwować ich wzrosty. Temu procesowi będzie towarzyszył trend związany coraz większym zróżnicowaniem płacowym wynikającym z położenia na mapie Polski” – mówi Tomasz Hanczarek, Prezes Zarządu Work Service S.A. „Otwarcie niemieckiego rynku pracy po 1 maja będzie skutkowało przejściem wielu specjalistów do naszych zachodnich sąsiadów. W największym stopniu na odpływ pracowników z polski, narażeni są pracodawcy ulokowani na zachodnich terenach kraju. W tych regionach będziemy mieli do czynienia z najwyraźniejszym wzrostem płac” – dodaje Hanczarek.

Najnowsze dane publikowane przez GUS wskazują na zwiększenie poziomu zatrudnienia miesiąc do miesiąca w sektorze przedsiębiorstw o jedynie 0,1% do poziomu 5,513 mln osób.

Wzrost liczby miejsc pracy jest nieznaczny, ale potwierdza pozytywne sygnały płynące z sektora pracy tymczasowej. W najbliższych miesiącach będziemy mieli do czynienia ze stopniowym i konsekwentnym spadkiem poziomu bezrobocia w Polsce, który będzie wynikiem zarówno wzrostu zatrudnienia przy pracach sezonowych jak i otwarciem niemieckiego rynku pracy.” – podsumowuje Tomasz Hanczarek, Prezes Zarządu Work Service S.A.

Grupa Kapitałowa Work Service S.A. świadczy usługi w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi. Specjalizuje się w poszukiwaniu i rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym,  pełnym outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami i procesami pomocniczymi w przedsiębiorstwach oraz oferowaniem rozwiązań opartych o wykorzystanie umów o pracę tymczasową. Grupa Kapitałowa Work Service S.A. jest największą firmą usługową na polskim rynku HR, prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów i przedstawicielstw oraz za granicą w pięciu krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Work Service działa od 1999 roku, a dzięki długoletniej współpracy z największymi pracodawcami w kraju i za granicą posiada pełną wiedzę na temat rynku pracy i kompleksowych rozwiązań wspomagających zarządzanie. Już ponad 1200 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, doceniając doświadczenie, profesjonalizm i indywidualne podejście. Każdego roku dzięki Work Service zatrudnienie znajduje blisko 100 tysięcy osób.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków

Pobierz PDF: