> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Coraz mniej nauczycieli i urzędników

Coraz mniej nauczycieli i urzędników

Mimo zauważalnego w ostatnich miesiącach spadku bezrobocia, na przestrzeni ostatniego roku najpopularniejsze branże tracą pracowników. Nauczycieli, urzędników, pracowników przemysłu, handlarzy oraz pielęgniarzy jest nieco mniej, niż w I kwartale 2012 roku, jednak zarabiają oni o średnio 2,5 proc. więcej. Work Service przedstawia analizę najpopularniejszych branż w Polsce.

W najpopularniejszych branżach, w których pracuje ponad 5,4 milionów Polaków widać wyraźny spadek zatrudnienia. Najgorzej pod tym względem wypada edukacja (spadek o 4,1 proc.), neutralnie zaś (0 proc.) handel detaliczny i hurtowy oraz naprawa samochodów, które dają zatrudnienie 1 118 tys. osób.  – W edukacji swoje piętno odbija niż demograficzny. Problem  z niższym popytem na usługi nauczycieli dotyczy nie tylko szkół, ale też wyższych uczelni – głównie prywatnych. Z kolei popyt detaliczny utrzymuje się na niezmienionym poziomie, co jest dobre dla gospodarki – tłumaczy Tomasz Hanczarek Prezes Work Service. – Dotyka nas spowolnienie gospodarcze, jednak możemy liczyć na odwrócenie trendu w drugiej połowie 2013 r. – dodaje Tomasz Hanczarek.

Najpopularniejsze branże polskiej gospodarki

I kwartał 2013 r.

Liczba pracujących w sektorze przedsiębiorstw (w tys.)

Zmiana względem I kw. 2012 r.

Przetwórstwo przemysłowe

- 0,5 %

Handel detaliczny i hurtowy oraz naprawa

Samochodów

Edukacja

- 4,1 %

Administracja publiczna i obrona narodowa

- 1,3 %

Opieka zdrowotna i pomoc społeczna

- 1,7 %

*Dane GUS 24.05.13

W trzech z pięciu najpopularniejszych branż średnie wynagrodzenie jest niższe od przeciętnej płacy. Oznacza to, że około 3 769 tys. pracowników zarabia poniżej 3 740,05 zł. Widać jednak pozytywny trend, ponieważ płace wzrosły od 2 proc dla przetwórstwa przemysłowego, do 3,4 proc. dla administracji publicznej i obrony narodowej.

- Wzrost wynagrodzeń pokazuje, że podniesienie płacy minimalnej ma realny wpływ na wysokość pensji w branżach, gdzie wymagane są najniższe kompetencje. Na ponadprzeciętny skok wynagrodzeń (+ 3,4 proc) w administracji publicznej i obronie narodowej mają także wpływ zapisy gwarancji zatrudnieniowych obejmujące rewaloryzację wynagrodzeń – objaśnia Krzysztof Inglot Dyrektor Działu Rozwoju Rynków w Work Service. – W dalszej kolejności o wzroście płac decyduje sytuacja gospodarcza – dodaje Krzysztof Inglot.

Wysokość zarobków

I kwartał 2013 r.

Przeciętne wynagrodzenie miesięczne brutto w sektorze przedsiębiorstw  (w zł)

Zmiana względem I kw. 2012 r.

Przetwórstwo przemysłowe

3 491,43

+ 2 %

Handel detaliczny i hurtowy oraz naprawa samochodów

3 432,22

+ 2,2 %

Edukacja

4 498,66

+ 2,4 %

Administracja publiczna i obrona narodowa

5 202,66

+ 3,4 %

Opieka zdrowotna i pomoc społeczna

3 499,48

+ 2,5 %

*Dane GUS 24.05.13

- Do końca bieżącego roku nie należy się spodziewać znaczącego wzrostu wynagrodzeń. Możemy na nie liczyć dopiero w 2014 roku, kiedy to powinno ustabilizować się bezrobocie – prognozuje Tomasz Hanczarek.

Grupa Kapitałowa Work Service działa od 1999 roku i jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych. Prowadzi działalność na terenie całego  kraju za pośrednictwem sieci oddziałów oraz za granicą w 7 krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Specjalizuje się w restrukturyzacjach w obszarze HR, rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym oraz outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami. Oferuje także rozwiązania wykorzystujące umowy o pracę tymczasową. Już ponad 2000firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, a blisko 150 tysięcy osób rocznie za jego pośrednictwem znajduje zatrudnienie. Work Service jest pierwszą spółką z sektora usług personalnych notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków, Rzecznik Prasowy