> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > CV na szóstkę, czyli co powinno się znaleźć w dobrym życiorysie

CV na szóstkę, czyli co powinno się znaleźć w dobrym życiorysie

Złote rady związane z pisaniem dobrego CV są bardzo powszechne. Czy jednak znamy je na tyle dobrze, że nie popełnimy już żadnego błędu? CV to nasza wizytówka – sprawmy, aby była na szóstkę.

Zacznijmy od banału, jakim jest umieszczenie poprawnych danych kontaktowych. Niby proste, ale tylko rekruterzy wiedzą, jak wielu kandydatów nie jest zaproszonych na rozmowę kwalifikacyjną z powodu błędnego numeru telefonu w swoim życiorysie. – Błędny numer telefonu to zwykła nieuwaga, a kosztuje bardzo wiele. Osoby rekrutujące nie są zazwyczaj skłonne szukać innej drogi kontaktu z kandydatem, jeśli telefoniczna zawodzi. Poza tym warto upewnić się, czy będziemy dostępni w najbliższym czasie pod podanym numerem. Jeśli kandydat nie odbierze raz, w porządku, rekruter spróbuje ponownie. Ale gdy znów nie odbierzemy, zadzwoni już do kogoś innego – mówi Agata Zdybicka Kierownik Działu Rozwoju Rynków w Work Service.

Jak napisać dobre CV

CV

Kolejną ważną kwestią jest ogólny wygląd dokumentu. Dobrze jeśli Twój życiorys będzie miły dla oka, ale nie może być on infantylny i świadczyć o braku profesjonalizmu.  -  Z praktyki wiem, ze kandydat chcąc mocno sie wyróżnić na tle konkurentów przesadza z oryginalnością CV. Rekruter, który przegląda nawet 300 CV dziennie - kieruje sie pewnym schematem, którego nie można zaburzyć, aby nie utrudnić mu pracy – radzi Agata Zdybicka. Jakie zdjęcie dodać do CV? Przede wszystkim nigdy go nie pomijać! Najbezpieczniej użyć zdjęcia "paszportowego", ale postaraj się, aby było na nim wyraźnie widać Twoje pogodne usposobienie. Uśmiech to podstawa i tak jest też w tym wypadku.

Po odpowiednim przygotowaniu strony estetycznej, warto zająć się kwestią merytoryczną. Wspomnij o swoich najważniejszych – z punktu widzenia pracodawcy – osiągnięciach oraz o odbytych szkoleniach, a jeśli w trakcie studiów należałeś do grup, stowarzyszeń lub zespołów badawczych, koniecznie o tym napisz. – W czasach, w których wyższe wykształcenie stało się normą, ważne jest zadbanie o inne aspekty, które wyróżnią nas na tle rzeszy aplikantów – radzi Agata Zdybicka. – Nie zapomnijmy także o opisaniu obowiązków, za które byliśmy odpowiedzialni w poprzedniej pracy. Nie wystarczy wymienić nazwę stanowiska oraz firmę - liczą się konkrety. Postaraj się, by rekruter mógł zrozumieć, co należało do Twoich codziennych obowiązków oraz poznać, co było Twoimi dodatkowymi osiągnięciami w pracy – dodaje Zdybicka.

Tym, co potwierdzi kwalifikacje kandydata są referencje od poprzednich pracodawców i również warto je załączyć. – Bardzo często na wyższych stanowiskach, ale ostatnio również na stanowiskach niższego szczebla, rekruterzy chcą sprawdzić historię zatrudnienia oraz opinię na temat Twojej pracy. Pozytywne słowo od byłego pracodawcy zwiększy wiarygodność Twoich kwalifikacji, dlatego zawsze warto dysponować referencjami – mówi Agata Zdybicka z Work Service.

Czy pieczenie ciast, trekking górski lub hodowanie gryzoni ma związek z poszukiwaniem pracy? Eksperci twierdzą, że tak. – W dzisiejszych czasach osoby, które niczym się nie interesują i nie potrafią wyróżnić na tle innych – nie mają siły przebicia. Paradoksalnie właśnie zainteresowania mówią najwięcej o człowieku, bo pokazują jego prawdziwy temperament. Można bowiem przypuszczać, że osoba pasjonująca się czytaniem i majsterkowaniem nie będzie dobrym handlowcem, natomiast zapalony skoczek spadochronowy nie odnajdzie się w bibliotece - komentuje Agata Zdybicka.

Zainteresowania na pewno dodadzą kandydatowi wartości, ale uwaga, tu też należy kierować się kilkoma zasadami. Wymień hobby i pasje, ale unikaj przy tym sloganów. Wszyscy słuchają muzyki, ale jeśli jest ona dla Ciebie naprawdę ważna bądź przygotowany, by opowiedzieć o czymś wyjątkowym na jej temat. Nigdy nie pisz nieprawdy – zawsze możesz trafić na kogoś, kto tak jak Ty interesuje się sztuką renesansu, bądź fizyką molekularną. Najgorzej będzie, gdy okaże się, że skłamałeś w tak prozaicznej kwestii. To może przekreślić Twoją wiarygodność w całym procesie rekrutacji. – radzi Zdybicka.

Więcej praktycznych porad na temat CV, listu motywacyjnego i rozmowy kwalifikacyjnej w naszej sekcji Warto wiedzieć

Grupa Kapitałowa Work Service świadczy usługi w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi.  Specjalizuje się w poszukiwaniu i rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym,  pełnym outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami i procesami pomocniczymi w przedsiębiorstwach oraz oferowaniem rozwiązań opartych o wykorzystanie umów o pracę tymczasową. Grupa Kapitałowa Work Service jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych, prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów i przedstawicielstw oraz za granicą w siedmiu krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Work Service działa od 1999 roku, a dzięki długoletniej współpracy z największymi pracodawcami w kraju i za granicą posiada pełną wiedzę na temat rynku pracy i kompleksowych rozwiązań wspomagających zarządzanie. Już ponad 2000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, doceniając doświadczenie, profesjonalizm i indywidualne podejście. Każdego roku dzięki Work Service zatrudnienie znajduje blisko 150 tysięcy osób. Work Service jest pierwszą spółką z sektora usług personalnych notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

Agata Zdybicka,

Kierownik Działu Rozwoju Rynków, Work Service S.A.

tel. 508 000 762

Agata.Zdybicka@workservice.pl