> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Bez optymizmu mimo wzrostu wynagrodzeń

Bez optymizmu mimo wzrostu wynagrodzeń

Nieznaczny wzrost wynagrodzeń i niewielki spadek zatrudnienia – tak można podsumować dane dotyczące rynku pracy w 2012 roku, które opublikowała dzisiaj GUS. Eksperci prognozują, że sytuacja nie ulegnie poprawie w pierwszym kwartale 2013 r.

Przeciętne wynagrodzenie w sektorze przedsiębiorstw w grudniu wyniosło 4111,69 zł, a więc wzrosło prawie o 100 zł w porównaniu z grudniem 2011 r. i o 331 zł w zestawianiu z listopadem br. Średnie wynagrodzenie w 2012 r. kształtowało się na poziomie 3728,36 zł i wzrosło o 3,4 proc. w stosunku do roku poprzedniego. Jednak nominalne podwyżki płac nie świadczą o poprawie sytuacji na rynku pracy ani o polepszeniu się koniunktury makroekonomicznej.

- Podwyżka wynagrodzeń w grudniu zrównała się z inflacją, a więc w ujęciu realnym przeciętne wynagrodzenie w sektorze przedsiębiorstw nie zmieniło się. Podwyżka, którą obserwujemy w odniesieniu do listopada wynika z wyższego zapotrzebowania na pracowników prac sezonowych oraz z przyznawanych premii kwartalnych i rocznych – tłumaczy Krzysztof Inglot, Dyrektor działu Rozwoju RynkówWork Service S.A.

XII 2012

XII 2011

XI 2012

Rok 2012

Rok 2011

Przeciętne wynagrodzenie w sektorze przedsiębiorstw

źródło GUS - 18.01.2013

Stagnację na rynku pracy pokazują także dane o poziomie zatrudnienia. W grudniu w sektorze przedsiębiorstw zatrudnionych było 5 474,2 tys. osób. Mimo wzrostu ofert pracy w sektorze handlowym i usługowym w okresie przedświątecznym, liczba zatrudnionych zmniejszyła się w porównaniu do listopada o ponad 22 tys. osób. W analogicznym okresie roku 2011r. zatrudnienie wynosiło 5 503 tys.

Tomasz Hanczarek Prezes Zarządu Work Service S.A. prognozuje dalszy spadek zatrudnienia w pierwszym kwartale 2013 r. - Początek roku to zazwyczaj najgorszy okres pod względem poziomu bezrobocia. Brak sezonowych ofert pracy daje o sobie znać. Ludzie, którzy wykonywali tymczasową pracę w grudniu na nowo jej poszukują. Przyczyną obecnej sytuacji na rynku pracy jest niepewność pracodawców co do sytuacji gospodarczej i przyszłych zamówień, co przekłada się na niechęć do motywowania pracowników wyższym wynagrodzeniem i zatrudniania nowych osób  – podsumowuje Tomasz Hanczarek.

Grupa Kapitałowa Work Service świadczy usługi w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi.  Specjalizuje się w poszukiwaniu i rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym,  pełnym outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami i procesami pomocniczymi w przedsiębiorstwach oraz oferowaniem rozwiązań opartych o wykorzystanie umów o pracę tymczasową. Grupa Kapitałowa Work Service jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych, prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów i przedstawicielstw oraz za granicą w siedmiu krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Work Service działa od 1999 roku, a dzięki długoletniej współpracy z największymi pracodawcami w kraju i za granicą posiada pełną wiedzę na temat rynku pracy i kompleksowych rozwiązań wspomagających zarządzanie. Już ponad 2000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, doceniając doświadczenie, profesjonalizm i indywidualne podejście. Każdego roku dzięki Work Service zatrudnienie znajduje blisko 150 tysięcy osób. Work Service jest pierwszą spółką z sektora usług personalnych notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków, Work Service S.A.