> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > 28% Polaków oczekuje podwyżek

28% Polaków oczekuje podwyżek

W 2012 roku przeszło co czwarty Polak spodziewa się wzrostu płac na poziomie
 5-10% r/r. Ponad dwa razy więcej osób (63%) nie zakłada tak optymistycznego scenariusza – wynika z najnowszych danych Work Service S.A.

Rok 2011 upłynął pod znakiem wzrostu wynagrodzenia, które po raz pierwszy przekroczyło kwotę 4 tysięcy złotych brutto. Na przestrzeni 12 miesięcy średnie zarobki Polaków zwiększyły się o ponad 167 złotych, co stanowiło wzrost na poziomie 4,4% rok do roku.

Niemal trzech na dziesięciu pracowników spodziewa się w 2012 roku podwyżki swojego wynagrodzenia. Oznacza to, że stosunkowo wysoki poziom inflacji w zeszłym roku spowodował brak realnego odczucia większej ilości pieniędzy w portfelach Polaków. Z tego powodu w tym roku możemy spodziewać się większej presji płacowej na pracodawców niż w poprzednich miesiącach – komentuje Tomasz Hanczarek, Prezes Zarządu Work Service S.A.

Przeszło co trzeci mężczyzna (35%) spodziewa się, że 2012 rok przyniesie zwiększenie jego uposażenia. Znacznie bardziej pesymistycznie do podwyżek podchodzą kobiety, spośród których 69% nie wierzy w ich otrzymanie. Perspektywy otrzymania wyższego wynagrodzenia związane są również z wiekiem pracowników. Osoby młode (18-34 lat), będące na początku swojej kariery zawodowej, często startujące od minimalnych wynagrodzeń, oczekują zwiększania swojego wynagrodzenia, zaś pracownicy w przedziale wiekowym 55-65 lat, mają całkowicie przeciwne przekonania.

Ponad połowa pracowników (50,3%) spodziewających się podwyżek w 2012 roku oczekuje wzrostu płac na poziomie 5-10%. Roszczenia płacowe Polaków są wynikiem obserwacji rynku pracy oraz racjonalizacji swoich oczekiwań. Z jednej strony obserwują wzrost kosztów życia, a z drugiej spodziewane podwyżki nie przewyższają wyraźnie poziomu inflacji – dodaje Tomasz Hanczarek.

Wśród pracowników oczekujących zwiększania poziomu płac jedną piątą (21,4%) stanowią osoby, które chciałyby na koniec roku otrzymywać o 10-15% większą wypłatę. 17,6% ma znacznie niższe oczekiwania, związane z niższą niż 5% podwyżką uposażania. Tylko 3,7% Polaków oczekuje wzrostu o jedną piątą swojego wynagrodzenia.

Pracodawcy między młotem a kowadłem

Z początkiem roku podwyższeniu uległa składka rentowa, co przełożyło się na zwiększenie pozapłacowych kosztów pracy w Polsce.

Polscy przedsiębiorcy w najbliższych miesiącach będą stali przed trudnym wyborem. Z jednej strony, jak wynika z naszych badań, będą mieli do czynienia ze zwiększoną presją płacową,
 a z drugiej będą borykać się z większymi kosztami zatrudnienia. Właśnie dlatego w ostatnich miesiącach obserwujemy coraz więcej zgłoszeń od naszych partnerów o pomoc w dokonywaniu optymalizacji kosztów związanych zatrudnieniem, które nie wpłyną negatywnie na efektywność funkcjonowania firmy – podsumowuje Krzysztof Inglot, Dyrektor Działu Rozwoju Rynków w Work Service S.A.

Badanie zlecone przez Work Service S.A. zostało przeprowadzone przez Instytut Badania Opinii Homo Homini w dniu 17 stycznia 2012 roku na losowej, liczebnie reprezentatywnej próbie dorosłych mieszkańców Polski. Wielkość próby wyniosła 1100 osób, a błąd oszacowania 3%. Wyniki zbierano metodą wywiadów kwestionariuszowych wspomaganych komputerowo (CATI).

Grupa Kapitałowa Work Service świadczy usługi w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi.  Specjalizuje się w poszukiwaniu i rekrutacji wykwalifikowanych pracowników, doradztwie personalnym,  pełnym outsourcingu funkcji związanych z zarządzaniem kadrami i procesami pomocniczymi w przedsiębiorstwach oraz oferowaniem rozwiązań opartych o wykorzystanie umów o pracę tymczasową. Grupa Kapitałowa Work Service jest największą firmą usługową na polskim rynku usług personalnych, prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów i przedstawicielstw oraz za granicą w pięciu krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Work Service działa od 1999 roku, a dzięki długoletniej współpracy z największymi pracodawcami w kraju i za granicą posiada pełną wiedzę na temat rynku pracy i kompleksowych rozwiązań wspomagających zarządzanie. Już ponad 2200 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie, doceniając doświadczenie, profesjonalizm i indywidualne podejście. Każdego roku dzięki Work Service zatrudnienie znajduje blisko 150 tysięcy osób.

Dyrektor Działu Rozwoju Rynków, Work Service S.A.