> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Brexit wpływa na emigrację Polaków

Brexit wpływa na emigrację Polaków

Polacy stanowią największą mniejszość wśród mieszkających w Wielkiej Brytanii cudzoziemców. Jednak z najnowszego raportu Work Service „Migracje zarobkowe Polaków”, który w całości zostanie opublikowany 21 listopada br. podczas Konferencji Komitetu Dialogu Społecznego Krajowej Izby Gospodarczej, wynika, że zmniejszyła się liczba osób chętnych do wyjazdu i pracy w Wielkiej Brytanii. W tej chwili tylko 14% naszych rodaków rozważa emigrację zarobkową do Zjednoczonego Królestwa, co oznacza spadek o 16 p.p. r/r. Tak znacząca zmiana może być efektem wyjścia Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej i związaną z nim niepewnością. Jednocześnie co drugi Polak uważa, że Brexit powinien być rozłożony na wiele lat.

Polacy pracujący w Wielkiej Brytanii są bardzo cenieni za swoją pracowitość, przedsiębiorczość i zaangażowanie przez co stanowią silne wsparcie dla brytyjskiej gospodarki. Z najnowszego raportu Migracje zarobkowe Polaków, który w całości opublikujemy 21 listopada podczas Konferencji Komitetu Dialogu Społecznego KIG wynika, że obecnie tylko 14% naszych rodaków chce emigrować do Wielkiej Brytanii. To najniższy wynik jaki osiągnęło Zjednoczone Królestwo w historii naszego badania. Wpływ na taki stan może mieć decyzja Wielkiej Brytanii o wyjściu z Unii Europejskiej i związana z tym niepewność co do dalszego losu Polaków pracujących na wyspach – mówi Krzysztof Inglot, Pełnomocnik Zarządu Work Service S.A.

Co Polacy sądzą o Brexit?

Z najnowszego raportu Migracje zarobkowe Polaków wynika, że częściej niż co drugi Polak uważa, że wyjście Zjednoczonego Królestwa z Unii Europejskiej powinno być rozłożone w czasie na wiele lat. Z drugiej strony co czwarty nasz rodak jest zdania, że rozstanie Wielkiej Brytanii z UE powinno nastąpić tak szybko jak to możliwe. Taki pogląd częściej wyrażają mężczyźni, bo 28% spośród nich jest za szybkim opuszczeniem struktur unijnych. Jedynie 18% kobiet uważa, iż Brexit powinien nastąpić tak szybko, jak to tylko możliwe. Co ciekawe za szybkim rozstaniem Wielkiej Brytanii z UE częściej opowiadają się osoby z wykształceniem wyższym i średnim (po 26%) niż ci słabiej wyedukowani.

Wyjście Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej może mieć poważne konsekwencje dla europejskiego rynku pracy, jednak na tym etapie trudno jest przewidzieć faktyczne skutki gospodarcze i społeczne tego procesu. O swoją przyszłość obecnie nie muszą martwić się jedynie Polacy, które przebywają na wyspach 5 lat lub dłużej, ponieważ będą mogli ubiegać się o brytyjskie obywatelstwo, które zapewni im pewność zatrudnienia – dodaje Inglot.

Dlaczego Polacy wybierają Wielką Brytanię?

Według danych brytyjskiego Office for National Statistics liczba naszych rodaków na Wyspach przekroczyła już 913 tys. Z badań Work Service wynika, że Polaków w pracy w Wielkiej Brytanii najbardziej kuszą: łatwość znalezienia zatrudnienia i wielokrotnie wyższe zarobki. Również posiadanie rodziny i znajomych na emigracji (35% wskazań) zachęca naszych rodaków do wyjazdu. Jak zaznacza Krzysztof Inglot, w tym przypadku możemy mówić o tzw. efekcie kuli śnieżnej. Obecni emigranci ściągają zagranicę swoją rodzinę i znajomych, powiększając tym samym już i tak liczną Polonię. To z kolei nakręca popyt na tanią i szybką komunikację między miejscem zamieszkania a pochodzenia, co powoduje dużą podaż na rynku. Konsekwencją tego są niższe ceny. Stąd też tania i szybka komunikacja lotnicza stała się piątym najważniejszym powodem, wskazywanym przez respondentów, jako bodziec do wyjazdu na Wyspy – podsumowuje ekspert Work Service.

brexit obrazek

Dokąd zmierza rynek pracy – konferencja Komitetu Dialogu Społecznego KIG

21 listopada br. Komitet Dialogu Społecznego Krajowej Izby Gospodarczej wraz z ekspertami z branży HR oraz firmami doradczymi organizuje konferencję pt. „Dokąd zmierza rynek pracy? W poszukiwaniu najlepszego kierunku.” Organizatorzy pragną stworzyć przestrzeń do rozmowy na temat przemian zachodzących na rynku pracy, a także zastanowić się nad tym jak będzie wyglądał rynek za 10 czy 15 lat. Eksperci będą dyskutować nad tym jacy specjaliści będą potrzebni, a które zawody przestaną istnieć, a także czy planowanie kariery w zmiennej rzeczywistości jest nadal możliwe. Podczas konferencji zostaną przedstawione trendy, z jakimi mamy do czynienia na polskim rynku, zarówno z perspektywy pracodawcy, jak i pracownika, które zostaną zderzone z globalnymi prognozami dotyczącymi wiodących trendów na rynku pracy. Więcej informacji o konferencji na stronie www.dialogkig.pl

Rejestracja na konferencję: http://formularze.kig.pl/pl/rejestracja-na-konferencje-dokad-zmierza-rynek-pracy-w-poszukiwaniu-najlepszego-kierunku/